assalamualaikum & salam sejahtera semua 😊.

Google Doodle | Coronavirus 2020
18 April 2020

setiap pagi, seawal 7 pagi saya akan buka laptop.
laptop akan sedang elok ada di breakfast table di dapur.
sambil la prepare breakfast, sambil-sambil la layan YouTube, buka apps Syok and dgr radio SinarFM...
and setiap pagi tertawan dgn  Google Doodle yg berkaitrapat dgn covid19.

today, saya klik dan kongsi di timeline fb saya. sebab today's Google Doodle over comel 😍.

Google Doodle | Coronavirus 2020

Google Doodle | Coronavirus 2020

Google Doodle selalu menarik perhatian saya. sehinggakan pernah sekali, on my laptop the Google Doodle wish happy birthday utk saya 💙.
unluckily, saya tak screenshot that gorgeous doodle. ntah knape, takde dlm memori blog ni 😔.


GOOGLE DOODLE ?
ia adalah satu perubahan khas pada logo di laman utama Google.
ia bertujuan utk memperingati apa-apa peristiwa, pencapaian atau tokoh dlm apa-apa kejayaan.
di awal dulu, Google Doodle bukanlah dlm bentuk animasi, hanya gambar dgn teks yg menggambarkan subjek atau pernyataan ucapan.
now, 2020, lihatlah... dari masa ke masa, permintaan utk doodle meningkat di peringkat antarabangsa.

PEMILIHAN DOODLE ?
sekumpulan "Googlers" berkumpul dari semasa ke semasa, brainstorming dan membuat keputusan apakah acara bakal disambut dgn doodle.
tidak semua acara, tidak semua keraian bakal diikuti oleh Google Doodle. 

PENCIPTA DOODLE ?
satu kumpulan "Doodlers" bertanggungjawab utk menghasilkan Google Doodle.
Doodlers berusaha utk memeriahkan laman utama Google dengan memberikan senyuman kepada pengguna carian Google di seluruh dunia.

The first Google Doodle, 31 August 1998
maklumat dari 👉 wikipedia. tq!


it is nice bila setiap hari, Google Doodle bertukar mengucapkan terima kasih kepada frontliners.
mereka pasti harga dihargai.
  • doktor dan jururawat
  • petugas am hospital
  • pemandu ambulans
  • team MKN yg 24 jam update kita dgn statistik terkini covid 19
  • polis
  • askar
  • RELA
  • pak guard / mak guard
  • runners, pemandu grab, pemandu teksi, pemandu van poslaju, posmen, pemandu van kurier
  • pekerja di Mydin, Family Store, Tesco, Aeon, Speedmart, kedai runcit...
  • pekerja di essential services - imigresen, kastam, kewangan, lhdn, lembaga air, TNB
  • pemandu lori sampah, pemotong rumput
... dan byk lagi!

Google Doodle | Coronavirus 2020
4 April 2020

Google Doodle | Coronavirus 2020
9 April 2020

Google Doodle | Coronavirus 2020
10 April 2020

Google Doodle | Coronavirus 2020
13 April 2020

Google Doodle | Coronavirus 2020
16 April 2020

Google Doodle | Coronavirus 2020
17 April 2020


kerana itu la saya suka nak lekat informasi ni di blog dan kongsi dgn semua.
ramai yg dah tahu tentang ni. just because those cute doodles mencerminkan covid19, berbaloi la saya letak memori di blog, kan 👍  ðŸ˜Œ.
siap-siap saya maklumkan kpd kak Nurin dan Syuhada. uniknya teknologi sekarang sehinggakan perkara yg kita nampak kecil dan tak penting, tapi penuh makna.
yes = #GoogleDoodle.

di bawah ni, 3 yg saya paling suka daripada 10 Google Doodle terbaik sepanjang masa :

My Afrocentric Life (2016)
My Afrocentric Life (2016)

PAC-MAN (2010)
PAC-MAN (2010)

Ludwig Van Beethoven (2015)
Ludwig Van Beethoven (2015)


tiba-tiba terasa terharu plak nak end entri blog ni 😔.
mengenangkan covid19 yg masih belum hilang atau berkurang dari radar bumi.
angka kematian seluruh dunia semakin meningkat, tapi di Malaysia hari ni datanya agak menyenangkanlah. alhamdulillah...

status pada petang ni, kemaskini di fb KKM jam 5 ptg.

berbaki lagi 10 hari kita semua dlm Perintah Kawalan Pergerakan di Malaysia.
sempatlah kita sambut 1 Ramadhan di dalam waktu tu. in shaa Allah 😀.

😌😌😌