Sunday, May 12, 2019

Ramadhan | Water Challenge Petronas

assalamualaikum 😊

7th Ramadhan ❤❤❤.
ptg ni in shaa Allah :
  • ikan siakap 3 rasa
  • daging masak kicap pedas (bubuh 3-4 sudu ciliboh)
  • kuew teow goreng (sebungkus kecil je)
  • air sirap bandung soda
again, another simple menu utk berbuka.
masih maintain berbuka di rumah.
masih maintain tidak ke bazar Ramadhan 😀.

berkata tentang Ramadhan, menahan diri dari lapar dan dahaga.
frankly speaking, bab berlapar tu mcm mudah je.
akan jadi sukar bab menahan dahaga. aduhai... air suam tu pun, kalau dpt segelas pun dah alhamdulillah 😆   😅😅 ha ha ha ha...
maka, saya sgt la menitikberatkan tentang minum air suam kat anak-anak.
dari lepas berbuka (selepas solat isyak to be spesific) hingga la sebelum tidur, akan remind Syuhada dan Izzat utk minum air.
dpt exactly 8 gelas pun dah ok.
agar the next day, tak la dehidrasi kan... dah la berskola seharian.


Ramadhan | Water Challenge Petronas

botol ni saya beli di kedai mesra Petronas. beli 4 botol.
berkenan. jatuh cinta pandang pertama bila ternampak.
kecil.
tinggi.
slim ❤❤❤.
cantik.
bab ada senggat-senggat minum air ikut timing tu yg cute tu.
ye la... anak-anak ni kekadang nak kene ajar cara kreatif.
beli la botol brand tupperware tu warna-warni, bila nak suruh minum air, tetap sukar! 😠 😟

mcm saya sendiri, memang akan abis tak kurang 1.5 liter.
hari tak puasa lebih dari 2 liter! if less, badan start la rasa nak demam.
Melaka now sgt la panas. Allahu Akbar.
kalau tak bebetul jaga kesihatan, surely akan sakit tekak, demam, lemah, tak bertenaga...
memang tak berasap lah dapur di bulan Ramadhan nanti hu hu hu hu hu...

😉 😉 😉
orait.
nak bersiap ke family store jap. jam dah kul 3.30 ptg dah.
kuew teow. taugeh. kucai. fishball. ni semua nak kena beli.
then, aiskrim soda. susu cair. nak beli buah-buahan koktel jugak setin. sok lusa nak buat puding koktel.

selamat memasak & berbuka ye uolls.
tq for reading bebelan ku ptg ni.
❤❤❤

4 comments:

  1. comellah botol tu.. memang nak kena kreatif suruh anak-anak minum air masak..

    ReplyDelete
  2. Goodluck.. Elok buat cabaran gini senang nak trace pengambilan air

    ReplyDelete
  3. kna cari jgk botol gni ni..:)

    ReplyDelete
  4. comel botol tu. kalau ikut berat badan saya ni saya perlu minum 2 liter air sehari kadang boleh buat kadang tak boleh huhuhu

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)

WAJIB MILIKI, KLIK SEKARANG UTK PILIH & BELI | SAYA KONSULTAN NARINAR MALAYSIA


Followers AdianiezDotCom | Thank you so much. Please leave a comment, I will follow u back.