assalamualaikum 😍.

Salam Aidilfitri dari saya & famili yer.
sakan beraya, blog pun cuti seminggu hi hi hi 😎...
semlm da start keje, pon tak sempat nak blogging.
kasik selesai pe yg patot dulu. pagi ni, dimurahkan rezeki dipanjangkan umur, dpt la log in blog.
kasik update skit lah...

anak-anak byk dpt duit raya?
ada member tu share kat fesbuk, duit raya anak-anak dia boleh la cover dia hingga sampai gaji nanti.
fuiyoh, lumayan tu kan...
straight to the point, saya suggest, tukar la duit raya anak-anak uolls kpd emas.
kenapa? simple...
IA PELABURAN YANG SANGAT BIJAK πŸ‘ 
SIMPLE ANALOGY :
2000:  1 g emas = RM 50
2017:  1g emas = RM 203
@
2000:  1 dinar = RM 350 = 1 ekor kambing 
2017: 1 dinar = RM 905 = 1 ekor kambing

bila anda simpan emas ATAU baru sekarang ni bercadang nak mulakan simpanan, anda tentu tertanya-tanya.
nak simpan emas sampai bila?

jadi, saya nak berikan tips : 

1. anda simpan emas sebagai tabung kecemasan keluarga sampai cukup nilai 3-6 bulan perbelanjaan.

2. anda simpan sehingga cukup nilai untuk anda pergi umrah (bagi yang beragama Islam).

3. anda menabung untuk perbelanjaan pendidikan tinggi anak-anak (ala-ala SSPN).

4. Anda simpan emas secara konsisten sehingga anda boleh tukar ia menjadi aset lain seperti rumah (ataupun sehingga cukup menjadi downpayment rumah) @ tanah tapak rumah.

buat 4 perkara ini dengan tabungan emas. EMAS ITU ASET.

IA PELABURAN YANG SANGAT BIJAK πŸ‘
SIMPLE ANALOGY kos menunaikan fardhu haji :
2002 = RM9,100
1 dinar = RM140
perlukan 65 dinar
*
*
2009 = RM9,036
1 dinar = RM502
perlukan 18 dinar
*
*
2015 = RM9980
1 dinar = RM755
perlukan 14 dinar

set target... utk apa.
set target... utk siapa.
then, sendiri tahu nak jawab ~ nak simpan emas buat apa?


moga bermanfaat...