Monday, June 24, 2019

Master's Journey | Tamat Sudah Perjalanan Ke Bangi

10 comments:
assalamualaikum 😃.
salam sejahtera.

izzat dah pun tidur.
kak Syuhada pun da tidur. esok start ujian UPSR kali ke-4 utk thn ni. paper BM.
dah kepenatan dah menghafal contoh-contoh karangan.
terasa nak update blog sebelum masuk tidur mlm ni 😀. sebab hari ni termasuk dlm lipatan sejarah hidup saya.
hari terakhir selaku seorang pelajar 😎.

seawal 6 pagi hari ni, selesai solat subuh, saya da gerak ke UKM, Bangi.
exam jam 9 pagi.
amik kira perjalanan dari Melaka - Bangi melalui highway PLUS, yg tak disangka-sangka trafiknya, wajiblah bergegas keluar rumah. 
jam 7.30 pagi dah tiba di UNIKEB, sarapan sepinggan nasi lemak dan segelas nescafe o suam.
nescafe o tak abis pun, manissssss 😖 hu hu hu hu...
jam 8.15 pagi, lepak di salah satu meja dlm library. on laptop, santai-santai ulangkaji.

Master's Journey | Tamat Sudah Perjalanan Ke Bangi

aman damai dlm library pagi ni.
sebab exam kami ni sebenarnya antara paper-paper yg terakhir.
mostly da settle dah exam, undergrad and postgrad. dah start cuti semester.
if not, walaupun masih awal pagi, da mcm semut mengerumuni gula, library akan busy dan bunyi tapak kasut ketak ketuk ketak ketuk akan berterusan bersambung-sambungan 😃, student masuk ke dlm library.

selesai sudah proses pengajian saya di UKM, Bangi.
selesai sudah melalui pahit getir bagi memastikan LL.M (Master of Laws) dpt ku genggam.
tak mudah.
tak begitu sukar.
belajar di usia hampir-hampir 'emas' kan 😄😄😄, so not so easy lah.

contohnya, exam pagi ni - International Economy Law.
baca. baca. baca. faham. hafal.
buka jer kertas soalan. ada 4 soalan, wajib jawab 2 membawa kpd 40 markah.
20 minit yg pertama - berfikir. sedaya upaya memuntahkan semula apa yg ada di otak.
diconteng-conteng di atas kertas soalan beberapa points yg penting bagi setiap soalan.
nak menjurus kpd hanya 2 soalan yg wajib dijawab.
😖😖😖
peritnya ketika itu.
sedia maklum bahawa gaya cerita LL.M ni tak semudah perjalanan LL.B (Bachelor of Laws) dulu kala.
bukan sekadar menjawab - definition, principle, concept.... number 1, number 2,...
a big no lah...
soalannya general. sendiri fikir topic apa yg berkaitan. selit dgn isu semasa sedunia.
World Trade Organization (WTO).
Trump.
IMF.
China - US war.
Brexit.
Trade liberalization.
MFN. National treatment.
Tariff.

Master's Journey | Tamat Sudah Perjalanan Ke Bangi
a bundle of notes. tapi WTO je ni. satu topik jer...
topik lain simpan dulu 😄😄😄.

punya la besar dan byk nak dijawab di atas kertas.
menggigil jari jemari ni nak menulis.
diberikan pula hanya 2 jam 15 minit 😖😖 tak sempat!!!

demi nak mencapai standard LL.M dan tahap pemikiran lecturer, byk nak citer dlm masa 2 jam 15 minit tu.
apakan daya, masa amat mencemburui kita kan time exam.
sempat la jugak menghabiskan ayat terakhir di saat-saat terakhir 😄😄😄.

bukan hari ni jer gitu sebenarnya.
setiap kali exam 😃😃😃 ada 8 paper jumlah kesemuanya subjek yg saya amik selamat 4 semester ni.
nampak sikit kan?
8 subjek jer???
hmmmmm sib baik 8 subjek jer tau. kalau lebih, kena extend lagi 1 - 2 semester lah jawapannya hi hi hi hi hi...

tapi, apa yg membuatkan kesukaran, keperitan, kesusahan semua tu berbaloi???
kotak ilmu pengetahuan saya membesar berkali-kali ganda dari dulu.
byk sudut ilmu yg telah membina kotak ilmu pengetahuan menjadi semakin besar dan luas.
yes lah.
abis je LL.B dulu kala (2002), terus bekerja.
selepas 13 thn baru sambung LL.M.
bila bekerja, kita akan hanya tertumpu kpd apa tugasan kita secara spesifik.
perundangan yg hanya dikelilingi kita, berkaitan dgn kerja.
attending classes di usia 40-an ni. pengalaman kerja lebih dari 16 thn.
gitu gini gitu gini... sgt la beri pendedahan yg luas bagi meneruskan perkhidmatan yg berbaki lagi 19 thn.

😌😌😌
amat bersyukur dgn kurniaan ni.
kesempatan yg Allah beri.
peluang keemasan.

kpd adik-adik (yg lebih muda dari saya lah) hi hi hi hi...
ada kesempatan, ada ruang, ada peluang... sambung belajar lah.
tak mudah.
atas kita.
kita yg buat ia jadi mudah, in shaa Allah.

😉   👋👋

saya nak tempek gambar kenangan 👇👇👇 sebagai penutup entri mlm ni.
tempat jatuh lagi kan dikenang, kan...

Master's Journey | Tamat Sudah Perjalanan Ke Bangi
nak masuk bangi, ada tol pulak lah hu hu hu hu...

Master's Journey | Tamat Sudah Perjalanan Ke Bangi
pagi ni, kebetulan pertama di barisan, di kala lampu trafik sedang merah.
sedang elok lah amik gambar ni 😀. gonna miss u, Bangi...

Master's Journey | Tamat Sudah Perjalanan Ke Bangi
lampu trafik nak masuk UKM.
hmmmmmm baru nak snap gambar ada masjid, lampu trafik tukar ijau la plak.

tu aje lah gambar yg nak sgt saya simpan dlm blog ni.
laluan wajib tiap kali nak gi kelas.
mengejar masa. kekadang trafik jem, da lambat gi kelas.
tapi most of the time, mengejar masa nak ke tandas!!!
driving dari Melaka, perjalanan more than 1 jam, kekadang nak terkucil 😅.

👌👌👌

Friday, June 21, 2019

Deko Ruang Tamu | Tempat Menggantungkan Kunci

28 comments:
assalamualaikum...
selamat pagi.

bertemu Jumaat. alhamdulillah...
jgn lupa - berdikit-dikit membaca al-Kahfi 😊.
menjelang maghrib, selesai lah keseluruhan surah. in shaa Allah...
nak share 2 hadis sahih :

"Barang siapa membaca al-Kahfi pada malam Jumaat, nescaya cahaya akan meneranginya antara dirinya hingga ke Baitul Atiq (Kaabah)." (Riwayat ad-Darimi)

"Barang siapa membaca al-Kahfi pada hari Jumaat, nescaya cahaya akan meneranginya selama waktu antara Jumaat yang satu ke Jumaat yang berikutnya." (Riwayat al-Hakim dan al-Baihaqi)

in shaa Allah 😌😌😌.

pagi ni, nak share satu ruang kecil kat rumah saya ni. satu lagi projek d.i.y inspired by my mr.asben.
terasa nak share moga ia jadi manfaat pd sesape yg perlu.
skit-skit tatarias rumah yg baru diduduki ni. belum pun sebulan 😀.
sehari demi sehari, idea tu muncul lah kan. nak fikirkan sekaligus, memang tak lah.

rumah saya ni sederhana besarnya. pada saya, tak boleh over dgn deko di lantai or di dinding.
bakal nampak serabut. bila serabut, surely tak cantiklah kan.
terpaksa memilih tempat, sudut dan dinding yg strategi bagi menjemput keceriaan rumahtangga.

Deko Ruang Tamu | Tempat Letak Kunci

Deko Ruang Tamu | Tempat Letak Kunci

Deko Ruang Tamu | Tempat Letak Kunci

bunga yg dibeli di Nilai 3 weekend lepas. kecil. 3 tangkai. cucuk saje ke dlm pasu.
mudah nanti nak keluarkan dan cuci. pasti habuk suka nak singgah kan 😅.
mahu melangkah masuk ke rumah kecil saya, jambangan bunga ros ni lah bakal menyambut tetamu.
agar tetamu senyum bila melihatnya dan aura positif terus berlegar di rumah saya sepanjang masa. in shaa Allah...

esok-esok bosan, ganti la dgn jambangan bunga yg lain pula, kan...
pasu tu adalah salah satu hadiah perkahwinan saya 15 thn yg lepas 😍.
di simpan rapi. sebab suka kan corak daun-daunnya tu.

Deko Ruang Tamu | Tempat Letak Kunci
bebetul di atas jambangan ros tu, melekaplah 3 kotak hiasan.
beli di Aeon, Ayer Keroh. namun, terlupa brape harganya 😅. tak melebihi RM30.

kotak hiasan simple ni, pilihan my mr.asben juga.
dia kalau berjalan di mana-mana, fikirannya akan berfikir tentang deko & susun atur rumah.
apa yg praktikal?
apa yg mudah?
apa yg murah 😆  tapi cantik lah kan...

Deko Ruang Tamu | Tempat Letak Kunci
kebetulan, ada perhiasan Allah dan Muhammad ni.
sedang elok je menghiasi 3 kotak hiasan ni. alhamdulillah...
ni adalah hadiah daripada jiran sewaktu family day kami dulu kala.

Deko Ruang Tamu | Tempat Letak Kunci

menjadi kewajipan utk ada tempat gantung kunci.
kunci kereta, kunci motor dan kunci rumah. yg harian saje di sini. lain-lain kunci utama di simpan di tempat yg lebih selamat.
mcm biasa, mencari dari satu kedai ke satu kedai.
pelbagai gaya. pelbagai corak. pelbagai idea utk tempat gantung kunci.
english style. kampung style. moden style... sediakan aje duitnya.
kami mencari yg tak begitu besar yg bakal overshadow 3 kotak hiasan di atas.

3 kotak perhiasan tu telah diletakkan di dinding terlebih dahulu.
kerana tidak ingin menjadikan main switch box itu terkontang-kanting keseorangan di situ.
maka, bila ada kotak-kotak perhiasan tu, terasa cantik dan matching sgt semuanya...

muncul la idea bernas dari mr.asben.
beli cangkuk skru kecil-kecil di Mr.DIY dan hanya skru kan di salah satu kotak itu.
then, gantunglah kunci.

Deko Ruang Tamu | Tempat Menggantungkan Kunci


Deko Ruang Tamu | Tempat Letak Kunci
tadaaaaaaaaaa...

satu cangkuk mampu menggantung 2 kunci.
sebab cangkuk tu kecil comel jer kan, more than 2 kunci, tak cantik lah segugus kat situ.
moreover, cangkuk tu pun berwarna gold.
sgt la matching dgn perhiasan Allah dan Muhammad tu. alhamdulillah. i was very happy the moment mr.asben siap skrukan cangkuk-cangkuk tu 😀.

korang rasa, ok tak?
😊😊😊

Thursday, June 20, 2019

Deko Ruang Makan | Cermin dan Frame Fridge Magnet

39 comments:
assalamualaikum & salam sejahtera 😊😊😊.

selamat pagi Khamis.
mr.asben dan anak-anak da selamat kuar ke ofis / sekolah.
saya da sarapan quaker oat secawan.
alhamdulillah...

blogging jap.
sambil tgk tv.
jengah-jengah di luar, hmmmmm mcm nak hujan 😐.
tapi lom boleh pasti. karang nanti awan di tiup angin, lari la hujan di kawasan lain.

simple je citer ari ni.
nak citer pasal deko yg simple juga di ruang makan - paparan di dinding buat tetamu menjamu mata.
tak lebih. tak la kurang sgt, kan...
ruang pun terhad. tak nak terlalu sarat!
yg penting diri sendiri puas hati 😍.

Deko Ruang Makan | Cermin dan Frame Fridge Magnet
tadaaaaaaa...
  1. cermin NISSEDAL saiz 65cm x 150cm - RM199 (ikea)
  2. frame utk fridge magnet saiz 1' x 3' - RM55 each (beli online di sini)
  3. bunga gantung 2 tangkai - RM9 each (Nilai3)
cermin di meja makan.
tu memang kehendak saya sejak dulu kala.
at first, nak deko menggunakan cermin LOTS ikea. murah - RM30 satu set (4 cermin saiz30cm x 30cm).
byk sharing camne nak deko dgn cermin ni di fb.
tapi tu la. bab nak menampal LOTS ke dinding... tu yg buat saya tertangguh-tangguh.
then, pattern yg sesuai nak menyusun LOTS tu. yes, byk idea online boleh cedok. tapi sendiri tak pandai!
again, saya masih terasa mcm tak puas. saya bukan la pakar dlm bab deko-deko ni.
moreover, nak d.i.y plak kan.
karang jadik pelik plak kan 😆.
dek kerana tu semua, terus sambar jer la NISSEDAL ni. gantung dgn 2 paku - settle!

Deko Ruang Makan | Cermin dan Frame Fridge Magnet

Deko Ruang Makan | Cermin dan Frame Fridge Magnet

Deko Ruang Makan | Cermin dan Frame Fridge Magnet

bunga-bunga tu tak lekat permanent.
boleh ditarik keluar utk dicuci nanti. standard lah kan, habuk surely melekat punyer.
tanpa bunga dan daun, terasa keras plak satu-satu bahagian dlm rumah tu, pada pendapat saya lah.
nakkan bunga segar, takkan nak menanam pokok menjalar di situ kan 😄.
waktu cuci mata di Nilai3, this one yg menarik perhatian saya dan mr.asben.
mr.asben's approval is the very very very important lah kan...

😍😍😍

Deko Ruang Makan | Cermin dan Frame Fridge Magnet

ruang makan kan tempat wajib tetamu duduk menikmati makanan pe pun yg dihidangkan.
dan ruang ni juga la tempat kami 5 sekeluarga makan tiap hari.
so, ada frame fridge magnet tu, mcm satu kepuasan bagi saya sendiri. menjamu mata sendiri 😍.
takde lah rasa kosong sgt sudut tu.

ok lah tu.
then letakkan makanan-makanan atas meja, complete lah ruang makan.
rumah kecil, nothing much can be done lah. so, deko semua tempek kat dinding.

😉😉   👌👌

Wednesday, June 19, 2019

Weekend Syawal Kedua | Ke Cheras & Kajang

7 comments:
assalamualaikum 😊 salam sejahtera.
Syawal ke-15.
alhamdulillah.
persekitaran masih aman dan damai.
sekarang, jam 11.30 pagi, cuaca di luar pintu rumah sgt nyaman dan skit-skit matahari dah melimpahkan sinarannya.
berharap panas hingga ke lewat ptg la, masih lagi ada baju bersidai 😆 hi hi hi...
semlm seharian mendung aje kan.

wajib mengabadikan cerita raya di blog.
indahnya raya ni is apabila kita ziarah-menziarahi.
ke sana dan ke mari. keutamaan diberikan kpd rumah adik-beradik la.
meskipun awal-awal Syawal tu dah bersama, wajib bagi kami gathering semula di rumah masing-masing.
kali ni, saya naik ke Cheras dan Kajang.
kebetulan 3 adik-beradik perempuan saya semua rumah di sana, dekat-dekat di antara satu sama lain.
saya sorang tercampak di kampung halaman, Melaka.

seperti biasa, saya sekeluarga jejak langkah ke Bandar Tun Hussein Onn, Cheras dulu.
rumah kakak kedua, Mak Ngah kpd anak-anak.
naik KL, memang rumah Mak Ngah la kami tumpang bermlm. sebab Abah & Emak dok sini, dgn kakak kedua.
bermlm. breakfast dan lunch di rumah Mak Ngah 😊. tu la cara beraya rumah Mak Ngah.
tghari nyer, kakak saya buat rendang itik. aduhai 😍😍😍. terbaik 👍.
setiap tahun, kakak saya ni pasti buat open house utk adik-beradiknya dan adik-beradik abg ipar.
and, setiap tahun la kakak akan tanya weekend mana yg saya free. so that saya sekeluarga dpt join diorang di Cheras.
tapi thn ni, saya yg cadangkan kat dia, tak perlu open house.
biasanya adik-beradik berkumpul di rumah dia dan makan, thn ni saya nak ajak kakak saya ni ke rumah adik-beradik yg lain 😌😌😌.
kita beraya dari rumah ke rumah jer. tukar style.
nasib saya baik, kakak dan adik-beradik yg lain setuju.

settle je solat Asar, saya dan Mak Ngah terus menuju ke rumah adik perempuan saya, Mak Usu di Saujana Impian.
kakak sulung saya pun dah ada situ. best la... sampai-sampai je kami da riuh dah.
dihidangkan dgn mee kari yg ohsem. 2 mangkuk jugak la saya makan 😅.
then, ngap ngap kuih raya dan kerepek. and aktiviti berborak diteruskan tanpa henti, sehingga la berkumandangnya azan Maghrib.

Weekend Syawal Kedua | Ke Cheras & Kajang
cantik sudut rumah adik saya ni. 
kerusi antik. meja antik. wallpaper berbunga kecil...
dari kiri - anak sulung kakak kedua saya, Emak (dipangku mak ialah Izzat & Ain) dan kakak kedua saya.

Weekend Syawal Kedua | Ke Cheras & Kajang
biarkan dulu para bapa dan Atok makan dulu. kami bergambar.
ni la adik pompuan saya.

Weekend Syawal Kedua | Ke Cheras & Kajang
ada plak meja kayu antik. ni kepunyaan abah, adik manfaatkan di rumahnya.

Weekend Syawal Kedua | Ke Cheras & Kajang
ramai-ramai !!! 😃😃😃

Weekend Syawal Kedua | Ke Cheras & Kajang
cucu-cucu Atok...

selepas solat Maghrib, kami ramai-ramai gerak ke Saujana Damai, Kajang.
rumah kakak sulung, Mak Long kpd anak-anak.
dihidangkan pula dgn aneka kek yg Mak Long buat sendiri, as always sedap!!!
nasi ayam, ayam panggang marveles dan buah tembikai.

Weekend Syawal Kedua | Ke Cheras & Kajang

Weekend Syawal Kedua | Ke Cheras & Kajang

Weekend Syawal Kedua | Ke Cheras & Kajang

Weekend Syawal Kedua | Ke Cheras & Kajang
yg belakang Abah tu, bertudung hitam, kakak sulung saya 💚.
yg takde dlm gambar ialah abang saya la. jauh nun di UUM, Sintok.
dia memang sukar la nak join program weekend dgn kami.

Weekend Syawal Kedua | Ke Cheras & Kajang
dgn Emak pula 💙💙💙...

da plan dah, ada rezeki dan dipanjangkan umur, 29 jun nanti diorang berkampung plak di rumah saya.
beraya ramai-ramai di Melaka pula la kan. wajib!
this weekend, saya nak beraya ke rumah abg-abg ipar plak.
selagi ada ruang dan peluang, time Aidilfitri la kami nak ziarah-menziarahi. waktu lain, most of the time semua busy.

😉😉   👋👋

Tuesday, June 18, 2019

Susun Atur & Deko | Kotak Lama Di Beri Rupa Baru

24 comments:
assalamualaikum. salam sejahtera.

dari pagi, suasana di luar mendung saje.
cahaya matahari skit-skit menjengah bumi 😌.
raba-raba baju-baju yg saya sidai sejak awal pagi tadi, hmmmm sejuk.
saya sgt suka bila angkat baju, baju itu hangat 😅. tapi takpe la. kering tetap kering.

tghari tadi, rehat sebentar dari study, mengkreatifkan diri dgn buat makeover skit kat kotak-kotak yg byk di dlm stor.
at first, nak sisih je. semak la plak selepas byk brg da dikemas.
tapi, Jumaat lepas, timbul plak idea bernas ni.

Susun Atur & Deko | Kotak Lama Di Beri Rupa Baru
kotak.
gunting.
wallpaper (jenis sticker) KAISON.

amat mudah beli guna wallpaper jenis stiker ni.
tak perlukan gam ataupun selotep.
kebetulan, saya memang simpan lebihan wallpaper. takde satu pun yg saya buang, selepas settle pasang di dinding-dinding berkenaan.
sayang nak buang!!!
hasilnya, selamat la kotak-kotak A4 lama ni dibalut oleh saya 😉  😊😊.

Susun Atur & Deko | Kotak Lama Di Beri Rupa Baru

Susun Atur & Deko | Kotak Lama Di Beri Rupa Baru
kotak ni utk digunakan di bilik kakak-kakak 😃.
utk diletakkan stok alatulis mereka 3 beradik.
kotak lama ni sudah lunyai! hi hi hi hi...

Susun Atur & Deko | Kotak Lama Di Beri Rupa Baru
nampak tak tu 👆👆👆 matching dgn dinding, kan 😃😃 hi hi hi...

tu la dia hasilnya Jumaat lepas.
cuma belum diisi brg. weekend lepas kakak-kakak tak free sebab kami gi beraya ke KL.
so, tangguh la mengemas alatulis masuk dlm kotak.

siang tadi, terasa stress dgn assignment, terus terfikir nak releks kan minda dgn balut 2 kotak lagi.
kali ni, gunakan wallpaper dinding rumah lama.
ada berbaki skit lagi wallpaper tu. so, now is the right time utk abiskan riwayat wallpaper ni.

memang saya nakkan kotak yg proper utk simpan brg2 baking - cup roti, cup muffin, cup dadih, etc.
dulu, di rumah lama, brg2 ni semua saya letak dlm tupperware besar.
now, tupperware tu da ada benda nak diisi. maka, amat bermanfaat la kotak2 A4 ni.
alhamdulillah...

Susun Atur & Deko | Kotak Lama Di Beri Rupa Baru
hi hi hi carpet pun dah tukar baru 😍😍😍

Susun Atur & Deko | Kotak Lama Di Beri Rupa Baru

Susun Atur & Deko | Kotak Lama Di Beri Rupa Baru

Susun Atur & Deko | Kotak Lama Di Beri Rupa Baru

esok nak membalut lagi 1 kotak kecik gitu.
baru terjumpa kat dlm bilik belakang kejap tadi.
semcm satu terapi plak buat semua ni. korang cuba try.
memang perasaan nyer sgt best. buat penghilang stress 😊.
dari bahan-bahan sediada, kita recycle setiap satu tu. terasa mcm kelahiran semula 😃.

👋👋

Photoshoot Keluarga Hj. Md. Hanafiah | Kecoh !

7 comments:
assalamualaikum... salam sejahtera.

bersambung lagi kisah di 1 Syawal.
hari ni dah 14 Syawal, kan 😃. masih boleh beraya sakan, ziarah-menziarahi.
hmmmmm lepas dah peluh-peluh ketiak photoshoot di tepi pantai, lekas-lekas kerah anak-anak balik rumah Atok Uwan.
balik rumah sebab nak pack brg skit-skit, nak balik kampung Uwan plak, ziarah moyang mereka.
tak tido sana pun, tapi mengenangkan bakal beraya sampai ke ptg, kena la juga pack brg anak-anak, sepersalinan baju, bakul susu, ... dan sebagainya.

menjadi kewajipan kami, bergambar keluarga di ruang tamu.
dan kali ni, latarbelakang kami tukar.
berlatarbelakangkan tingkap & langsir gojes Emak 😄.

Photoshoot Keluarga Hj. Md. Hanafiah | Kecoh !
pertama, Atok Uwan dan cucu-cucu tahun ni.
team merah (Pak Lang), team hijau (Ibu @ Mak Andak) dan team biru (Mak Usu).
tak cukup lagi 2 org cucu (Mak Ngah), beraya di perantauan.

Photoshoot Keluarga Hj. Md. Hanafiah | Kecoh !
cucu-cucu stay di tempat masing-masing.
anak-anak & menantu-menantu masuk di baris belakang 😍.

then, ada sessi bergambar famili by famili.
pelbagai ragam anak-anak... aduhai.
then snap gambar, nak kena tgk dulu satu-persatu.
takut-takut ada yg lelap mata lah, tak pandang kamera lah, garu-garu kepala lah 😄😄😄  😆😆😆...
yg paling stress ialah Abah & Emak lah. sebab diorang berdua la subjek utama gambar semua ni.

paling best, time kami adik-beradik nak bergambar dgn Abah & Emak, tetiba anak di perantauan call la plak h aha ha ha ha...
lama la plak tu Abah berborak hu hu hu hu...
kami-kami sabar jer lah, sambil gelak-gelak suka ria.
abg ipar sulung, snap la gambar-gambar candid. semuanya menarik giler 😍.

Photoshoot Keluarga Hj. Md. Hanafiah | Kecoh !

Photoshoot Keluarga Hj. Md. Hanafiah | Kecoh !
candid...

Photoshoot Keluarga Hj. Md. Hanafiah | Kecoh !
lagi candid...

Photoshoot Keluarga Hj. Md. Hanafiah | Kecoh !
da tak candid. pak lang plak masih tak ready 😅😅😅.
masih angan-angan la plak...

Photoshoot Keluarga Hj. Md. Hanafiah | Kecoh !
yahooooo... jadik la jugak ni. janji nampak muka memasing 😘.

apa penting nyer ye bergambar formal begini?
mungkin ada org tidak anggap ini adalah penting. cukuplah sekadar bergambar secara candid di mana-mana, kan...
bagi kami, ini adalah kenangan tiap kali Aidilfitri & Aidil'adha.
it is satu-satunya hari di mana kami adik-beradik berkumpul dan berpakaian formal lengkap.
terutama anak-anak. bukan mudahkan nak bagi diorang pakai baju melayu & baju kurung lengkap selengkap-lengkapnya.

kat tempat lain, kami sibuk bergambar la jugak.
tapi kekadang tak complete! 😃 and aneka gaya dan aksi dlm satu gambar.
tu memori sejenis yg lain...

Photoshoot Keluarga Hj. Md. Hanafiah | Kecoh !
sempat la saya grab kanak-kanak riang bertiga ni dan bergambar sama-sama.
dari kiri - Amir (bongsu Pak Lang), Izzat (bongsu saya) dan bertudung biru is Ain (bongsu Mak Usu).
aduhai. team bertiga ni memang bikin gegar rumah batu Atok Uwan 😄  😅  😆.
berlari ke sana. berlari ke sini. melompat. tiarap. merangkak. telentang.
Atok nyer dok lah bebel, "... peninglah kepala Atok!!!".
ada diorang kesah bila Atok membebel??? tak langsung!!!

Photoshoot Keluarga Hj. Md. Hanafiah | Kecoh !
Pak Uda, adik bongsu 😍.

indahnya Aidilfitri boleh dipamerkan bila hati kita gembira & bahagia.
para ibu ayah mungkin tak la excited sgt, kan. tapi kita wujudkan excited tu di wajah utk beri kegembiraan buat anak-anak.
tak boleh la nak komen, "hari raya ni masa ibu kecik-kecik dulu lebih meriah tau".
do not compare!
itu zaman kita. kita adalah mereka. kita adalah kanak-kanak.
takkan sama rasa kita di umur 10 thn berbanding rasa kita di umur 40 thn, kan?

biar mereka bergembira dgn cara mereka, di zaman mereka.
jgn kita terapkan "zaman awak sekarang dah tak seronok". kesiankan mereka...

Photoshoot Keluarga Hj. Md. Hanafiah | Kecoh ! ni selagi lagi Pak Long diorang amik gambar candid.
semuanya dgn gajet!!!

ini zaman mereka.
setelah mereka penat melompat, berlari, tiarap, telentang...
setelah mereka kenyang dan hilang haus, tetap mereka berbalik kpd televisyen & gajet.
on air-cond suhu 21 darjah celcius dan lepak sama-sama main games or tonton utube.
be happy, parents. at least kita masih dpt lihat diorang bergelak ketawa bertepuk tampar sambil main games tu kan.
masih depan mata kita.
masih dlm jangkauan pemantauan kita 💜.

orait.
tu jer coretan saya pagi ni.
fikiran ni dah throwback last weekend.
kami sekali lagi beraya berkumpul adik-beradik di KL.
nanti next next entry ye. sesungguhnya saya akan jadi super duper happy bila bersama Abah, Emak & adik-beradik 😌😌😌.

👋👋

WAJIB MILIKI, KLIK SEKARANG UTK PILIH & BELI | SAYA KONSULTAN NARINAR MALAYSIA


Followers AdianiezDotCom | Thank you so much. Please leave a comment, I will follow u back.