Saturday, August 10, 2019

Blogger Challenge No 13 | Three things that cross your mind a lot!

assalamualaikum 😊😊😊

short short update blog, bersiaran dari rumah mak mertua. 😃 esok raya!
utk esok, ...
  1. ketupat sedang direbus. ready. kena biar semalaman, baru sok pagi potong cantik molek. tak byk.
  2. ayam 2 ekor dah garam kunyit. dok diam-diam dlm peti ais. sok akan jadi ayam masak merah.
  3. daging 1kg done potong kekecik. mlm ni nak merendang. no worries, pressure cooker da standby utk menjalankan tugas.
  4. sok lepas subuh baru akan kukus 1kg ketupat palas.
  5. sok lepas subuh pun nak buat kuah lodeh. skit jer lah nak buat nyer. pelbagaikan menu pagi raya.
saya sekeluarga pakat puasa sunat Arafah hari ni. in shaa Allah.
alang-alang cuti. alang-alang sama-sama bersemangat. hari yg baik di bulan yg baik, grab lah ibadah puasa sunat hari ni.

many many things that cross my mind mind a lot!
cannot stop thinking. ada jer perkara dlm fikiran...
perempuan.
bekerja.
anak.
isteri.
ibu.
adik.
kakak.
itulah saya.
belum lagi involve social life dgn kawan-kawan.
rasa-rasanya, brape kah perkara yg melintas lalu-lalang di fikiran saya? 😄

but, utk challenge ni, saya simplify 3 main things that cross my mind a lot everyday 👉 are :
  1. nak masak apa???!
  2. bila lah nak lipat baju ni???! saya akan kerap basuh baju. tak boleh tgk baju tak berbasuh bertimbun. namun, bab kerap melipat tu memang fail! sangkut. terus iron. ada yg baju terus pakai jer 😆.
  3. nak kena buat pe jap lagi???! ni akan berlaku kalau ada kat rumah. sebelum nak rehat or melelapkan mata, ni lah yg terfikir. nak nilai 👉 layakkah diri sendiri berehat 😆. kekadang, belasah jer 😴😴😴.
standard kan 3 perkara ni dgn mak-mak yg lain? 😂😂😂

tak moh citer panjang lah...
perkara standard kan...   ha ha ha ah ha...

bye!


Blogger Challenge No 13 | Three things that cross your mind a lot!

5 comments:

  1. Alhamdulillah seronok puasa ramai2.. Salam Aidiladha buat Aida sekeluarga

    ReplyDelete
  2. mak-mak ginilah kan.

    pastukan kalau saya ni paling menyampah kalau time solat tu tetiba dalam kepala otak melintas segala to-do list. aduhaiiii..beriya pejam-pejam mata nak hilangkan hal duniawi masa solat.

    ReplyDelete
  3. Alhamdullilah dapat berpuasa Arafah sekeluarga ya. Sama lah kita mak-mak nie itulah yang difikirkan dan jadi rutin kita kan.. semoga pahala berpanjangan untuk kita ya dalam menjalankan kewajipan seharian..

    ReplyDelete
  4. Alhamdulilah ekin pun sempat berpuasa arafah aritu..

    Bab basuh baju tu kita sama dan lipat kain pun sama hahahaha aduhaiii

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)

Followers AdianiezDotCom | Thank you so much. Please leave a comment, I will follow u back.