Friday, December 06, 2019

UKM Konvo Run 2019 | Berlari-lari anak keliling UKM kesayanganku :)

9 comments:
assalamualaikum 😊
salam dihulur di pagi Jumaat.
yes, hari yg ditunggu dah tiba - Jumaat.
yes, Jumaat 😍.

entri throwback. lama kot gambar-gambar ohsem ni diperap dlm phone.
UKM Konvo Run 2019 - 26 Oktober 2019.
bersemangat utk join memandangkan medal nyermenawan di kalbuku.

UKM Konvo Run 2019 | Berlari-lari anak keliling UKM kesayanganku :)
yes! dlm genggaman. utk kepuasan diri sendiri... kenangan masa depan.

UKM Konvo Run 2019 | Berlari-lari anak keliling UKM kesayanganku :)
gigih mr.asben teman isterinya 👍.

UKM Konvo Run 2019 | Berlari-lari anak keliling UKM kesayanganku :)

UKM Konvo Run 2019 | Berlari-lari anak keliling UKM kesayanganku :)

UKM Konvo Run 2019 | Berlari-lari anak keliling UKM kesayanganku :)
berlari ke arah garisan penamat...

😄😄😄 dari jauh dah nampak dah mr.asben ready nak amik gambar saya.
tu yg berlari sambil tersenyum lebar!
hakikat nya??? ya Allah, berpeluh-peluh ntah brape kali stop berlari. lebih byk berjalan aje.
mr.asben dah ke depan, saya suruh aje dia tinggalkan saya.
mr.asben naik gunung punyer org. takde hal lah dia lari-lari camni 💪.

UKM Konvo Run 2019 | Berlari-lari anak keliling UKM kesayanganku :)

UKM Konvo Run 2019 | Berlari-lari anak keliling UKM kesayanganku :)

UKM Konvo Run 2019 | Berlari-lari anak keliling UKM kesayanganku :)

UKM Konvo Run 2019 | Berlari-lari anak keliling UKM kesayanganku :)

UKM Konvo Run 2019 | Berlari-lari anak keliling UKM kesayanganku :)
ni namanya poyo... siap bwk kipas tu. 😅 aduhai...

UKM Konvo Run 2019 | Berlari-lari anak keliling UKM kesayanganku :)
i💗u

cuaca pagi tu amat baik tau.
panas pagi yg memberikan byk kebaikan.
peserta yg ramai. seronok. meriah...
ada plak lori milo yg disediakan. pisang. air mineral 👍. cukup mengenyangkan.
refreshing!!!

rehat-rehat.
releks-releks.
ada plak announcement - aerobik time 😃.
wah, feveret nih. bergoyang-goyang ikut muzik.

UKM Konvo Run 2019 | Berlari-lari anak keliling UKM kesayanganku :)

UKM Konvo Run 2019 | Berlari-lari anak keliling UKM kesayanganku :)


UKM Konvo Run 2019 | Berlari-lari anak keliling UKM kesayanganku :)
ha ha ha ha stress jer muka makcik tudung biru tu beraerobik 😅.

best!

seronok!

😄

Thursday, December 05, 2019

Aktiviti Cuti Sekolah | Lepak kat rumah aje...

16 comments:
assalamualaikum 😉

khamis - 5 Disember 2019.
termasuk hari ni, 28 hari lagi anak-anak kita akan menikmati cuti sekolah.
lama lagi tu, 4 minggu lah kan.

Izzat yg berkhatan ari tu pun dah sihat.
weekend ni plan nyer nak gi beli baju sekolah kakak-kakak. tempat biasa - Kampung Jawa.
Nurin - Form 3.
Syuhada - Form 1. semua akan baru la.
mlm td dah pun check baju-baju sekolah Nurin. ada yg perlu beli baru.
lagipun dah 2 thn dia pakai 😊.
Izzat plak, tahun ni hanya belikan baju uniform sekolah 2 helai. dah pun order dan byr kat sekolah.
seluar hitam, baju & seluar sukan masih boleh dipakai, 😄 maybe setahun lagi.
then, nak terus belikan diorang kasut sekolah - sorang 2 pasang, in shaa Allah.
settle bajet ni, mudah nak berbelanja ke arah lain, kan 👌.

👉 terkenangkan salah satu hari cuti yg lepas-lepas - 28.10.2019 (Deepavali).
mr.asben takde time tu. ada program.
tinggal la kami berempat je. releks di hari cuti.
tapi tu la, da 1-2 hari dok rumah, tghari nyer tu, anak-anak bertanya, "kita ni tak pegi mana-mana ke cuti lama ni, bu?".
😃  😃  aduhai anak...
lepas Asar, teruslah saya bwk diorang bertiga ke kedai makan depan rumah.

Aktiviti Cuti Sekolah | Lepak kat rumah aje...

Aktiviti Cuti Sekolah | Lepak kat rumah aje...

Aktiviti Cuti Sekolah | Lepak kat rumah aje...
teruna ibu nan sorang ni - teringat ayah ke tu?

then sepanjang 3 hari cuti Deepavali tu, kami berempat layan main kad UNO.
brape kali round main, bingit rumah. seronok sakan kami-kami.
hmmm pastinya, Izzat ler, nak menang aje 😄😄.
kalau tak menang, hmmm merajuk la pulak ha ha ha ha ha...

Aktiviti Cuti Sekolah | Lepak kat rumah aje...

weekend ni saya nak gi cari Saidina / Monopoly.
yg lama tu dah byk hilangnya. dah tak sempurna set nya.
syok dulu main dgn anak-anak.
berbaki 28 hari ni, dpt la meriahkan rumah main Saidina.

mencari-cari juga la peluang dan ruang ajak mr.asben berjalan.
just lom dpt idea nak ke mana. wajib la berjalan kan.
tak mungkin dok rumah aje...

idea... menjelma la kau wahai idea...
ke mana nak ku bawa anak-anakku...

ğŸ˜Ž

Wednesday, December 04, 2019

Resepi Nasi Bertambah Berkali-Kali | Sambal Tempoyak!

10 comments:
assalamualaikum.

masak pe mlm ni?
😊 dah fikir dah ke? 

Resepi Nasi Bertambah Berkali-Kali | Sambal Tempoyak!

kegemaran abah emak saya ni - sambal tempoyak.
selera org tua, kan...

  1. cili merah dibersihkan & belacan yg dah siap dibakar - blend halus.
  2. perisakan dgn gula secukup rasa.
  3. perahkan dgn asam limau secukup rasa.
  4. cedokkan tempoyak tu semahunya 😄.
nasi putih panas.
ikan goreng.
wow!
yes, boleh bertambah nasi berpinggan-pinggan 😕   ğŸ˜†.

ok bye!

Kerja Hakiki & Masa | Tanggungjawab

15 comments:
assalamualaikum.

selamat pagi.
pagi ni mr.asben anta ke ofis.
dia nak gi bengkel, cek kesihatan kereta kecik saya, cik viva.
dari semlm pagi, ada bunyi dari bahagian enjin 😔.
moga tak la pe pe yg kronik. tanpa cik viva, patah kaki saya nak memecut sekitar bandar Melaka ni.
😒 kereta mr.asben tak brape syok pakai. formal sgt hi hi hi...

Kerja Hakiki & Masa | Tanggungjawab
gambar sekadar hiasan.
nescafe panas yg dikocak di pantri ofis pagi-pagi 😄.

dah nak abis 2019, tak byk dah kerja hakiki yg ketinggalan.
skit skit jer la nak top up.
ready ready perancangan utk thn depan. what to do? how to do? when to do?
boleh la melepak blogging jap. baca surat khabar online. 
amik tahu tentang hal dunia jap pagi-pagi ni.
sementara kerja hakiki menyinggah di meja ntah bila waktunya 😊😊😊.
bila menyentuh tentang kerja hakiki ni, perasaan seram tu dtg.
terutama bila pegawai atasan dok ungkit dan ungkit dan ungkit.
yes. kekadang bingit telinga ni mendgr. tapi, byk benarnya...
dtg keje pagi. sarapan / minum pagi... makan tghari. minum ptg. solat.
kita dah kena audit diri sendiri.

akan ada yg berkata, "keje dah siap. apa lagi nak ngomel?".
bila saya sendiri terfikir, ada betulnya bila pegawai atasan reply, "pe pun, gaji dah dibayar utk berada dlm ofis. ada keje. takde keje. mesti ada dlm kawasan pejabat".
aduhai 😌.

perkara ni standard lah org akan kecam pd penjawat awam.
"penjawat awam tak buat keje, ngular aje keje nya, menghabiskan duit kerajaan!!!".
betul.
dan tak betul.
kerana mereka yg tidak baik, abis semua 80% penjawat awam yg sebetulnya bekerja, difitnah!
if 80% tu tak bekerja sebagaimana yg difitnah, adakah pentadbiran sektor kerajaan akan berjalan lancar?
lelebih lagi, task kami-kami kumpulan profesional ni adalah utk buat keputusan.
kekadang tu, balik rumah pun kepala ni masih lagi berfikir, mencari keputusan tu.
bukan sekadar buat keje di komputer... di kaunter... di lapangan di mana-mana.

viral gambar jururawat sedang main phone.
viral gambar pegawai kastam sedang sarapan pagi.
viral gambar pegawai jpj guna kereta kerajaan utk urusan peribadi.
itu pada masa itu.
yg snap gambar  / amik video tu ada gi tanya / tegur?
tidak.... kenapa? takut?

ada org yg boleh ditegur.
ada yg kebal, tegur lah camne pun, dia tak salah... alasan dan alasan diberikan, bodoh plak tu alasannya 😕.

yg paling tersirat zaman sekarang, antara nampak dgn tak nampak - penjawat awam @ seller online.
yg ni, parah!
kerja hakiki ke laut. tapi update menjual di media sosial, on time! 😄😄😄

orait.
done ngomel pagi Rabu 😆😆😆.
fikir-fikirlah sendiri kan...
saya sendiri pun setiap hari mencuba utk jadik lebih baik dari hari sebelum.
moga rezeki kita semua mendpt keberkatan.

😊

Monday, December 02, 2019

Ejen Ali The Movie : Misi NEO | Wajib tonton sebab sangat best!

26 comments:
assalamualaikum 😄

happy mode has been activated!
tak nak tangguh bercerita tentang movie Ejen Ali The Movie.
aduhai, sgt sgt la best. saya bagi 10/10.

Ejen Ali The Movie : Misi NEO | Wajib tonton sebab sangat best!
nampak tak betapa happy nyer Izzat.
surprise utk dia yg dah semakin sihat - berkhatan kat on 22.11.2019 lepas.
1st time keluar dari rumah 😄.

Ejen Ali The Movie : Misi NEO | Wajib tonton sebab sangat best!
sabtu, 30.11.2019, 9 mlm 😊

Ejen Ali The Movie : Misi NEO | Wajib tonton sebab sangat best!

Ejen Ali The Movie : Misi NEO | Wajib tonton sebab sangat best!

Ejen Ali The Movie adalah lebih best dari Boboiboy The Movie 2 ari tu.
pendpt peribadi saya lah ni.
double lebih bestdari Boboiboy. terbaik!
ada lawaknya.
ada sayunya.
ada actions nyer...
Ejen Ali ni merupakan sebuah siri animasi Malaysia yg diterbitkan Primeworks Studios dan WAU Animation. dah lama ditayangkan sejak April 2016.
tentang Ali, menjadi perisik sebuah pertubuhan rahsia menentang musuh.
akibat dari satu insiden, Ali telah mengaktifkan sistem IRIS. Ali sorang je yg boleh menggunakan IRIS. sejak tu la dia dilantik dan dilatih menjadi ejen MATA.

kebetulan, saya memang da khatam episod Ejen Ali yg lepas2.
memang ternanti-nanti la movie ni. kebetulan, anak-anak memang peminat Ejen Ali.

Ejen Ali The Movie : Misi NEO | Wajib tonton sebab sangat best!

Ejen Ali The Movie ni bermula dgn konflik. Ali berasa sgt sedih bila wujudnya IRIS NEO. yes la. sebelum ni Ali sorang je ejen menggunakan IRIS.
bila wujud IRIS NEO, semua ejen akan menggunakannya. Ali terasa pe gunanya dia lagi di MATA.
pada satu hari, Ali tiba-tiba rasa sebak. melihatkan ayahnya yg sibuk, takde masa utk dia.
kerinduan Ali kpd ibunya memuncak...
ketika berkemas, Ali terjumpa brg lama kepunyaan ibunya...
kemudian, Ali bersua dgn Niki, rakan lama ibunya. Niki ada maklumat tentang kehilangan ibu Ali.
kerana itu, Ali mendekati Niki...

wow!
jalan cerita yg baik.
mudah utk difahami anak-anak.
betapa seorang anak ingin menghidupkan impian ibunya.
sayu...
sebak!
seriously, air mata saya bergenang tau moment moment Ali bertemu ibunya.

in short, korang yg belum tonton, sempena cuti sekolah yg berbaki lagi sebulan ni, wajib spend masa gi masuk panggung.
support cerita kita.
org kita... animasi Malaysia yg semakin bagus!
and kita mesti bangga tau - terkini, kutipan Ejen Ali The Movie dah pun cecah RM6.4 juta ğŸ˜Ž.
saya bangga sebab saya & famili ada sumbangan dlm jumlah tu 💪.

👍

Banjir Kilat Di Melaka | Hampir jadi mangsa!!!

11 comments:
assalamualaikum.
good morning 😉.

legaaaaaaa bila pagi ni cuaca amat baik.
suasana nak gi kerja pun baik. tiada apa-apa masalah di perjalanan.
ternampak la beberapa kesan daripada banjir kilat ptg semlm.
Allahu Akbar 😓.
kalau sesape yg friend dgn saya di fb, sure dah tau what had happened.

Banjir Kilat Di Melaka | Hampir jadi mangsa!!!
kereta saya yg tetiba berada di tgh tgh banjir kilat!
air yg deras dari arah kanan sana tu, hujan yg lebat teramat 😖😖😖...
hati ni jadik sgt gabra, kelam-kelibut, tak tentu arah!!!

Banjir Kilat Di Melaka | Hampir jadi mangsa!!!
tu hah air yg mengalir deras ke arah bwh sana...
menakutkan. nasib baik skit kami berada di area yg lebih tinggi.
area depan skit dari sini, less than 100 meter kot 👇

menakotkan 😖😖😖  !!! 

tu yg nak citer camne saya boleh berada di lokasi berbahaya tu...
bff dari KL dtg Melaka semata-mata nak berjumpa. so, takkan nak menolak, kan.
maka, kami berjumpa dlm jam 5 ptg gitu di Papparich, Ayer Keroh.
tempat yg nyaman. makanan sedap. konsep santai. terbaik utk dok lama & borak-borak...

Banjir Kilat Di Melaka | Hampir jadi mangsa!!!

Banjir Kilat Di Melaka | Hampir jadi mangsa!!!
muka konfiden makan-makan dgn happy! 😄

berborak sakan. non-stop!
jam 5:45 ptg gitu, tersedar la yg hujan dah turun, agak lebat.
tapi tau lah kan. kat dlm tu takkan dgr la bunyi bising hujan lebat kat luar.
so kami continue berborak. gelak ketawa. makan-makan.

gitu gini, jam 6:45 gitu gitu, sakan plak ambulan lalu lalang kat jalan utama.
"ne no ne no ne no..." kami berdua jadik hairan lah.
both of us pun memanjangkan leher dan jengah ke luar kedai.
"ya Allah, Lela. Banjir!!! Kereta kita!!!"
kami berdua terus tarik handbag dan berlari keluar kedai.
😲😲😲😲😲😲😲😲😲😲😲😲😲

demi kereta kecil saya tu, saya harungilah banjir kilat separas betis tu.
berhati-hati.
tayar depan kereta saya dah hampir tenggelam dek banjir kilat tu.
menyeramkan!
menakutkan!

sib baik enjin kereta kecil saya tu dpt dihidupkan. saya transfer ke area berdekatan yg lebih selamat.
kelam-kabut masa tu area tu.
kereta bersimpang-siuh. bergerak tanpa tgk kiri kanan.
siap-siap ada bumper terapung tau!!! 😖😖😖

kuyup lah kami berdua masa tu.
bila dah selamatkan kereta, masuk balik Papparich.
memasing sambung  borak dan gelak ketawa tak hengat donia 😄😄😄.
berbelas tahun dok Melaka, ni la first time mengharungi banjir kilat kat sini hu hu hu hu...

serik!!! menjadi pengajaran...
few tempat area Ayer Keroh yg banjir teruk juga meskipun hujan tak lebih 1 jam.
Melaka Mall affected. dekat sgt dgn rumah lama saya!!!
aduhai...
expected semua ni terjadi. pembangunan semakin pesat.
kawasan tadahan hujan dah berubah menjadi rumah kedai, jalan raya, perumahan 😔.
kawasan rumah lama menjadi mangsa banjir kilat.

aduhai...

😒😒😒

namun, saya yakin, YB YB yg mentadbir Melaka mesti ada cara memperbaiki keadaan ni.
saya akan lebih hati-hati lepas ni if nak berjalan time hujan lebat.
alhamdulillah takde masalah besar utk saya semlm.

alhamdulillah...

Followers AdianiezDotCom | Thank you so much. Please leave a comment, I will follow u back.