assalamualaikum...

salam di hujung minggu.
mau share ilmu lagi ari ni :)
jgn kecam saya ekk sebab dok share pasal emas je :)

πŸ”KENAPA 1 GRAM EMAS LEBIH MAHAL DARI 10 GRAM?πŸ”Ž

kita mula dari 1 gram sebagai langkah pertama.
umpama nyer org baru mula kerja.
gaji kecik, tapi nak naik kereta. memudahkan perjalanan ler kan.
beli viva dulu sbg kereta pertama.
memang la menjadi cita-cita nak beli BMW ke, ferrari ke... tapi camne? pendapatan tak izin kan.

yg penting, ada kereta. selesa anak bini nak berjalan ke mana2.
jadik la dulu beli viva...

sama mcm emas.
nak beli terus 1 kg memang ler tak mampu. kita bukan fizo omar :) hi hi...
dia bisnes besar, duit byk, boleh la kan terus bagi mawar 1 kg time nikah.
skit skit...
1 gram ke...
5 gram ke...
10 gram ke...
lama2 nanti jadik jugak 1 kg, kan?
daripada nak tunggu duit cukup beli 1 kg emas, better la beli emas tu skit skit.

emas 1 kg vs 1 gram = tak boleh banding harga kerana :-
1000g = 1kg
1000g = KOS PEMBUATAN 1000 kali berbanding 1kg
1kg = 1 kali kerja kos pembuatan 1kali je
itulah jawapan sebenar kenapa harga emas berbeza.
simpanan emas berdasarkan gram ye, bukan berdasarkan harga sebab emas boleh tukar jadi DUIT tetapi duit tak boleh beli emas pada harga yg sama pada masa berbeza.

Nak Melabur Emas ::: 1 gram atau 1 kilogram terus ?
skang, lebih kurang RM200 1 gram.
jangkaan lagi 4 thn, nilai nyer 2 kali ganda...
ni jangkaan pakar ekonomi ajer ye. tak semestinya betul. jangkaan saje.
tapi kalau betul? alhamdulillah :) harap sgt menjadik betul. aminnn...
sebab saya percaya kalau dulu boleh beli nasi lemak harga singgit, skang nak jumpa sgt susah.
4 thn lagi? masih adakah nasi lemak singgit?

takat tu aje ilmu emas dari saya :)
sebulan hanya 1 gram saje utk 1 keluarga.
kalau bajet bawah RM150, sebulan 0.5 gram pun ok :) emas 999 jugak.

Nak Melabur Emas ::: 1 gram atau 1 kilogram terus ?

 Photobucket