Friday, July 05, 2019

Housewarming | Adik-Beradik Datang Beraya

😊😊😊
assalamualaikum...

baru ada kesempatan nak up cerita raya.
final weekend di bulan Syawal ari tu, jemputlah adik-beradik saya dtg rumah.
housewarming gitu.
adik-beradik mr.asben & mak mertua dah pun dtg awal-awal Syawal ari tu.
now, turn my famili plak.

saya memang tak buat open house utk kawan-kawan or saudara-mara. tahun2 akan dtg, in shaa Allah.
sebab, diri sendiri lom lagi sesuai dgn rumah 😅. baru pindah sebelum raya kan.
byk lagi yg belum berkemas. tapi, wajib buat satu hari open house utk adik-beradik saya.
kami memang suka berkumpul ramai-ramai sekaligus.
set time. set date. jadik 👌👍.

seriously, 2 malam emak, abah & adik-beradik saya lepak rumah, gambar tak byk saya snap!
Jumaat, 28 jun, malam, semua da sampai.
maka, gitu gini kekecohan dan riuh-rendah kat rumah bermula Sabtu pagi.
ramai-ramai breakfast. aneka makanan.

dlm jam 9 pagi, saya da start meroti. mengadun lebih kurang 1kg tepung.
sesuatu yg wajiblah kan buat roti utk my big famili ni. terlupa juga snap gambar roti 😆.
sebabnya, tghari tu kami ramai-ramai ke Pulau Sebang, makcik buat kenduri doa selamat.
dipendekkan cerita, kami ramai-ramai gerak ke Pulau Sebang tghari Sabtu tu dan tiba balik rumah saya lewat ptg.
terus saya & kakak-kakak masuk dapur - prepare utk majlis hari jadi Qurratul Ain, anak buah bongsu.

Open House Hari Raya | Adik-Beradik Datang Beraya
anak bongsu melayan abah minum ptg 😍.
ada kuih raya. ada roti raya 😂  😂  😂.

rumah saya sederhana besarnya. adalah skit tanah di tepi.
ruang di luar ni, mr.asben letakkan meja & kerusi - letak kuih raya & roti.
ptg tu, di sini lah abah, mr.asben, abg2 ipar & adik ipar saya lepak berborak.

Open House Hari Raya | Adik-Beradik Datang Beraya

Open House Hari Raya | Adik-Beradik Datang Beraya
Open House Hari Raya | Adik-Beradik Datang Beraya
kuah laksa nyonya dan side dishes nyer 😊.

laksa nyonya ni saya yg prepare.
then, adik ipar masak sup tulang kambing.
ada juga mihun goreng singapore. nasi goreng. serba sedikit la lauk kami mlm tu.

Open House Hari Raya | Adik-Beradik Datang Beraya
kek red velvet cheese.
ni air tangan kakak sulung saya. paling sedap dlm dunia!

Open House Hari Raya | Adik-Beradik Datang Beraya

Open House Hari Raya | Adik-Beradik Datang Beraya
amboi muka Izzat 😀😀.

simple celebration.
yg penting semua ahli keluarga ada 😍.
anak-anak pun happy to the maksima.
2 hari bersama-sama, main bersama, tido bersama, yg kekecik tu mandi pun bersama 😄.

Ahad tu, semua bersurai dgn happy.
sedih rasa hati bila diorang nak balik. rumah kembali sepi.

😌😌😌

15 comments:

  1. Nanti dikesempatan yang lain boleh berkumpul lagi..aamiin.Meriah.

    ReplyDelete
  2. wahhh seronoknya adik beradik berkumpulr amai-ramai macam ni. Alhamdulillah tahniah kak atas rezeki rumah baru :)

    ReplyDelete
  3. Seronok bila kumpul ramai2..

    ReplyDelete
  4. Bestnya Housewarming 🏠 Masa untuk eratkan silaturrahim juga 😊

    ReplyDelete
  5. bestnya kak... meriah bila ramai2 gitu...
    best port melepak sambil minum2 tuh... sambil layan angin luar kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes. memang mencari rumah ada port lepak gitu, dana.
      ala-ala kampung gitew :)

      Delete
  6. seronok dapat berjumpa sanak saudara... ramai-ramai tambah meriah bila makanan pun sedap

    ReplyDelete
  7. Assalam, tq Aida singgah blog Qekra. banyak betul tinggal komennya. terharu sgt sgt.

    Wah, seronok kan sesekali kumpul ramai2 mcm ni ;)

    ReplyDelete
  8. Best dapat berkumpul ramai2 macam ni

    ReplyDelete
  9. seronoknya berkumpul ramai ramai mcm ni. btw Red Velvet Cheese tu nampak menarik. terus telan ailio. hgehehe

    ReplyDelete
  10. Sedapnya laksa nyonya tu. Tambah sedap pakai periuk merah tu

    ReplyDelete
  11. bestnya,dapat makan ramai-ramai.Penat memasak tu hilang bila berkumpul macam ni

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)