Tuesday, March 05, 2019

Hujung Minggu | Nasi Lemak, Macaroni Bakar & Mee Goreng Bodoh !

assalamualaikum 😊
selasa dtg lagiiiii... dgn penuh keceriaan, alhamdulillah.
tghari ni ada janji dgn kontraktor nak buat kabinet dapur di rumah baru.
so, pagi-pagi ni nak settle kan kerja rumah --> sidai baju, lipat baju.
packing few things utk dibawa ke rumah baru. misi mengosongkan rumah ni 😌.
update blog jap dgn aktiviti Sabtu yg baru je lepas.
bila kami tak ke mana-mana. maka, aktiviti si ibu was memasak. aktiviti anak-anak were makan-makan.
pagi-pagi kakak-kakak da sarapan segelas milo & roti sapu hazelnut spread.
kak Nurin ke tuisyen dlm jam 8.15 pagi.
Syuhada tak lengah-lengah, terus buat homework skola.
as for Izzat, bangun pagi terus on tv. sarapan hanya sebotol susu.

Hujung Minggu | Nasi Lemak, Macaroni Bakar & Mee Goreng Bodoh !
nasi lemak.
bukan utk lunch.
ia utk brunch sebenarnya.

dlm jam 10 pagi, dah siap-siap masak nasi lemak dgn aksesorinya tu.
sambal ikan bilis sederhana pedas.
telur mata kerbau.
potongkan timun jepun. Izzat memang suka sgt makan timun jepun.

nasi lemak tu prepared as sarapan merangkap makan tghari.
kat rumah saya takde peraturan ketat sgt bila nak makan apa. kami belasah jer 😄.

kak Nurin, sampai je rumah dlm jam 11.15 pagi, terus amik sepinggan nasi lemak.
"lapar la, Bu". ha ha ha ha tuisyen pun boleh buat perut lapar ekk 😅.

then, saya tak tangguh-tangguh, dlm jam 12 tghari gitu, start prepare bahan nak buat macaroni bakar plak.
idea spontan di pagi hari.
sedang kemas dapur, jumpa separuh paket macaroni. what to do ekk?
terpacul la idea macaroni bakar.
cek freezer. cek fridge. semua bahan lain hampir ada. yeszaaaaa 👌.

Hujung Minggu | Nasi Lemak, Macaroni Bakar & Mee Goreng Bodoh !
macaroni bakar done 👍!
resepi ada di SINI ye.

kak Nurin dan Syuhada is pemakan pe pun yg saya masak.
terutama western food gini. memang diorang makan sampai licin. hingga minta lagi!
hu hu hu hu normally saya buat tak la byk.
sebekas besar.
kalau bekas kecik, setakat cukup makan kami-kami lah.
Izzat tak minat langsung. dia jeling jer tau.
Izzat setakat ni hanya tertawan dgn nasi putih, sambal tumis, nasi goreng,  mee goreng, ayam goreng... dan sewaktu dgn nyer je 😆😄.

Hujung Minggu | Nasi Lemak, Macaroni Bakar & Mee Goreng Bodoh !
mee goreng bodoh yg pandai skit lah 😀.

menjelang nak lewat ptg, mula la si Ibu ni buat survey, "mlm ni nak makan apa anak-anak?".
mcm-mcm cadangan...
itu lah.
ini lah.
mcm restoran dibuatnya rumah ni, order jer apa nak 😆😆😆.
pe pun keputusan, di tgn Ibu...
diskus punyer diskus. diorang bertiga beradik cadang-mencadang...
Izzat menang lah. itu yg terhasilnya mee goreng utk dinner.
kenapa namanya mee goreng bodoh?! mentang-mentanglah Melaka terkenal dgn mee goreng bodoh tengkera tu kan hi hi hi hi hi...
sebab, bahannya yg simple. sotong skit. fishball sepaket. taugeh sepaket. beberapa helai daun bawang.
janji sedap dan kenyang. senang hati menggorengnya.

alhamdulillah. seharian dok rumah Sabtu lepas.
dok ulang-alik ke dapur, ke depan. ke dapur, ke depan 😄😄😄. tak keluar rumah pun.
memang spending kualiti time dgn famili. 

😊😊😊

😉

Ahad, kami naik ke Beranang, attended kenduri kawin.
jumpa emak abah & adik-beradik saya beberapa jam.
then, cecepat balik Melaka, kak Nurin nak balik asrama, kan...
so dapur si Ibu ni tak berasap lah. makan free jer hi hi hi hi hi...

indahnya lah hujung minggu kami 💙💚💛💜  💙💚💛💜.

11 comments:

  1. wah..ni yang best..sendiri mask sendiri makan. saya org masak saya mkn..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sendiri masak, selera sendirix brape hado, ciknor!
      Anak2 aje la yg berselera bertambah2 ha ha ha...

      Delete
  2. Weekend memang selalu kena masak kan..SA macam tu la...

    ReplyDelete
  3. Biasanya yang bodoh tu yang sedap dan laku lebih awal..mee goreng bodoh..nasi goreng bodoh..lagi satu sebenarnya menu ringan dan ringkas lagi mudah menarik perhatian.

    ReplyDelete
  4. ye ke sederhana pedas sambal tu? macam pedassssss banyak je...sebab kaler merah betul tu..gerun kita yang takut pedas..hahaha

    ReplyDelete
  5. macam-macamnya masak. tengok anak berselera makan, puas hati masak.

    ReplyDelete
  6. mee bodoh yang dah pandai sikit tu nampak sedap! haha!

    ReplyDelete
  7. biasa kalo mee goreng bodoh ni ..kosong je..ni ada sotong ..fishcake.. tkde la mee bodoh sbb pandai skit kn hehe

    ReplyDelete
  8. Sedapnya menu-menu Aida.. Teringin pula ank makan macaroni tu..

    ReplyDelete
  9. hihi mak mak memang suka panggil mee goreng campak2 tu mee goreng bodoh eyh ? mak CT pun gitu. malas masak nak buat mee goreng bodoh jele. tapi tengok ada macam2 gak dalam tu hehe..

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)