Thursday, August 15, 2019

Al-Quran Al-Karim Untuk Muslimah | Sofia : Mushaf Waqaf & Ibtida' serta Tajwid Berwarna

assalamualaikum 😊
selamat pagi.

hari ni saya sgt excited nak update blog.
hari ni saya terasa sgt perlu share info πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡.
hadiah yg selamat saya terima pada ptg Selasa. sgt suka. sgt bahagia...

Al-Quran Al-Karim Untuk Muslimah | Sofia : Mushaf Waqaf & Ibtida' serta Tajwid Berwarna
senaskhah al-Quran utk Muslimah πŸ’š.

Al-Quran Al-Karim Untuk Muslimah | Sofia : Mushaf Waqaf & Ibtida' serta Tajwid Berwarna
Al-Quran Al-Karim Untuk Muslimah | Sofia : Mushaf Waqaf & Ibtida' serta Tajwid Berwarna
hadiah kerana menjadi Top Commentors utk Julai 2019 di www.mamapipie.com.

Al-Quran Al-Karim Untuk Muslimah | Sofia : Mushaf Waqaf & Ibtida' serta Tajwid Berwarna
letak di ofis. di atas meja. yg mudah dilihat. agar mudah ingat utk membacanya.
bukan utk dipamerkan or hiasan. mahu istiqomah dlm membacanya. in shaa Allah.
7 hari seminggu. 5 hari bekerja. sesuai diletakkan di ofis.
lepas solat Zohor & Asar. moga saya dpt khatam al-Quran lagi thn ni. aminnn...

pucuk di cita, ulam mendatang.
sememangnya dah niat dlm hati nak cari senaskhah al-Quran baru utk diletakkan di ofis.
di rumah dah ada.
bila ada free time di ofis, dpt lah saya membelek dan membaca al-Quran.
maklumlah, di rumah sesungguhnya kurang dpt bermesra dgn al-Quran πŸ˜”.
rutin seorang isteri dan ibu, jejak kaki sampai rumah je, terus meluru ke dapur. 
then, cek homework anak-anak. ulangkaji serba-sedikit.
... tidur.
aduhai. sungguh singkat waktu ni dirasakan.

Al-Quran Al-Karim Untuk Muslimah | Sofia : Mushaf Waqaf & Ibtida' serta Tajwid Berwarna
sgt la indah, purple lagi uolls 😍...


bukan senaskhah al-Quran yg biasa.
ia berserta dgn nota-nota tajwid, waqaf dan ibtida'.

ada potongan ayat yg di'highlight'kan dgn warna hijau dan pink.
utk permudahkan kita utk mewaqafkan bacaan dan memulakan bacaan semula.
yes lah. kekadang ayat itu panjang, nafas tak panjang nak meneruskan pembacaan.
perlu waqaf. tapi, tak boleh ye waqaf sebarangan.

Al-Quran Al-Karim Untuk Muslimah | Sofia : Mushaf Waqaf & Ibtida' serta Tajwid Berwarna

sgt memudahkan, kan? saya sgt suka.
sebelum ni ilmu saya cetek. bila mengaji, perkara ni lah yg saya nak tahu.

waqaf : dari segi bahasa bermaksud 'menahan'. secara ringkasnya, ia bermaksud memberhentikan bacaan al-Auran dengan sekali nafas atas sebab-sebab tertentu.
ibtida' : dari sudut bahasa bermaksud 'memulakan'. bermaksud memulakan bacaan al-Quran hanya pada kalimah yg tidak merosakkan pengertian dan susunan makna kalimah atau ayat.

waqaf terbahagi kpd 4 bahagian utama pula :
  1. waqaf Intizhari - menunggu.
  2. waqaf Ikhtibari - memberi keterangan.
  3. waqaf Idh-thirari - darurat.
  4. waqaf Ikhtiyari - memilih.
Al-Quran Al-Karim Untuk Muslimah | Sofia : Mushaf Waqaf & Ibtida' serta Tajwid Berwarna

Al-Quran Al-Karim Untuk Muslimah | Sofia : Mushaf Waqaf & Ibtida' serta Tajwid Berwarna
dpt la saya mengulangkaji semula. selain daripada tajwid, ada byk tanda baca dlm al-Quran yg perlu kita tahu dan mahirkan.
pernah belajar dulu kala, ingat tu memang la ingat. tapi, kadang-kadang lupa...


Al-Quran Al-Karim Untuk Muslimah | Sofia : Mushaf Waqaf & Ibtida' serta Tajwid Berwarna
buku yg memuatkan surah Yasin & al-Kahfi lengkap dengan terjemahan, tajwid dan perihal waqaf & ibtida' juga.
amalan yg baik diamalkan di hari Jumaat. buku yg mudah dibawa. praktikal.

terdapat penerangan di awalnya yg memberikan kita ilmu tambahan.

alhamdulillah. ini paling saya suka.
dlm buku ni juga, bahagian akhir terdapat Al-Ma'thurat. terbaik.

nikmat yg mana lagi yg perlu saya dustakan?
hadiah yg amat bermakna buat saya. gembira rasa hati.
terima kasih www.mamapipie.com. saya sgt puas hati dgn hadiah ni πŸ’™πŸ’™πŸ’™.

mana nak beli? πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡
utk diri sendiri.
utk dihadiahkan kepada suami / isteri dan anak-anak.
utk dihadiahkan kepada bff.
cenderahati utk ofismet yg nak bersara atau di hari kelahirannya...

Al-Quran Al-Karim Untuk Muslimah | Sofia : Mushaf Waqaf & Ibtida' serta Tajwid Berwarna
Karangkraf Mall Online

Al-Quran Al-Karim Untuk Muslimah | Sofia : Mushaf Waqaf & Ibtida' serta Tajwid Berwarna

😌😌😌

26 comments:

  1. Bestnya! Dah la murah, banyak pulak tu ilmu boleh dapat. Kalau lengkap dengan panduan macam ni, baru la yakin bacaan kita sempurna.

    ReplyDelete
  2. hadiah yg sgt istimewa...semoga kita semua rajin membaca alquran

    ReplyDelete
  3. MasyaAllah. Tanniah Kak Aida. Untung si pemberi, once Kak Aida baca berjuta pahala melimpah padanya :) Warna warni colourful inshaAllah lagi beri kita semangat untuk membaca.

    ReplyDelete
  4. Tahniah Aida..
    Hadiah yg sungguh bermanfaat buat penerima Dan pemberi.
    Apabila dibaca oleh sipenerima, sipemberi pun dapat pahala. Kedua2 nya memperolehi ganjaran yg sama.

    Subahanallah.. baiknya Allah kpd hamba-Nya..

    ReplyDelete
  5. tahniah kak Aida... Nak cari jugalah yang besar macam ni. Yang atas meja ni kecik cinonet. Konon nak bawak dalam beg...tapi tak terjaga pula sebab main campak2 je beg nya

    ReplyDelete
  6. Nice. Bella oun ada Quran yg lebih kurang mcm ni. Ada warna2 utk kita notice bacaan yang berbeza2 tu. Best kalau hadiahkan Al Quran ni pada teman atau keluarga. Sama2 kita memuliakan ilmu Islam kita bersama dan rajin2kan membaca Al Quran.

    ReplyDelete
  7. Wahh. Nak jadi top comentator jugak la dapat hadiah. Murah rezeki anda. Tq for sharing this knowledge. Utk yang nk belajar tajwid, boleh la pertimbangkn dapatkan version ini

    ReplyDelete
  8. looks like karangkraf mall hv lots of variety of choices of books and al quran.. not bad not bad...

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah. Tahniah Kak Aida. Cantik warna purple ni. Ruby pun tersenyum nengoknya.

    Boleh jadi peneman akak di ofis nanti.

    Ruby pun pernah alami macam situasi akak. Nak beli telekung baru. Tup tup dapat parcel berisi telekung. Ya Allah 😒

    Bagus Al Quran ni. Siap ada tajwid. Ada highlightkan pula dengan warna berlainan. Jadi panduan untuk kita perbetulkan mana yang patut.

    Ada satu tips Ruby baca,
    Untuk masa terasa panjang. Baca Al quran di awal pagi. Maybe sebelum subuh atau selepasnya.

    Semoga Al Quran ni jadi penolong kita di sana nanti.

    ReplyDelete
  10. Al-Quran kitab suci bagi Umat Islam. Kena jaga juga, semoga Al-Quran menjadi peneman kita di kubur jua

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah, tahniah kak aida atas kemenangan. Tahniah juga buat pemberi hadiah. Moga mengalir pahala buat penberi selagi ada yang membacanya. Suka tengok hadiah kak aida ni. Cantik al quran tu paling best sbb dah ade nota tajwid. Senang nak rujuk :)

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah, tahniah kak aida atas kemenangan. Tahniah juga buat pemberi hadiah. Moga mengalir pahala buat penberi selagi ada yang membacanya. Suka tengok hadiah kak aida ni. Cantik al quran tu paling best sbb dah ade nota tajwid. Senang nak rujuk :)

    ReplyDelete
  13. Wow bagusnya menang cotest dapat lak AlQuran yang bukan biasa-biasa punya ni nampak istimewa sangat sebab ada tanda-tanda yang senang untuk mereka yang nak belajar lebih lancar membaca... Kita lama tak dapat hadiah hehehehe...

    ReplyDelete
  14. tahniah akak..rezeki rajin jadi top commentor dapat hadiah cukup bermanfaat ni. BBL nak jugak la rajin blogwalking ke blog blogger lain. mana tahu kot-kot owner baik hati bagi hadiah

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah. Tahniah kak. Hadiah yang penuh bermakna.cantik, murah, dan yang penting ia sangat memberi manfaat. Akn mengingatkan kita untuk selalu mengamalkan untuk bacanya. Moga inilah bekalan kita ke sana kelak.

    ReplyDelete
  16. Bestnya dapat hadiah Al quran. Teringin jugak nak beli yg macam ni sbb boleh buat ulangkaji untuk ilmu tajwid dan sebagainya. Harga pun mcm tak berapa mahal. Nak beli lah lepas ni.

    ReplyDelete
  17. alhamdulillah sangat kak aida. rezeki dapat al quran yang mengajar pulak tu.

    ReplyDelete
  18. Cantik alquran siap dgn hukum tajwid dan ade highlight ayt2 pnting..sangat berguna bagi mereka yg nak perbetulkan bacaan mngikut hukum tajwid..

    ReplyDelete
  19. Tahniah.. cantiknya! seronok kalau dapat QUran yg mcm gini.. nnti2 nk selalu singgah blog mamapipie juga la.. untung2 dapat jadi top commentator.. =D

    ReplyDelete
  20. Alhamdulillah.. hadiah yang sangat bermakna.. tahniah Aida..

    ReplyDelete
  21. cantiknya al-quran dia. kecik and siap ajar tajwid sekali. macam nak cari je alquran macam ni. senang nak belajar semula. kadang-kadang baca tak pasti betul ke tak tajwid tu. harga pun tak mahal.

    ReplyDelete
  22. Bagus ni.. Siap ada tajwid semua tu kan.. Kena bali jugak satu ni

    ReplyDelete
  23. kalau dijadikan hadiah memang sangat istimewa dan bermakna...sebab kalau org tu baca...pahalanya mengalir juga pada yang memberi

    ReplyDelete
  24. Saya kongsi maklumat ni kat kawan-kawan ya. Terima kasih.

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)

Followers AdianiezDotCom | Thank you so much. Please leave a comment, I will follow u back.