Monday, July 08, 2019

Review Drama Korea | Descendants of The Sun

assalamualaikum...

selamat sudah lapor diri di ofis baru pagi ni. alhamdulillah.
masih di Melaka.
tapi bertukar tempat saje 😀.
ada free time ni, moh le kita update blog. sementara keje belum terlalu menjemput kita, kan hi hi hi hi hi...

last few weeks, trending la jugak di laman carian - Song-Song couple bercerai.
saya not so lah follow. tapi bila klik google search di phone, terpapar la berita tentang diorang ni.
tu yg saya kata trending.
and saya not so lah fans drama korea ni. terjebak dgn Song-Song couple ni pun disebabkan kak Nurin.

yes, kak Nurin. pencinta drama & lagu korea tu lah 😟.
dia boleh dgr lagu korea sambil-sambil buat keje skola???!!!
hairan saya! saya bertanya, "awak faham ke lirik lagu korea tu, kak?".
jawapan ringkas kak Nurin, "Win tak la faham setiap perkataan. tapi Win tahulah lagu ni tentang apa...".
oic... saya just diam and angguk jer lah kan.
membayangkan diri saya sendiri mendengar lagu hindustan lah 😄😄😄.

Review Drama Korea | Descendants of The Sun Song-Song Couple
ni la dia Song-Song couple yg kawin pada 2017.
wife : Song Hye-Kyo.
husband : Song Joong-Ki

saya tak gali la plak mereka ni berkahwin dek kerana cinta lokasi atau sebaliknya.
yg saya tahu, both of them memang pelakon utama drama Descendants of The Sun (DoTS) 2016.
memang cantiklah diorang berlakon bersama.
memang ngam lah 😍.
korang dah tgk DoTS?
if not, saya recommend utk spend masa dan layan...
jalan cerita yg ringan, mudah difahami, santai-santai saje lah...
tak tertumpu kpd percintaan semata-mata. menceritakan juga tentang hal kerja.
konflik dalam hati masing-masing. cinta? kerja? tanggungjawab? keutamaan?
saya ni telah diracuni oleh kak Nurin lah few months ago. time semester break kot kalau tak silap.
masa tu saya takde pe nak buat.
anak sulung kesayangan cadangkanlah drama ni utk saya layan 16 episod.
hmmmmm 2 hari back-to-back layan drama ni saje 😅 hu hu hu hu...

mari kita mula bercerita tentang DoTS.

Review Drama Korea | Descendants of The Sun Song-Song Couple
pertama kali bertentang mata 👀   👀.

berjumpa kali pertama di hospital di mana Dr. Kang bekerja.
Kapten Yoo ke hospital demi nak mengesan phone kawannya yg dicopet.
phone tu di masa itu berada dlm simpanan Dr. Kang.
standard lah kan. kita kalau nak track phone, kita call je. cari di mana deringannya.
gitu la citer nyer - call punyer call, terus jumpa soulmate gitewwww! 😍😍😍

jatuh hati.
suka sama suka.
namun, sifat pekerjaan Kapten Yoo (tentera Korea Selatan), menjadikan couple ni tak dpt bersama.
doktor = selamatkan nyawa.
tentera = membunuh utk melindungi nyawa.
ni yg buat Dr. Kang separuh hati. gitu la lebih kurang. nak tau details, kena tonton la.
so mereka berpisah.

dipendekkan cerita, Kapten Yoo dihantar ke negara bergolak, Uruk. bertugas.
selepas beberapa bulan, Dr. Kang pula dihanta ke Uruk, bertugas sebagai pasukan perubatan.
😃😃😃 bertemu, bertentang mata di lapangan terbang.
Uruk ni adalah nama negara rekaan je. inspirasi nyer ialah Iraq.
lokasi penggambaran utk negara "Uruk" ni ialah di Greece.

Review Drama Korea | Descendants of The Sun Song-Song Couple
segak bergaya melangkah keluar dari kapal terbang 😎.
nak menjemput team Dr. Kang yang baru tiba dari Korea Selatan.

Review Drama Korea | Descendants of The Sun Song-Song Couple
"dia tak perasan aku kah?" mungkin la dlm hati Dr. Kang berkata kan 😄😄😄.
"hensem nyer!!!" sambung Dr. Kang dlm hati.... ha ha ha ha ha...


Review Drama Korea | Descendants of The Sun Song-Song Couple
ni satu lagi scene yg sweet sgt! periuk api tipu rupanya 😄😄😄.

Review Drama Korea | Descendants of The Sun Song-Song Couple

di Uruk lah mereka berdua rapat semula.
gempa bumi.
wabak penyakit.
kena culik.
pelbagai la kejadian yg membuatkan mereka kembali jatuh cinta.  masing-masing mengakui perasaan masing-masing 💜💛💚💙.
very long story. sgt best follow setiap episode. camne diorang menahan perasaan dan akhirnya meluahkannya.
nice...

Review Drama Korea | Descendants of The Sun Song-Song Couple

Review Drama Korea | Descendants of The Sun Song-Song Couple

Review Drama Korea | Descendants of The Sun Song-Song Couple

orait.
di Uruk.
kembali ke Korea Selatan, mereka sambung bercinta. kira confirm lah ni kan.
once day, Kapten Yoo ditugaskan utk satu misi.
sedih! Kapten Yoo mati!

Review Drama Korea | Descendants of The Sun Song-Song Couple

Review Drama Korea | Descendants of The Sun Song-Song Couple

peminat drama ni surely dah tau dah what happened, kan.
yg belum tonton, baki cerita boleh la layan sendiri. nice. sedih.
the struggle.
rinduuuu...
rasa kehilangan...
weekend lepas, famili saya beraya di rumah.
anak buah saya sorang, sama la jugak peminat drama korea.
hmmmmm sebaik saje dicadangkan, selama 24 jam dia abiskan tgk DoTS ni.
sib baik la my mr.asben da siap2 download complete semua episod. back-to-back la dia melayan.
antara satu drama episod yg saya boleh tonton lagi dan lagi dan lagi.
nice.
sgt nice lah 😌😌😌.
itu la sedikit terkilan bila mana Song-Song couple ni disahkan bercerai baru-baru ni.
now sedang dlm proses penyelesaian bab harta sepencarian pulak.
hmmmmm... aduhai.

😊😊😊

8 comments:

  1. masa drama ni tayang mmg sanggup rakam n tengok sama2 dengan adik, siap edy pun terlayan sekali heheheh... ya, mereka bercinta di lokasi sampai akhirnya kawin... tp tulah, sygnya baru berapa tahun dh cerai...

    ramai la yg suka song2 couple ni sbb masing2 teringat kisah dlm drama nh hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes, dana.
      tgk diorang main perasaan dlm citer tu, so strong kan cinta nyer.

      Delete
  2. Replies
    1. kan...
      sekuat mana pun cinta, xde jodoh, pe pun tak boleh :) hi hi hi...

      Delete
  3. Sampai sekarang Sha tak berjaya tengok drama ini.. Tak tahulah kenapa.. Tak melekat pula nak tengok.. hehehe.. Tapi memang ada baca pasal perpisahan pasangan nie.. Mungkin bukan jodoh mereka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. penangan cadangan anak la ni, sha.
      ibu nyer melekat tgk dari awal hingga abis :)

      Delete
  4. dah pernah tengok drama ni dulu. Sebab memang minat dangat dengan heroinnya tu. tapi, entah kena tergantung di pertengahan. tak tahu endingnya. nak tengok semula, tak sempat pula. sebab dah tengok drama yang lain pula. hihi

    ReplyDelete
  5. Saya tak tengok pun cerita ni.. Tpi ramai gila kata cita ni best.. Ada anak kecil ni xsempat nak tgk

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)