Tuesday, June 18, 2019

Susun Atur & Deko | Kotak Lama Di Beri Rupa Baru

assalamualaikum. salam sejahtera.

dari pagi, suasana di luar mendung saje.
cahaya matahari skit-skit menjengah bumi 😌.
raba-raba baju-baju yg saya sidai sejak awal pagi tadi, hmmmm sejuk.
saya sgt suka bila angkat baju, baju itu hangat 😅. tapi takpe la. kering tetap kering.

tghari tadi, rehat sebentar dari study, mengkreatifkan diri dgn buat makeover skit kat kotak-kotak yg byk di dlm stor.
at first, nak sisih je. semak la plak selepas byk brg da dikemas.
tapi, Jumaat lepas, timbul plak idea bernas ni.

Susun Atur & Deko | Kotak Lama Di Beri Rupa Baru
kotak.
gunting.
wallpaper (jenis sticker) KAISON.

amat mudah beli guna wallpaper jenis stiker ni.
tak perlukan gam ataupun selotep.
kebetulan, saya memang simpan lebihan wallpaper. takde satu pun yg saya buang, selepas settle pasang di dinding-dinding berkenaan.
sayang nak buang!!!
hasilnya, selamat la kotak-kotak A4 lama ni dibalut oleh saya 😉  😊😊.

Susun Atur & Deko | Kotak Lama Di Beri Rupa Baru

Susun Atur & Deko | Kotak Lama Di Beri Rupa Baru
kotak ni utk digunakan di bilik kakak-kakak 😃.
utk diletakkan stok alatulis mereka 3 beradik.
kotak lama ni sudah lunyai! hi hi hi hi...

Susun Atur & Deko | Kotak Lama Di Beri Rupa Baru
nampak tak tu 👆👆👆 matching dgn dinding, kan 😃😃 hi hi hi...

tu la dia hasilnya Jumaat lepas.
cuma belum diisi brg. weekend lepas kakak-kakak tak free sebab kami gi beraya ke KL.
so, tangguh la mengemas alatulis masuk dlm kotak.

siang tadi, terasa stress dgn assignment, terus terfikir nak releks kan minda dgn balut 2 kotak lagi.
kali ni, gunakan wallpaper dinding rumah lama.
ada berbaki skit lagi wallpaper tu. so, now is the right time utk abiskan riwayat wallpaper ni.

memang saya nakkan kotak yg proper utk simpan brg2 baking - cup roti, cup muffin, cup dadih, etc.
dulu, di rumah lama, brg2 ni semua saya letak dlm tupperware besar.
now, tupperware tu da ada benda nak diisi. maka, amat bermanfaat la kotak2 A4 ni.
alhamdulillah...

Susun Atur & Deko | Kotak Lama Di Beri Rupa Baru
hi hi hi carpet pun dah tukar baru 😍😍😍

Susun Atur & Deko | Kotak Lama Di Beri Rupa Baru

Susun Atur & Deko | Kotak Lama Di Beri Rupa Baru

Susun Atur & Deko | Kotak Lama Di Beri Rupa Baru

esok nak membalut lagi 1 kotak kecik gitu.
baru terjumpa kat dlm bilik belakang kejap tadi.
semcm satu terapi plak buat semua ni. korang cuba try.
memang perasaan nyer sgt best. buat penghilang stress 😊.
dari bahan-bahan sediada, kita recycle setiap satu tu. terasa mcm kelahiran semula 😃.

👋👋

24 comments:

  1. cantikk, sedap mata memandang bila dapat kemas macam ni kan.. wallpaper jenis sticker tu memang best, banyak benda kita boleh buat kalau kreatif :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes. Mudah sebab stiker kan.
      Moreover, ia tahan air. Kalis air gitu. So kotak kertas tu terlindung lah...

      Delete
  2. haha comel je kotak matching dengan dinding. Silap haribulan boleh tak perasan mencari kotak tu kat mana. Rajin kak aida membalut kotak. Kemas pulak tu akak wrap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye dik. Bila da letak situ, mcm tak berapa perasan kewujudan kotak ha ha ha...
      Sib baik corak kotak melintang...

      Delete
  3. samalah, bila angkat baju kt sidaian tu... rasa hangat2 tu best je mcm nk peluk2 n bau dia rasa cam harum gitu

    kotak tu bila dh di balut mmg nampak cam baru kan ehehehhe...
    terus rasa semangat lain mcm bila kita dpt buat sesuatu yg best kt rumah... rasa mcm dh cantik sgt dh hasilnya

    ReplyDelete
  4. Jimat dan cantik.Alhamdulillah.Kos boleh guna untuk beli keperluan lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes PC. Memang dlm hati, nak beli kotak or container utk brg2 kat rumah ni. Bertutup.
      Time nak buang kotak2 ni, Allah kasik ilham on the spot. Tu yg menjadik.

      Delete
  5. Zaman study dulu rajin deco kotak nak bagi cantik letak dalam bilik.

    ReplyDelete
  6. cantik kotak tu bila dah makeover...yang penting kena rajin lah kan hihi

    ReplyDelete
  7. Haaa sama lah. Kat rumah ni pun segala kotak di-reuse semula utk benda2 lain. Balut cecantik so nampak la kemas sikit.

    ReplyDelete
  8. cantikk! qeela pon suka reuse balik kotak2 atau bekas2 yg ada terutama mana yg masih elok lg tu kn. tinggal cri kreativiti unt menghias atau jdkan ia as something else.

    ReplyDelete
  9. kreatifnya tak pernah terfikir pulak daripada nampak tak cantik terus cantik nak jual pun dah boleh tu hii

    ReplyDelete
  10. Betul lah barang buang ni kalau kita nampak macam sampah jer tapi sebenarnya dengan hanya sedikit sentuhan dan juga kreativiti akan nampak cantik macam ni hehehe ok lah nak buat juga...

    ReplyDelete
  11. Rajin dan kreatif. Sis kat rumah ni, segala kotak susah nak lekat lama..yang lama tersimpan dalam stor sebab nak isi barang2 yg tak pakai je. Kalau letak kat luar..habis le kucing main dengan kotak2 tu walaupun kotak cantik..hehehe. Pernah jugak buat rumah kucing dari kotak..tak tahan lama gak sebab depa suka gigit..:D :D

    ReplyDelete
  12. Tak tahu pula ada walpaper jenis sticker ni. Kalau pakai gam memang lecehm but if sticker kene betul2 precise la tampal kan. Btw, nampak cantik dan teros lawo lepas di makeover. Such a brilliant idea. Boleh buat gak nanti.

    ReplyDelete
  13. wow !! kalau ramai ada kesedaran tentang kitar semula mesti Malaysia bersih kan.. hee~ kat rumah ni pun hampir semua benda saya kitar semula.. deko ikut selera kita.. jimat duit dan berbaloi cantiknya..

    ReplyDelete
  14. Rajin dan kreatifnya. Betul kan dari membazir beli kotak simpanan mahal2 baik buat sendiri hehe..dapat berjimat sambil kemaskan rumah

    ReplyDelete
  15. cantik, dah tak payah beli kotak kat kaison. balut dengan pembalut hadiah pun dah nampak cantik sangat. kretip!!

    ReplyDelete
  16. Wow.. Tiba tiba dapat ilham ye kak.. Cantik kan bila kotak tu dah dibalut. Walhal kalau beli kotak mcm tu pun, dorang gunakan pembalut juga bagi nampak cantik. Hehe
    Buat kerja diy ni memang boleh menghilangkan stress sekejap la.

    ReplyDelete
  17. rajinnya ...cantik dan cute pulak tu. dapat lah simpan barang kecik kecik tuu kan

    ReplyDelete
  18. Suka tgk org DIY.. mmg nak kene rajin.. Daripada buang baik recycle kan..

    ReplyDelete
  19. mama kena kutip idea aida ni byk yg best2 mama ni tak berapa pandai sgt bab deco tapi suka deco yg cantik2

    ReplyDelete
  20. sha pula buat macam nie dan letak di pejabat.. hehehe

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)