Tuesday, June 16, 2009

AL-KISAH SI TAYAR & SPORT RIM ...


Kereta ku dibedah siasat semalam dari jam 6:30 ptg hingga 8:30 mlm.
Sabar jek aku menanti...
Maklum la, kereta ni da nak abis bayar Mac depan, memang la byk kerenah...
Tambahan pula, tuan punyer nye da ada kereta baru - buah hati baru...
Kereta ni perasan bahawa dia da tak dibawa jalan jauh.
Dok round town Melaka je... Dia telah terasa terpinggir dek 'buah hati baru'...
Lagi ler dia nak bermanja...

Semalam, lepas keje je, saya dan hubby buat apointmen kat kedai tayar depan office tu hah. Tayar kereta saya tu da nazak tahap gaban! Mana la tak dikatakan nazak...? Da 3 kali pancit @ tidak berangin meskipun tiada benda yg tercucuk...

Jumaat lepas, kali kedua kejadian tayar pancit... saya terperasan hanya bila da sampai depan rumah babysitter. Alamak! Camner ni??? Masa tu baru kul 8:15 pagi. Kedai lom buka. Yang penting, kat area situ langsung takde workshop bleh pam tayar!!!

Terpaksa la kereta saya tu crawling slowly mcm kura-kura 3-4 km tau! Berpeluh saya dibuat nya... 45 minit perjalanan ke kedai tayar kat depan office. Nasib baik cina tu da buka kedai. Kena la RM3-00... Cina tu inform saya bahawa tayar saya ni da wajib tukar... Saya angguk jek.

Semalam pagi... da selamat parking kereta kat court. Ada court staff tu tegur yg tayar saya [belakang kanan] pancit !!! Kelam kabut la saya tiba-tiba! Anyway, tq Saras [interpreter Magistrate Court]... Ada hearing OS depan Datuk pula ni... Hmmm... camner yek ? Ya Allah... baru la saya teringat saya ada phone number sorang mamat workshop ni - Abg Ramlan, IKS bukit katil. Call tak dpt dpt.... Memang la, baru kul 8:30 pagi... Kul 9:15 baru la berjaya call abg Ramlan.... dipendekkan cerita.... abg Ramlan dtg menyelamatkan keadaan... caj saya RM20-00... adus!!!

Jadi selebriti ler jap kat parking area court pagi tu. Semua dtg bertanya what happen. Sah-sah ler tayar pancit, tak nampak ker???

Sampai jek office terus sms hubby, gi survey harga tayar, jenis tayar, etc & withdraw duit. Petang ni gak nak tukar tayar. Bikin kelam kabut selalu. Membahayakan diri saya & anak-anak yg dok dlm nyer pagi & petang... Hubby said, yes...

Semalam juga ganti 4 tayar, absober & sport rim baru... siap complete set! Geram punyer pasal... Hmmmm, al-kisah kereta... Bukan sikit-sikit duit nyer... Namun, hati puas dan rasa selamat bila memandu, itu yang penting...

Kereta Wira ni hubby punyer, dari bercinta hingga la sekarang anak da dua orang. Banyak memori daun pisang tu... Pas ni slowly hubby nak touch up dia semula. Biar nampak solid molid meskipun usia da lanjut... he he he!

"Jangan merajuk lagi ye Wira ku. Weekend ni kami ronda-ronda Melaka town bawa kau yek..."



8 comments:

  1. Adoiyaii..makan byk duit gak tukar tayar segala nih..hehehehehe...xper2 solek lawa2 jgn bg die majuk ag

    ReplyDelete
  2. perihal duit tu jgn dicakap ler. menggigit jari! but, faktor keselamatan diutamakan. hmmm... akan ku popok popok dia agar tak makan hati lagi... he he he...

    ReplyDelete
  3. itu ari pun saya tukar 4 tayar kopak juga dkat 1k

    ReplyDelete
  4. itu baru tayar, e...
    saya lebih teruk dari kopak...

    ReplyDelete
  5. aku puny wira pn tunggu ms jek tu. ngn bumbung, lantai bocoq, rim bengkok, ekon kiok, body karat... hahha.. lg kronik
    sebbaik enjin tiptop lg. absober, br ganti 2 bln lepas... huhuhu!!!!

    ReplyDelete
  6. perihal kta ni memang memakan duit yg ..... adus, tak bleh nak ckp perkataan tu. kerana sport rim bengkok la saya kena tukar.

    kakngah, alahai, nape kronik sgt wira awak tu? brape tahun da? sure awak risau time hujan, kan ? bumbung & lantai bocor....

    ReplyDelete
  7. plate MAH.... lebih 10 tahun kot...

    ReplyDelete
  8. oic... wira aida tu tahun ni 8 thn ler... he he he... lebih kurang sebaya la, kan linda ? takpe... janji ada kta nak bw kita ke mana jek. dari kena naik basikal / motor. confirm basah waktu ujan.... he he...

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)