Tuesday, August 13, 2019

Blogger Challenge No 14 | Do you love your job?

assalamualaikum 😌😌😌

saya adalah seorang penjawat awam.
thn ni, usia perkhidmatan saya bakal genap 10 thn, Disember nanti. in shaa Allah.
sgt syg kerja saya. kerana saya yg pilih utk menjadi seorang penjawat awam.
tak pernah tak syg...

Blogger Challenge No 14 | Do you love your job?
profile pic whatsapp saya 😉.

sesungguhnya saya bekerja ye hari ni 😄.
tak sambung cuti raya.
so, ni la bukti saya syg kan pekerjaan saya 😍 hi hi hi...

penjawat awam ni tak mudah kena buang kerja. hakikat.
sebab tu most of penjawat awam ni culas dlm bekerja.
saya tak kata saya ni bagus sgt. but, always bila nak buat something, saya fikirkan gaji.
gaji saya ambil tiap bulan utk diri sendiri dan keluarga.
gaji mesti berkat. agar hidup kita ni berkat sentiasa. dlm lindungan Allah sentiasa.
nanti akan ada satu rasa muka ni seakan-akan kena tepuk 😖😖😖!
2 prinsip kerja saya :
  1. kerja mesti siap. da siap, make sure ia betul. then free time, buat je la pe pun. bila keje kita tip top, ada ke org nak persoalkan?
  2. always available utk bosses. always say 'yes' meskipun mcm 'no' jer. cuba dulu lah...
  3. jgn susahkan org lain. berbalik kpd prinsip no 1 saya. kerja yg siap mesti betul. if not, bakal menyusahkan org lain. tak pepasal bos akan bad mood. kena plak bos yg naik angin, satu ofis kena marah. tu contoh la... contoh satu lagi, kerja kita siap tapi tak betul, beri efek kpd pekerja yg lain. pekerja lain kena potong gaji, pekerja lain kena surat tunjuk sebab, pekerja lain kena buang kerja!!! o.m.g 😳😳😳.
then, ok.
selebihnya, sendiri kena tambah la bagi meningkatkan prestasi kerja memasing.
kalau kerja swasta, tau la korang. buat salah, terus kena buang kerja. tapi tidak sebagai penjawat awam.

bila bekerja, semua tak siap. semua lambat. semua "nanti ye, Puan" "kejap ye, Puan".
tapi kat fb, wah. berniaga 24 jam. update brg jualan 24 jam.
tak cukup tu, 24 jam update whatsapp status. wah wah wah...
siap boleh gi pos brg, boleh c.o.d brg... wah wah wah 😒😒😒.
so, nilai lah ye perkhidmatan sendiri. mungkin lumayan di dunia. akhirat? ni berbalik kpd prinsip saya no 3 👆👆👆.

"aik? waktu kerja update blog ni. byk masa terluang ke?"
hello... i takde kerja tertunggak ye. so...?
😊😊😊 hi hi hi...

👌👌👌


6 comments:

  1. i love my job too.
    Ye tak kisahlah kita penjawat awam ke swasta ke. Kalau siap kerja on-time, pastu jenis tak banyak songeh ngan bos, kita nak buat apa pun bos tak kisah kot.

    ReplyDelete
  2. nak love my job tpi tak kerja. hehe hopefully boleh jadi blogger la hehe

    Jom visit https://theathra.blogspot.com/ after a long hiatus hehe

    ReplyDelete
  3. I love my job too . Rindu masa kerja dekat tadika dulu. Skrg sambung belajar bidang kos childhood juga.

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah.. Kerja tu pilihan kita..
    Tips yang ohsem Aida..

    ReplyDelete
  5. Setuju dengan prinsip keja kat atas tu.. apa pun berbalik kepada keberkatan gaji, jadi rezeki dan darah daging untuk keluarga kita kan..

    ReplyDelete
  6. Kita kerja duk rumah hihihi mesti pasti kerja rumah siap dulu baru nak tgk blog ke apa2

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)

WAJIB MILIKI, KLIK SEKARANG UTK PILIH & BELI | SAYA KONSULTAN NARINAR MALAYSIA


Followers AdianiezDotCom | Thank you so much. Please leave a comment, I will follow u back.