assalamualaikum 😌
excited nak share.
semlm, tghari... dating dgn my mr.asben ❤❤❤. alhamdulillah.
kebetulan, anak-anak balik skola lewat ptg, the only tghari yg kami boleh makan berdua.

diketahui bhw bandar Melaka terkenal dgn lampu isyarat yg byk dan bernombor.
hadoilah... perjalanan yg sebenarnya dekat, tapi dek lampu isyarat yg byk dan lama, perjalanan tu jadi double triple lama tau.
maka, kami berdua merempit aje.
lunch break mr.asben pun bukannya lama. naik motor akan jimat byk masa πŸ˜‰.
kami ke Cendol Kampung Hulu nun di tgh bandar bersejarah Melaka. lepak berdua tepi sungai...

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
 inilah dia yg nak sgt kami rasa.
viral seketika di timeline fb saya utk 3-4 bulan yg lepas.
ramai kawan-kawan da try.

sebelum ni, pernah dah jejak sini dgn anak-anak. entri lama ni, kalau korang masih ingat πŸ˜…. gi weekend, jgn haraplah nak mudah di Melaka ni.
ramai dah kerumun meskipun kedai makan ni baru dibuka. tak kurang dari 10 org yg dah beratur time tu. meja pun semuanya fully reserved.
hmmmm kami tak la menunggu.
bertekad utk merasa, best ke tak, itu yg mr.asben ajak gi berdua semlm. kita try test dulu.

alhamdulillah, kami tiba dlm jam 1 ptg gitu, keadaan kedai makan ni santai.
byk tempat kosong.
yg penting, tak perlu makan dgn cepat dek kerana ramai org lain nak menunggu tempat makan, kan.
boleh releks borak-borak 😌😌😌.

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
Masjid Kampung Hulu
nak pekena cendol Kampung Hulu, wajib lalu depan masjid ni.

suka saya nak perkenalkan landmark utama tempat ni πŸ‘†πŸ‘†πŸ‘†. dikatakan antara masjid tertua di Malaysia.
kiranya korang sampai sini, luangkan skit masa utk tunaikan solat di Masjid Kampung Hulu ye. bagi yg dtg dari jarak melebihi 90 km, silalah solat jama' qasar di sini ye. or at least ziarah dan solat tahyatul masjid.
tak jauh la dari Cendol Kampung Hulu, lebih kurang 70 meter, tak sampai 5 minit jalan kaki pun.
rekaan masjid ni memang rekaan tradisi di Melaka.
bumbungnya berlapis gitu kan, mcm bentuk ala-ala limas.
masjid ni termasuk dlm kategori masjid yg mempunyai binaan yg unik, bolehlah google program Atlas Masjid Nusantara, Astro Oasis. bangga saya menonton program ni.

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
lama jugak nak selfie depan ni. tudung tak brape nak membantu!
angin bertiup kencang, tudung asyik la melepek awning nyer πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„.
bertabahlah my ❤❤❤ mr.asben menunggu bini nyer selfie hi hi hi hi...

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
memang di tgh bandar Melaka.
salah satu tumpuan di sepanjang Sungai Melaka.


Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
 Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
harga setanding dgn restoran berhawa dingin uolls.
tapi, bumbung pakai khemah & payung jer hi hi hi hi...

cendol tu is menu utama. wajiblah order sorang satu.
harga bermula dari RM5 hingga ke RM15 (cendol durian). aneka buah-buahan tempatan sebagai toppings nyer. silalah pilih sesedap rasa ye.
utk makanan, ada byk pilihan. boleh refer menu πŸ‘†πŸ‘†πŸ‘†, ada sate, roti john, kebab, aneka makanan goreng-goreng, western food dan set nasi & asam pedas.
tak nak cendol, air dlm menu pun nampak sgt sedap dan hipster sgt 😍. byk pilihan, no worries.

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
"Cafe by the river..."

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
cendol kena order di kaunter, byr dan ambil πŸ‘Œ.

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
tghari... wajiblah makan nasi, tekak melayu sgt πŸ˜„.
laki bini order set nasi & asam pedas.

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
melaka sgt πŸ˜† asam pedas tetel.

 Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
sini ada juga dijual Kuih Keria Antarabangsa - authorised seller gitu katanyerrrr...
harga agak mengejutkan saya - RM10 utk 10 keping. siap-siap pek dah.
hadoi! keria sekeping singgit ker? πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜… kesian lah para pelancong yg nak merasa.

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
rupa mcm tak brape sama dgn kuih Keria Antarabangsa di Klebang.
saiz pun mcm kecik skit... hu hu hu hu hu... rasa? ok ok la. pernah rasa keria antarabangsa yg lebih sedap.
wajiblah nanti saya gi Klebang buat pemerhatian lanjut πŸ˜†.
i is against isu harga makin naik, tapi saiz makin mengecil πŸ‘Š 😑.

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
"alahai, kacau betul lah plastik keria tu!"

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !
hah... baru la ok gambar ❤❤❤.

kesimpulannya, no regrets dtg sini. cendol sedap tak? begini πŸ‘πŸ‘πŸ‘.
gula melaka yg pekat dan manis. ais yg halus bak salju. sampai ke lidah terus cair je.
cendol, kacang dan ais krim vanilla buat ia complete. nyaman sgt bila makan di kala matahari on the way mencanak ke atas kepala kita.

Cendol Kampung Hulu @ The Straits Werks and Cafe, Melaka | A Must !

then, digaul bersama durian / mangga, πŸ’₯πŸ’₯πŸ’₯ meletops πŸ’₯πŸ’₯πŸ’₯ rasa sedap dlm mulut membawa ke tekak.
alhamdulillah...
"apa la org Bkt Katil ni. gi makan-makan viral, order plak set nasi & asam pedas.
order la makanan yg lain." 
πŸ˜†πŸ˜…πŸ˜… ha ha ha ha...
da kata tadi kan, tekak melayu, nak nasi jugak. ada je goreng-goreng.
nak jugak asam pedas πŸ˜†.
sebabnya more to nakkan nasi putih tu sebenarnya. yg ada couple dgn asam pedas, kan. maka, tu la pilihan kami hi hi hi hi...
sedap tak? begini πŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘Ž jauh sgt rasanya dari asam pedas. terasa mcm ada rencah udang kering plak!
tak patut! sgt tak patut asam pedas di Melaka tak rasa asam pedas. cair plak tu. aduhai.
oleh itu, wahai Aida, lenkali kedai gini jgn la order asam pedas ye. sila serik! kuang kuang kuang...

puas hati da dpt merasa Cendol Kampung Hulu.
sesekali boleh la. selalu is cannot! boleh dpt diabetes oii πŸ˜–.
i πŸ’™ Melaka.