Saturday, May 11, 2019

Menu Ramadhan | Peha Dan Jagung

assalamualaikum...
selamat pagi Sabtu πŸ˜€.
pagi ni kakak-kakak berdua tuisyen.
terhasil la entry pendek ni.

Menu Ramadhan | Peha Dan Jagung
moist! saya hidangkan sekali dgn air ayam tu.
kalau saya buat nasi ayam, air ayam tu dijadikan kicap nyer πŸ˜‹. tambahkan kicap manis sikit bagi hitam. yum yum yum 😍.

semlm.
berbuka.
ayam panggang simple. perap dari kul 1 ptg.
kul 3:30 ptg da masuk dlm oven. bakar selama 40 minit.
tu la hasilnya. 6 keping peha ayam.
sambal telur pecah kat sebelah dulang ayam tu 😊. sipi-sipi jer gambar...
resepi asal utk perap ayam panggang simple dimple ni ada kat entry ni.
saya ada alter skit sesedap rasa kali ni --> halia ditumbuk halus dicampurkan sekali dlm bahan perapan.
then, bila da susun ayam atas tray oven, saya sprinkle kat black pepper atas ayam tu.
saje je nak kasi cantik 😍 dan ada perisa skit lah kan.

Menu Ramadhan | Peha Dan Jagung

Menu Ramadhan | Peha Dan Jagung
Air Jagung Dara, Melaka
019-2222176

ni la dia air jagung dara yg kami minum utk berbuka.
beli dgn ofismet. dia memang buat jual air ni setiap masa sepanjang tahun, bukan bulan Ramadhan je.
saya mcm biasa, anytime teragak nak minum, akan wasap dia la, "ada stok available tak hari ni? nak 10 botol πŸ˜€...".
sedap.
kepekatan yg sesuai.
sebotol RM2 je.
minum sebotol pun dah nyaman... alhamdulillah.

hari ni dah plan nak masak apa .
in shaa Allah. moga berjaya la memasak nyer ekk... hi hi hi hi.
tak berjalan ke mana-mana kot weekend ni.
kakak-kakak nak exam pertghan tahun next week. kak Nurin dah angkut balik sebeg buku utk dibaca, kata nyer lah hi hi hi hi...
paling-paling pun, maybe nak ajak keluar lepas terawikh.
😳  bazar Ramadhan kipmart? jln hang tuah? klebang? mitc?
byk pilihan tempat nak shopping... 
baju raya kakak-kakak nak ditambah 2-3 pasang lagi. beli yg da siap jer...
baju melayu mr.asben & Izzat pun lom dibeli. hmmmmmm...
tahun ni agak lambat prepare baju utk Aidilfitri.
dok concentrate beli mcm2 for rumah baru. moga sempat la kami pindah 2-3 minggu ni hu hu hu...
in shaa Allah.

orait la. tu jer bebelan pagi ni.
ada urusan di dapur tu πŸ˜‰. bye for now ...

9 comments:

  1. wahh sedapnya air jagung dara hehehe..anyway selamat berpuasa kak

    ReplyDelete
  2. cantik lah packaging botol ayaq jagung tu. memang tergoda habis lah ^_^

    ReplyDelete
  3. sedapnya tengok ayam tu...ada air jagung pulak tu..murah sebotol rm2.

    ReplyDelete
  4. air jagung tu menggoda..hihi

    ReplyDelete
  5. Wah sedapnya air jagung pastu tambah cincau .. marvelous. Okey ptg nih kena Cari kat bazar hahaha

    ReplyDelete
  6. uish.. ayam tu nampak sangat mengancam..

    ReplyDelete
  7. amboi peha ayam tu mengiurkan....air jagung tu murahnya..sure bli byk wat stock tu...kita pn br minum air jagung sedap...adik buat...ya ampun trus terasa2 ditekak lg haha

    ReplyDelete
  8. sedap nampaknya air jagung tu menarik hati saya

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)