assalamualaikum 😊
hari ni saya & Syuhada berpuasa.
Ramadhan dah sgt dekat dah. sementara badan sihat, saya ajak Syuhada ganti puasa.
in shah Allah, menu berbuka nanti = nasi lemak 😌 & lasagna.

nak throwback. kami 5 sekeluarga ke Ikea, Cheras 15.12.2018 lepas.
jam 8.30 pagi da gerak dari Bkt Katil. sarapan dulu, then terus naik ke Cheras.
da tak sabar dah nak pindah rumah, misi ke Ikea, Cheras kami percepatkan.
nak kena beli brg dah utk rumah. perlu start beli skit-skit πŸ˜….
jam 11.30 pagi baru tiba Ikea. seronoknya lah rasa. teruja!
lama sgt dah teringin nak ke Ikea. tangguh... tangguh... tangguh... aduhai πŸ˜….

ada byk sebab kenapa saya pilih brg di Ikea. antaranya :
  • praktikal.
  • smart.
  • and yg penting, d.i.y.
kebetulan, pemikiran saya dan mr.asben sama. kami diskus. kami pilih bersama.
tgk kesesuaian.
ada pendapat org mengatakan harga Ikea mahal dan perabot tak tahan!
saya setuju dan tak setuju. ketahanan tu bergantung kpd pemakaian kita sendiri kot. mahal? da survey, rata-rata harga lebih kurang di tempat lain 😊.

sampai je Ikea, kami terus menuju ke food court.
masih belum lapar sebab lom lagi jam 12 tghari pun time tu.
so, kami makan ringan-ringan, kongsi 5 beranak. 
fried chicken wings & meatballs Ikea yg ohsem.


Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!
sgt lazat.
licin kami ratah semua di atas. alhamdulillah...
kalau beli lebih, memang tak boleh habis tau. cukup-cukup portion nyer utk kami.

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!
yes! πŸ˜‰ da mula pegang troli... 

dlm minda dah ada senarai apa yg nak dibeli.
awal-awal dah survey di website Ikea. siap dah ukur-ukur.
bila kita dtg dgn tujuan, memang la kaki ni cecepat je nak melangkah dan membeli heh heh heh...

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!
aduhai anak-anak bertuah ni... ada aje eksperimen nyer πŸ˜ƒπŸ˜‚.

begitu begini. kami ronda pilih-pilih barang sehingga hampir jam 6 ptg!
puas Izzat berlari dan bermain. explore segenap sudut Ikea, Cheras.
kami solat jama' & qasar di surau Ikea.
hmmmm, kecik sgt surau nyer πŸ˜“πŸ˜“πŸ˜“. tandas pun lagi luas kot rasa nyer.
berlaga-laga bahu nak keluar masuk surau.
settle solat. beratur plak membyr barang-barang. 3 troli uolls πŸ˜… . sebab brg besar2.
then, lapar!!!

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!
ke sini lah kami tuju.
memang aim nak beli karipap πŸ˜‹.

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!
bukan karipap je. roti sosej & ice cream for our simple dinner 😍.

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!
berkorbanlah kejap anak-anak ibu ye.
mostly perabot bilik korang pun 😊.

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!
Izzat terpaksa dok depan dgn ibu. makan karipap πŸ˜‹. tudung ibu pun da senget-benget! ha ha ha...

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!
bye Ikea... nanti kami dtg 2nd trip ye.

sampai Melaka lewat mlm. singgah solat jama' & Qasar di R&R seremban dulu kan.
releks releks kan badan jap.
tak sabar nak unboxing barang-barang dlm kereta the next day.

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!
sib baik muat-muat kereta kecik ni πŸ˜….

mostly dah selamat dipasang di tempat yg sepatutnya.
kemudian-kemudian nanti saya share full ye. ni kasik kolaj je dulu πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡.
lom complete 100% hi hi hi hi...

Ikea, Cheras | Hingga Tak Muat Kereta!
simple semuanya 😌.

cuti CNY nanti nak mengemas lagi.
ada dinding yg perlu ditampal wallpaper.
ada meja perlu dipasang lagi... hu hu hu hu. mostly adalah d.i.y.
rumah pun kecil saje. nak memanfaatkan ruang-ruang yg ada. agar penggunaannya lebih luas kelak.

ok done borak pasal Ikea.
ada juga usha-usha HomePro di Tesco, Melaka. penuhkan tabung balik utk top up brg rumah πŸ˜…πŸ˜„πŸ˜„.
excited excited excited!

😎