Friday, August 09, 2019

Stress ? Happy? Sedih? Pizza Hut Lah Jawapannya...

assalamualaikum 😊
salam pagi Jumaat. 
alhamdulillah...
  1. tghari nanti amik kak Nurin.
  2. anak-anak last sekolah hari ni, bakal cuti seminggu, rehat di rumah...
  3. weekend ni Aidil'Adha. best. family gathering 💚💚💚.
in shaa Allah...
so got few task nak diselesaikan nih. moga semua dipermudahkanlah...

nak kongsi pendapat lah. borak-borak pagi Jumaat...
sesungguhnya makanan ni ubat segala ubat, kan?
pada saya, makanan ni sumber kegembiraan.
lelebih lagi dpt makan ramai-ramai dgn kawan-kawan or family. wah, heaven nyer rasa.
tak kisah la di rumah, di kedai, di ofis, di tepi laut, di tebing sungai or di tepi highway 😅.

saya kerap bwk anak-anak makan luar.
kekerapan tu dlm 2 minggu sekali lah. kerap lah tu kan.
tak kira la makan luar secara emergency saya tak sempat masak dinner! 😄😄😄
tu tak nak kira lah... makan kedai mamak or restoran tomyam depan rumah. tak special.
ni kiranya, maksud saya, gi makan plan punyer.
makan plak kat restoran pilihan kita. order plak makanan yg memang tak makan 1-2 minggu tu.
lain dari makanan kat rumah la kiranya.

salah satu tempat feveret saya & mr.asben 👉 Pizza Hut.
meskipun now da semakin mahal tapi kualiti makanan down skit dari dulu kala, still a nice place to go bwk anak-anak lah.
ada aneka makanan utk diorang pilih.


Stress ? Happy? Sedih? Pizza Hut Lah Jawapannya...
molten lava chocolate cake ni hampir wajib di order.
gabungan ice cream dan chocolate kek yg marbeles!
bila ia singgah di lidah, dah satu nikmat... beli ia lalu di tekak, lebih nikmatnya!
1 set tu pun dah kenyang kami sekeluarga. sharing is caring kan...
hilang segala stress... sedih... pilu... muka akan ukir senyum.

Stress ? Happy? Sedih? Pizza Hut Lah Jawapannya...
then dpt plak pizza yg cheese nyer overloaded!
aduhai... nikmat mana yg saya nak dustakan? alhamdulillah...
kami biasa order pizza yg simple, tak terlalu overload dgn toppings.
sebab, anak-anak akan sisihkan few toppings yg diorang tak brape nak makan. bazir!!!
but, penting nyer, cheese mesti extra.

Stress ? Happy? Sedih? Pizza Hut Lah Jawapannya...
saya akan up skit harga utk tukar kps pumpkin soup. sedap nyer lah uolls.
wajib try ni. at first, anak-anak saya tak nak mencuba.
mcm biasa, saya akan paksa diorang cuba sesudu.
rasa tetap kena rasa. then only u decide to eat it or not. baru lah tak rugi...
rasa nyer just nice. tak lebih. tak kurang 😋.

Stress ? Happy? Sedih? Pizza Hut Lah Jawapannya...
.... selesai!
jarang kami makan tak habis tau 😅.
takkan takeaway punyer lah. sebab nanti sampai rumah dah tak sedap!

lepas makan, semua akan senyum. kekenyangan... perut plak overloaded dgn makanan 😄.
alhamdulillah... 
sesekali makan mahal pe la salahnya.

saya cukup pantang bila kita sedang happy depan makanan, tetiba ada insan yg sebut pasal 'diet' 😡.
"ni byk kalori ni!"
"ni lemak berlebihan ni!"
"ni tak boleh ni, gemuk!"
"saya tak makan ni, pantang!"
kemon lah! nak diet kat rumah ye. 
ni happy time, please lah hormat!
org nak jamu selera. org lain nak bersedekah. org lain nak buat org lain happy. jgn la potong steam!
tak nak makan byk, jamah la skit. kita faham. mulut tu diam-diam, boleh tak?

saya suka share tips dari Kevin Zahri 👉 bahawasanya kita perlu ada cheat day, 1-2 hari.
why?
utk meningkatkan semula metabolisme kita. then, dalaman badan kita ni akan aktif semula, start burning calories semula.
if asyik diet tanpa ada cheat day, badan kita akan sampai satu tahap pasif. di situ, berat kita akan stagnant.
so, dlm 7 hari tu, 5-6 hari kita amalkan diet rendah kalori. 1-2 hari je kita makan dan makan dan makan. 
tak ler sampai terlebih kalori 😅. still eat clean, tapi amaun nyer up la skit. amik skit air manis menghilangkan kempunan.

sesungguhnya, makanan tak salah!
yg salah nyer ialah cara kita makan.
👌👌👌   😉

26 comments:

  1. alaa yg ckp tu, dia kt belakang kita pun belasah jg kan hehehehe xyah nk bernasihat bagai laa... sbb bohong laa kalu x de sikit pun cheat day kannn hehehe

    ReplyDelete
  2. terus teringin lak nk mkn pizzahut nengok akak tayang tuh hehehhe... sesungguhnya ku tak kuat iman..

    yelah kdg kita nk ada masa mkn2 ngn family kita, bosan bila ada yg komen... eee lemak, la apa lah...

    ReplyDelete
  3. melelh nmpknya cheese kt pizza tu..suka juga dessert tu...tp yg soup tu tk pernh mkn

    ReplyDelete
  4. hahaha memang betul pun makanan memang ubat paling mujarab lagi-lagi tengah stress

    ReplyDelete
  5. Haaha betul. stress jawabnya makan la kan

    ReplyDelete
  6. I love to eat at Pizza Hut too. Miss their soup and chicken wing and will be there to release my stress.

    ReplyDelete
  7. Sedapnya. Dah lama tak makan pizza :)

    ReplyDelete
  8. Sedapppnya Pizza hut. Kak mkn je kak. Jgn peduli mulut org tu

    ReplyDelete
  9. Lama jugak saya dgn keluarga tak ke pizza hut. Kali terakhir rasanya tahun lepas. Nampak gaya mcm nak kena plan ke pizza hut la lepas ni.

    ReplyDelete
  10. Sepp sikit kak. Sama jugak Ruby. Makanan tuh menggembirakan hariku. Hehe. Hobi suka makan.

    Sekali sekala gantung kuali. Makan kat luar. Best kan. Bawak anak anak. Nampak dia orang happy.

    Ruby pun suka piza 😋

    ReplyDelete
  11. saya hantu pizza hut. tekak tak serasi nampaknya kalau dengan pizza yang lain. dan sekarang dah lapar.. haha

    ReplyDelete
  12. Mmg fav jugak Pizza nii, Pizza Hut mmg senang kan. Qeela suka takeaway selalunya, murah jugak since ada takeaway promo tu. Kalau mkn luar yg planning, kadang2 ada jugak masuk dlm list Pizza Hut ni hehe.

    ReplyDelete
  13. hahahaha...Pizza memang sedap untuk layan masa stress

    ReplyDelete
  14. Amboi sedapnya. Dah lama tak makan pizza..nak. dulu masa kolej bila stress terus nak pergi makan pizza tambah cheese. Seorang boleh habis satu regular tau

    ReplyDelete
  15. Kalau makanan sebegini kena kerap bersenam kan. hehe. kalau stress memang akan teringat makanan. Lastly Naim buat kalo stres terus tido. haha

    ReplyDelete
  16. Yup setuju! Kevin Zahri pun ada kata rugi sapa yang rasai nikmat kehidupan. Makan laaa... Tak salah pun cuma control portion.
    cheat day is reward tapi jangan lah cheat the whole day and the whole meal. Hahaaa...

    ReplyDelete
  17. Pizza Hut lamanya tak makan kat sana kita pun suka makan pizza sini sebab pizzanya banyak bahan tapi harga tu memang betul makin mahal semua fast food entah lah... Mungkin kita kena masak sendiri pizza kat rumah wakakakaka sekali sekala ok kot kan..

    ReplyDelete
  18. Dah lama tau tak makan pizza hut. Saya suka pizza pizza hut ni sebab roti die lembut sangat bila makan panas panas. And sup mushroom die sedap gila

    ReplyDelete
  19. 2 kali bawa anak2 makan kat Pizza ni tapi anak2 tak layan maybe coz tekak kampungan, so tak makan apa yg dipesan. Air pun tak habis minum so jawabnya mak dan ayah dorang la yang perabis semuanya. Lepas tu tak pernah dah nak p or order Pizza lagi sampai la ni. Nice sharing kak.

    ReplyDelete
  20. Alaaa kak, takpe je bawa anak-anak makan luar. Lagipun kedai-kedai tersohor macam ni dia ada management in food. Kalau macam McD siap bagi flyers info nutrisi dalam makanan diorang. So, mestilah kedai-kedai lain pun ada kan. Pedulikan je yang bercakap tu. Dia nak tapi tak daya sebab nak 'diet'. Haha

    ReplyDelete
  21. kalau tak tau nak makan ape, memng pilihan pizza la..sebb nak makan dia punya ayam ape tu, yang mcm ball tu..hehee..sedap..dessert tu pun sdap..

    ReplyDelete
  22. Lama tak makan pizza hut. Kalau ana wajib order mushroom soup dengan pasta dia. Sedapnya. Sesekali dapat makan, senyum sampai je telinga.

    ReplyDelete
  23. Fuh terbit ayaq liur .. lama x pekena pizza piz

    ReplyDelete
  24. Klau gi Pizza Hut, Julia mesti order beef lasagna. Mmg all time favourite. Hehe. Tapi lama gak tak pi Pizza Hut. Asyik delivery Dominos aje. haha.

    ReplyDelete
  25. Betul, makanan will solve everything. Sy pon kalau sedih or tak bersemangat, akan keluar n cari makanan yg sedap. Baru rasa gembira semula.

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)

WAJIB MILIKI, KLIK SEKARANG UTK PILIH & BELI | SAYA KONSULTAN NARINAR MALAYSIA


Followers AdianiezDotCom | Thank you so much. Please leave a comment, I will follow u back.