Saturday, November 30, 2019

Belalang Kunyit | Penyeri? Perosak?

3 comments:
assalamualaikum 😊

pepagi Sabtu gini, sesuai la sgt berkebun.
hari keje, hmmmmmm xde masa pun nak membelek tanah tepi rumah sekangkang kera tu.
cabut rumput.
belek bunga dan daun.

Belalang Kunyit | Penyeri? Perosak?
ni pokok bunga kenanga yg developer tanam depan rumah.
dulu, besar dan dahannya bersepah-sepah.
mr.asben trim, now, jadi merimbun gitu...

tapi tu lah. cantik merimbun tapi tak berbunga!!!
dah mabuk daun agak nyer pokok ni.
dulu kala, bila berbunga... Allahu Akbar, haruuummm pepagi buka pintu 😌.

tetiba 👇

Belalang Kunyit | Penyeri? Perosak?
elok la plak en.belalang kunyit ni melepak sini...

Belalang Kunyit | Penyeri? Perosak?

cantik 😍 indah ciptaan Allah.
terasa syg nak dihalau. biar aje belalang kunyit tu kat situ.
hmmmmm byk daun yg rosak dimakannya.
dah rezeki dia kan.

"aku bagi ko peluang ye, belalang... jgn ko makan daun kat dlm laman rumah tu hah, dah le! kat luar ni makan ler sampai gemoks...".

😄😄

Friday, November 29, 2019

Pembayaran Caruman KWSP Secara Online | Caruman Sukarela dengan Insentif Persaraan (i-Saraan)

6 comments:
assalamualaikum 😊

akhir tahun menghampiri.
bagi yg bekerja, termasuk saya, dah perlu mula selak fail ke arah pengikraran cukai pendapatan.
zakat.
kwsp.
sspn-i.
perubatan.
resit perbelanjaan.
dah bertahun-tahun buat pengikraran, tau dah apa yg patut, apa yg tak patut 😊.
bagi saya dan mr.asben, kami concentrate sepenuhnya kpd zakat, kwsp dan sspn-i.
pembayaran utk 3 perkara utama ni kami tunaikan semaksima yg mampu.

saya dan mr.asben adalah penjawat awam yg membuat pilihan pencen.
but, kami masih maintain buat simpanan kwsp, pelaburan hari tua.
pelaburan hari tua dlm pelbagai bentuk dan ni la salah satunya.
hidup hari ni adalah utk masa depan yg lebih membahagiakan.

ada 4 jenis Caruman KWSP secara sukarela :
  1. Caruman pilihan sendiri : utk sesiapa saje termasuk pekerja berpencen seperti majoriti penjawat awam.
  2. i-Saraan 👇👇👇
  3. i-Suri : utk isteri yg layak. isteri boleh mencarum sendiri ataupun si suami yg menjadi pencarum utk isteri. utk details yg ni, kena rujuk pihak kwsp ye.
  4. Caruman simpanan tambahan : yg ni nice. penambah tu tak semestinya ahli kwsp. tapi, penerima mesti ahli kwsp. sebagai contoh, saya adalah ahli kwsp dan mr.asben sukarela nak top-up (tambah) simpanan kwsp saya. so, dia la yg buat caruman tambahan utk saya 😍.

i-Saraan ni utk yg pekerja yg bekerja sendiri dan tiada pendapatan tetap, mencarum secara sukarela utk tujuan persaraan.
utk saya yg membuat pilihan pencen, boleh juga mencarum sendiri secara sukarela. pembayaran caruman secara online ataupun pergi ke kaunter kwsp.
bawah skim i-Saraan ni, pencarum akan terima sumbangan dari pihak kerajaan sebanyak 15% (jumlah maksima sebanyak RM250 setahun).
tapi insentif ni adalah utk tahun 2018 sehingga 2022. bagi pencarum yg berumur kurang 55 thn. ada juga khairat kematian berjumlah RM2,500 (tertakluk kpd t&c).
dividen tahunan pun dpt tau. alhamdulillah...

saya dan mr.asben mula mencarum ni atas kesedaran sendiri.
utk mendapatkan pelepasan cukai pendapatan.
di ketika potongan cukai pendapatan setiap bulan dah semakin tinggi, maka... kita perlulah mencari alternatif yg lebih bijak, kan...
sgt mudah.
korang gi pejabat kwsp terdekat - isi borang yg berkenaan. maklumkan bahawa kita penjawat awam tapi mahu mencarum secara sendiri 👌.

utk thn 2019, saya da selesai membuat bayaran caruman kwsp. secara online jer - Maybank2u.
mudah. cepat. last minit nanti, terlupa!
one shot - sekali byr utk setahun 😏. setiap bulan dah pun ketepikan amaun tertentu utk tujuan ni.

step 1 - klik 'Investment'.



step 2 - klik 'EPF'.


step 3. klik 'EPF open payment' dan daftarkan maklumat. pendaftaran ni perlu utk first timer. seolah-olah kita nak daftar as favourite la.


step 4.
once dah daftar, every year saya klik 'EPF registered payment' jer la.
select account no. select 'EPF Account Type' - 02 (i-Saraan).
lastly, select nama kita or pencarum yg berkenaan 👇.


step 5.


step 6.


step 7. letak la amaun yg bersesuaian...


resit print. simpan. kegunaan audit LHDN sekiranya dikehendaki.
simple, kan. less than 10 minit dah settle lunaskan utk saya dan mr.asben.
alhamdulillah...
jgn lupa -- tukarkan status simpanan kwsp korang kepada simpanan syariah ye.
penting! pelaburan mengikut prinsip syariah.

good luck!

Thursday, November 28, 2019

Izzat Masuk Hospital | "Boleh dah ke kita balik rumah, ibu?"

5 comments:
assalamualaikum.

wow. entri kedua hari ni lah... alhamdulillah.
maksudnya, keje hakiki saya settle dgn jayanya.
if not, takkan dpt tenang menaip entri ni di blog 😉.

berkaitrapat dengan entri terdahulu, Izzat khatan.
has been mentioned that Izzat pernah masuk hospital. ada kuman di skrotum.
Izzat warded 24.8.2019 (Sabtu) jam 11.30 mlm.
skrotum Izzat dah mula membengkak sejak hari Khamis ptg 😳. balik dari sekolah.
tapi masa tu, dia tak inform saya. di luar pengetahuan saya hu hu hu...
yg perasan keadaan tu adalah kakak-kakaknya.
Izzat sememangnya dah dididik utk mandi dan bersihkan diri sendiri. dah darjah 1, kan.
tiap kali dia mandi, sure dia tak bagi saya tgk. dia tutup pintu tandas.

nak dijadikan cerita, ptg Sabtu, Izzat sedang buang air kecik.
saya terjah la. buka pintu tandas, just nak cek dia.
terus mata saya menuju ke bebird Izzat. "e'eh, bebird Ijat bengkak! sakit tak?" teruslah saya bertanya.
dia gelengkan je kepala dia.
cepat-cepat saya cucikan bebird dia. cek skrotum dia tu.

tanpa lengah-lengah, terus saya snap gambar dan wasap kakak saya.
kena la tanya doktor kan...
respon pertama kakak saya, "terus bwk Izzat ke hospital. jgn ke klinik! hospital...".
waktu tu saya dah pun tahu, bukan masalah kecik ni.

Izzat Masuk Hospital | "Boleh dah ke kita balik rumah, ibu?"

selesai solat Isyak, kami sekeluarga terus menuju ke GH Melaka.
knowing keadaan di GH Melaka, tu yg decide ke sana after Isyak. settlekan yg wajib dulu.
berdoa agar semuanya ok ok jer.

lama la jugak di ward emergency GH. dlm jam 11.30 barulah dpt jumpa doktor.
doktor tgk jer keadaan yg bengkak gitu, on the spot terus doktor arahkan masuk ward.
aduhai. start dari saat tu, Izzat dah sedih.
meleleh air mata dia... "kenapa kita tak balik rumah, bu?"... "kenapa kita kena tido hospital, ibu?".
😭😭😭
sebak hati saya.

Izzat Masuk Hospital | "Boleh dah ke kita balik rumah, ibu?"
on the way ke ward kanak-kanak GH Melaka pada jam 12.50 pagi (Ahad).
muka saspen.
muka sedih.

Izzat Masuk Hospital | "Boleh dah ke kita balik rumah, ibu?"
sampai kat ward, Izzat mcm confused!
ngantok, tapi dia tak nak tido... "brape lama kita dok hospital, bu?"
dok bertanya beberapa kali soalan yg sama...

Izzat Masuk Hospital | "Boleh dah ke kita balik rumah, ibu?"

saya just tenangkan dia...
suruh dia baring. saya usap kepala dia. pipi dia. tepuk tepuk belakang dia.
inform dia bebaik. pujuk hati dia.
meleleh-leleh air mata dia. sedu-sedan dia... sedih sgt. sebak hati saya.
first time Izzat warded. so, dia rasa sgt sedih la kan. dia sgt takut dgn hospital!

hari Ahad tu, doktor cek. Izzat dah start makan ubat.
then sebelah ptg, pergi x-ray.
gabra juga la nak tunggu result x-ray. perlu atau tidak operation.
hu hu hu angin pasang, kah?
aduhai... masa tu saya sgt risau. but, depan Izzat saya senyum jer lah.
dalaman Allah je Tahu. luaran konon-konon berlagak positif 😊.

Izzat Masuk Hospital | "Boleh dah ke kita balik rumah, ibu?"

Izzat Masuk Hospital | "Boleh dah ke kita balik rumah, ibu?"

Izzat Masuk Hospital | "Boleh dah ke kita balik rumah, ibu?"

dari pagi Ahad sehinggalah ptg Ahad, dok berulang bertanya, "boleh dah ke kita balik rumah, ibu?".
"belum, sayang..."
after an hour, dia bertanya semula.
sama juga jawapan saya, "belum, sayang..."  😔.

alhamdulillah, lebih kurang jam 6 ptg, doktor inform saya, tiada saraf or saluran darah yg tersumbat, terikat ke, apa ke.
hanya jangkitan kuman. dan boleh dirawat dgn antibiotik je. tak perlu operation.
alhamdulillah...
alhamdulillah...
doktor jangka kan Izzat kena stay hospital 2-3 hari lagi.
tapi tu la, Allah tu Maha Berkuasa.
Maha Mendengar doa Izzat yg nak sgt balik rumah 😄, Isnin pagi dah discharged.
after 3-4 days, Izzat dah ok. perfect.
punca masalah Izzat, menurut doktor, pemakanan, cuaca or aktiviti harian.
tak pasti.
masalah tu boleh berulang. tu yg dinasihatkan agar segera khatan.

now, saya dah lega.
Izzat selamat dikhatankan 😏.
doakan moga Izzat sihat selamanya. in shaa Allah...

"Kek kena la tutup, nanti lalat hinggap..."

7 comments:
assalamualaikum 😊

selamat pagi.
pagi Khamis yg indah, in shaa Allah, indah sepanjang hari.
hari ni ada tugasan berkumpulan nak dilaksanakan.
bekerja secara berjemaah akan lebih sempurna, dari berseorangan.
saling memberi pendapat.
hormati pendapat rakan kerja yg lain.
berbincang ke arah kesempurnaan.
bila sempurna, ganjarannya satu je 👉 bos tak marah! 😄
sebab... bila bos marah, bos emosi... hu hu hu hu 😞 deritanya Allah je Maha Mengetahui.

sebelum sampai waktu yg dijanjikan, kita santai-santai update blog.
almaklumlah, entri dlm draft folder blog semakin byk. kena la dikurangkan dari semasa ke semasa.

👇

😂

"Tutup kek tu, nanti lalat hinggap..."

Aida : e'eh. sape la yg tutup kek gini, mak?
Emak : kena la tutup, nanti lalat hinggap...
Aida : tahu tu, mak. problemnya, nape tutup gini? 😄
Emak : mak la. biar kan gitu.
(saya & adik pompuan tergelak besar dgn jawapan selamba mak)
Aida : mak memang berfikir di luar kotak lah. ni mcm pakai tudung tapi pakaian ketat! tak ikut syariah tau, mak... ha ha ha ha ha...

teruslah saya snap gambar kek yg tak ikut syariah ni, send kat grup famili.
ha ha ha ha emak oh emak.
makanan byk atas meja, sebab buat doa selamat sempena UPSR dan Izzat sunat, sabtu mlm lepas.
maybe dek kerana abis dah tudung saji, tu yg utk menipu lalat 😄, mak tutup gitu.
and yes, lalat tak hinggap kat kek ni tau. marveles!
lalat tertipu!!!

tgh mlm skit, tamatlah riwayat red velvet kek tu.
borak-borak sambil makan kek, cistat, keria...
makan and makan and makan jer lah bila dah gathering.

😉😉

Wednesday, November 27, 2019

Izzat Selamat Berkhatan | Alhamdulillah...

16 comments:
assalamualaikum 😏

update blog pepagi.
excited utk update perihal Muhammad Izzat tersayang...
anak lelaki tunggal saya.
anak bongsu saya 😍😌.
hari ni hari ke-6. pagi ke-6.
sudah semakin pulih dah keadaan Izzat. kesakitan dah berkurangan.

Jumaat pagi, jam 8.25. selesai urusan berkhatan Izzat.
di Klinik Amal & Surgeri, Bukit Katil. kaedah Clamp Ismail.
beberapa minggu dari hari tu, saya dah pun maklumkan Izzat, apa akan terjadi.
apa itu sunat?
kenapa perlu sunat?
sakitkah sunat? bagaimana sakitnya sunat?
saya tidak berselindung. saya tak nak membohong la dgn dia kan...
saya prefer berterus-terang dgn anak-anak. face the facts!

Berkhatan Guna Kaedah Clamp Ismail
alhamdulillah... selamat dah anak teruna ibu.
masa nak snap gambar ni, suruhlah Izzat senyum.
gitu la senyum nyer, senyum mcm tak senyum 😄.

pagi tu, sampai ke klinik, suasana agak tenang.
bila masuk je klinik, dah nampak dah muka cuak Izzat 😄.
dia da start gabra. 
dia da start tak tentu arah. but under control lah...

doktor siap-siap pesan, "bwk anak dok kat luar dulu lah. kalau-kalau terdgr anak yg lain menangis, nanti dia jadi takut!".
saya pun dlm hati tak henti berdoa, jgn la Izzat buat hal, menangis ke, meraung ke.
moga dipermudahkanlah semuanya.

Berkhatan Guna Kaedah Clamp Ismail
sabtu, lepas maghrib. adik-beradik, Emak, Abah dtg rumah...
doa selamat utk Syuhada, lulus UPSR dan Izzat, berkhatan.

Berkhatan Guna Kaedah Clamp Ismail
selesa. tenang. ceria. gembira.
remote digenggaman. sepanjang hari layan youtube 😊.

Berkhatan Guna Kaedah Clamp Ismail
tghari kedua dah boleh makan sendiri.
Izzat dah berani urus diri sendiri skit-skit...

Berkhatan Guna Kaedah Clamp Ismail
gambaran kaedah clamp 😊
maaf la. gambar clamp Izzat sgt tak tergamak!

kaedah Clamp Ismail ni adalah kaedah berkhatan guna alat.
contoh alat - clamp Alis, clamp Ismail, smart clamp.
berkhatan guna alat ni tiada jahitan digunakan.
teknik ni, kalau dilihat dari kes Izzat ni, akan mengepit lapisan kulit yg ingin dibuang tu.
agar tiada aliran darah ke kulit tu. nak membuat tu kulit tu mati, luruh atau tertanggal.
doktor da inform awal-awal. selepas 3 hari, clamp tu boleh ditanggalkan.
boleh buat sendiri kat rumah, kalau tahu cara lah. tapi dinasihatkan dtg semula ke klinik.

pagi Isnin, clamp tu dah dibuka.
seawal jam 8.30 pagi kami dah tiba klinik.
tu la yg nak share cerita kelakar 😄😄😄.
pagi Isnin tu, kami tiba klinik, dah sgt ramai org.
katanya, lebih 40 org anak-anak berkhatan, sejak jam 6.30 pagi.

bila sampai je turn kami, doktor panggil Izzat masuk ke bilik rawatan.
Izzat melangkah masuk je bilik rawatan, seorang anak yg baru nak berkhatan meraung-raung, menangis-nangis...
aduhai! 😖 muka Izzat terus berubah!
terus muka dia jadi sebak, takut, seram... bercucuran air mata dia keluar. aduhai...
terpaksa la saya dan mr.asben tenangkan dia, "Ijat jgn takut, Ijat dah sunat. takde apa-apa pun sekarang. doktor nak cek je bebird Ijat".
tetap jugak Izzat menangis.
nurse nak buka clamp pun dia menangis-nangis ketakutan.
😊 kesian lah dia...
sehinggalah keluar dari klinik, barulah dia ok.
barulah minta handphone, nak layan games hi hi hi hi...

so prosedur pagi Isnin tu, clamp tu dah dibuka, hanya meninggalkan corong lutsinar (refer pada image 👆   👆   👆).
utk corong lutsinar tu plak, balik rumah nanti, kenalah rendam bebird anak tu sehingga corong lutsinar tu boleh dikeluarkan.
then, barulah disapu ubat dikeliling bebird tu, sehingga pulih sepenuhnya, kata doktor dlm masa seminggu.
mlm tu, lama juga la Izzat berendam, lebih dari 30 minit 😄.
barulah sukses corong lutsinar tu tertanggal.

Berkhatan Guna Kaedah Clamp Ismail
maaf ye, terpaksa blur & tukar warna bebird Izzat 😊. ibu Izzat yg malu.
boleh kot para ibu ayah imagine.

  • anak panah merah : tempat air kencing keluar. nak cuci, cucurkan air perlahan-lahan.
  • bulatan hijau : bila dah buka clamp, baru jelas nampak air kencing yg bertakung. bila corong lutsinar tu dah buka, boleh dibersihkan.
  • bulatan kuning : situlah kulit yg dikepit. warna hitam. slowly bila dah pulih, akan kembalikan warna kulit lah.

mlm tadi, dia dah ok.
dah boleh tidur cara biasa. lena.
harapnya hari ni, akan bertambah ok.
weekend ni dah inform dia bwk gi tgk wayang - Ejen Ali The Movie 😃.

😊

akan ada yg komen, mungkin lah, baru 7 thn dah berkhatan.
kesian lah Izzat. tunggu la besar skit ke kan... hi hi hi...
terus-terang memang kesian. aduhai 😌...
Izzat pernah dimasukkan ke hospital kerana jangkitan kuman di skrotum 👇 - 24.8.2019 lepas.

Berkhatan Guna Kaedah Clamp Ismail

Berkhatan Guna Kaedah Clamp Ismail

has been advised by the doctor that ubat paling mujarab agar masalah tidak
berulang - berkhatan.
maka, itulah yg saya buat.
segera. tak bertangguh lagi 👌.

😊

Tuesday, November 26, 2019

Planner 2020 Giveaway by Messarah

16 comments:
assalamualaikum friends & Sarah 😄

Planner 2020 Giveaway by Messarah

few minutes to 1.00 pm.
hajat di hati nak ke Family Store jap.
beli ikan.
beli ayam.
abah & emak ada rumah tu. babysit Izzat - bersunat 😊.

join jap la giveaway ohsem by Sarah ni.
moga ada la rezeki Aida, ye Sarah.

memang terkena sgt la dgn azam 2020 aida.
nak plan kehidupan sehari ke sehari carefully.
utk kerja.
utk anak-anak.
utk kehidupan seharian.
lebih organize.

happy birthday, Sarah.
birthday di hujung tahun 😃 always muda gitew, dik...
sama-sama la kita sukses ye di tahun 2020.

👌   😎

Giveaway Akhir Tahun - Wang Tunai dan Template Blogger Premium

12 comments:
assalamualaikum friends & bro HH 😉

Giveaway Akhir Tahun - Wang Tunai dan Template Blogger Premium

di kesempatan ni, join giveaway bro HH.
blogwalking, found lotsa entries joining this giveaway. so, wajib la join.
ohsem prizes 😍.

lama... tak pasti lama tu brape lama dah follow blog bro HH dan friend di fb.
but lama dah la.
kerap dpt idea blogging dari bro HH.
jarang dpt tinggalkan komen di kotak blog, kerana mcm tak pandai sgt la nak komen.
just jadik silent reader and try to follow his tips.

tips blogging. selain tu, bro HH shared byk cerita semasa.
apa yg berlaku.
how to ...?
how to ...?
in short, mcm baca surat khabar la 😃.

sharing is caring kan.
and from sharing gini, membawa kebaikan dan manfaat kpd semua readers.
kita takkan tahu kebaikan yg mana yg membawa kita ke syurga kelak 😌.

tq bro HH.

Cikitang | No. 1 Di Melaka!

10 comments:
assalamualaikum 😊
good morning.
semoga hari ni baik-baik je utk kita semua.

taip-taip di pagi hari.
sharing sharing makan-makan di Melaka lagi.
kali ni makanan ringan, tapi agak berat la jugak ye.
makan satu, dah kenyang 😋.

Cikitang | No. 1 Di Melaka!
pilihan saya utk pertama kali 👆.
original cheese - original castor & crunchy mamme.

lama dah saya tahu pasal Cikitang ni.
cuma baru sempat merasa...
dlm kepala ni dok fikir, "pe benda Cikitang ni?"
so, few weeks ago, berjalan lah ke Bazar Melaka Kota Tun Fatimah, MITC tu.
baru jer dibuka kan bazar tu.
ternampak plak gerai Cikitang ni. hmmmm kak Nurin bersemangat nak mencuba.

maka masa tu, teruslah interview adik yg menjual tu.
dgn sabar lah dia melayan acik Aida yg kolot ni hah.
makanan viral seantero Malaya pun acik Aida ni hah tak tahu ha ha ha ha...
sejenis corn dog. bahasa senangnya ialah sosej lah.
cucuk kat lidi. then disaluti oleh aneka bahan. then, dilimpahi dgn aneka sos, cheese dan mayonis.

Cikitang | No. 1 Di Melaka!
senarai harga antara RM5 hingga RM11.
pilihan antara hanya nak original cheese or mozzarella cheese.

Cikitang | No. 1 Di Melaka!


Cikitang | No. 1 Di Melaka!
besar sosejnya. puas makan...

lokasi outlet Cikitang (waktu operasi ialah 12.30 tghari - 6.30 ptg setiap hari) :
  1. Mango Float Royale Sungai Putat
  2. Murtabak Cheese Jumbo Sungai Putat
  3. Melaka Avocado Choc, Limbongan
  4. Bazar Melaka Kota Tun Fatimah, MITC (Jumat, Sabtu & Ahad - 5 ptg hingga lewat mlm)
  5. Bemban, Jasin - selepas Pejabat Pos, sebelum Caltex (11.00 pagi hingga 6.30 ptg)

pendapat saya, frankly speaking, so-so jer lah.
saya prefer original castor. tak la ringan and tak brape berat utk makannya.
just nice.
that crunchy mamme tu, not so sesuai dgn kami. mamme tu agak keras, less rangup time tu.
so, nak ngap tu mcm payah la skit 😃 hi hi hi...
but, tak rugi try tau. best.
anak-anak suka. ibu pun gembira.
next time nak try mozarella cheese plak kot...

👍     👍     👍

ada jugak lalu-lalu di timeline fb saya.
resepi corndog sebegini. 
few resepi. pelbagai cara dan gaya. mudah semuanya.
one day, will try one of the resepi lah kat rumah.
kos pun lesser than Cikitang ni 😄     😍. jimat!
if ter lah jadik rajin, i will update hasil nyer ye.

😎

Monday, November 25, 2019

Warung Hijau Rojak Sotong | Warung Kampung Yang Ohsem!

13 comments:
assalamualaikum 😉
salam sejahtera. selamat petang.

nak share jejak langkah makan-makan kami beberapa weekend yg lepas.
throwback jejauh skit ekk uolls 😄...
ke kedai yg pernah viral few years back. time tu nak gi, mcm tak kuasa.
ramai org!
beratur!
berdiri menunggu meja kosong!
oh tidak lah...
lagipun, kekadang kuasa viral ni bukan betul sgt pun! mostly indah khabar dari rupa je 😕.

Warung Hijau Rojak Sotong | Warung Kampung Yang Ohsem!
sepinggan kuey teow goreng sotong jumbo - kami share bertiga. mengenyangkan 😍.

Jumaat (12 okt), cuti umum bagi negeri Melaka Bersejarah ni. birthday TYT.
kami sememangnya tak ke mana-mana pun. dah janji dgn kontraktor utk extend dapur.
cuti 3 hari, dpt lah kontraktor abiskan keje mengecat, cuci tiles dan lain-lain.
maka, ptg Jumaat tu, settle je kontraktor buat keje utk ari tu, dlm jam 5 ptg diorang dah gerak balik, kami berlima pun gerak le ke Warung Hijau Rojak Sotong ni.

minum ptg la gamaknya...
jengah-jengah fb, buka kata nyer kedai ni hari tu.
tak jauh pun dari rumah kami. dlm 20 minit perjalanan. 
sampai jer. wah! penuh dah kereta! hmmmmm time tu mcm frust la, ada ke meja kosong.
alhamdulillah, ada je meja kosong, bebetul sebelah kipas.
yes!!!

Warung Hijau Rojak Sotong | Warung Kampung Yang Ohsem!
warung kampung yg simple dan santai...

sampai je, terus ler panjang leher kami ni menjeling juadah kat meja sebelah-menyebelah.
again, wah!!! besarnya sotong diorang 😍.
sgt menarik.
sgt excited.

Warung Hijau Rojak Sotong | Warung Kampung Yang Ohsem!

Warung Hijau Rojak Sotong | Warung Kampung Yang Ohsem!
pelbagai angle saya mik gambo kan...
nak bagi semua berimaginasi dgn solid lah.
sesungguhnya, sepinggan ni boleh di makan 2-3 org ye.

alhamdulillah...
kuew teow goreng nyer yg cukup rasa. no complaint lah...
udang besar. sotong jumbo yg cukup masak dan perisanya memang ohsem! 😋

Warung Hijau Rojak Sotong | Warung Kampung Yang Ohsem!
😄 jgn terkejut!

Warung Hijau Rojak Sotong | Warung Kampung Yang Ohsem!

Warung Hijau Rojak Sotong | Warung Kampung Yang Ohsem!

Warung Hijau Rojak Sotong | Warung Kampung Yang Ohsem!
mee goreng nyer pun, sgt sedap.
cukuplah rasa, hinggakan Izzat kedekut nak share dgn org lain 😂.

Warung Hijau Rojak Sotong | Warung Kampung Yang Ohsem!
Syuhada pilih nak rasa nasi lemak 😋😋😋.

Warung Hijau Rojak Sotong | Warung Kampung Yang Ohsem!

Warung Hijau Rojak Sotong | Warung Kampung Yang Ohsem!

saya share kan sekali senarai harga.
apo yg ado kat kodai ohsem ni.
wajib singgah sapo yg datang Melako ni hah. recommended!
area situ, Masjid Tanah or Alor Gajah, meskipun dlm negeri Melaka, loghat Negeri Sembilan digunakan.
Negeri Sembilan dgn Melaka ni adik-beradik.
org Melaka kat Negeri Sembilan. org Negeri Sembilan kat Melaka.
jgn terkojut lah kalau-kalau dtg Melako tapi org eh cakap Nismilan yo 😄.

kalau sodap, koba kek kengkawan.
kalau kurang sodap, koba kek dapo...
gitu lah yo 😉.
tu yg saya nak koba kan kek semuo ni hah.
aduhai, sodap naw naw lah makan kek sini. wajib singgah ekk kampung den ni hah.
ado sotong jumbo thorbaek!
kuih-muih free, while stock last la konsepnya. da abis, dah laaaa...

nota penting sebelum abiskan tapi entri ni, harga yg saya byr utk semua tu, mesti semua nak tahu kan?
termasuklah air 4 gelas = RM68 jer.
ingat ye. ao sotong jumbo tau.
murah la tu kira nyer... thorbaek!

👍

Followers AdianiezDotCom | Thank you so much. Please leave a comment, I will follow u back.