Thursday, June 11, 2009

KAEDAH PHONICS - memang bagus ...

Post ni saya dedicate special utk mommies / sahabat semua terutama pd WATIE AZIZ... Tentang ajar Nurin dengan kaedah phonics. Bahan-Bahan yang saya boleh share...

Bahan bacaan / bahan utk saya ajar Nurin / anak2 yg berikutnya, adalah berunsurkan kaedah phonics. Bleh rujuk kat post saya yang terdahulu ni. Terutama SET LENGKAP SIRI CEPAT MEMBACA dan ABU ADA AYAM. Harga pun tak mahal. Boleh beli dan mampu beli... Ada buku rujukan, buku latihan dan vcd. Ada bahan untuk Bahasa Melayu, English dan juga untuk mengaji Al-Quran. ---> kalau berminat, klik adikbijak ...ada sales hingga 15.6.2009.

Kebetulan, tadika Nurin juga menggunakan SET LENGKAP SIRI CEPAT MEMBACA. Memang da jodoh... Dari awal tahun hingga sebelum cuti sekolah hari tu, untuk murid-murid 4 tahun, memandangkan ianya adalah tadika Islam, guru-guru concentrate untuk baca Al-Quran dulu - konsep Qira'ati. Nurin da kenal hingga 'bunyi' huruf 'dhod'. Yang lain, hanya lebih mewarna, belum start dengan Bahasa Melayu dan English.

Memang saya kagum bila Nurin bleh sebut setiap 'bunyi' huruf dengan betul. Insya'Allah mudah baca Al-Quran.

Konsep phonics ni mengenalkan 'bunyi' huruf, bukan 'nama' huruf. Yang mana, 'bunyi' huruf amat penting untuk anak kita membaca...

Cuba klik banner di atas. Website ni memang best. Jelas 'bunyi' huruf yang disebut. Ada contoh perkataan dan gambar berwarna. Nurin memang suka. But, for English saje. Ok la tu... Not only 'bunyi' huruf... ada worksheets untuk mommies printout untuk anak-anak practice, ada juga calendar yg kita boleh ajar anak-anak berkaitan months & days. Ada juga numbers... Best !

Jangan tak klik Starfall...
After mommies klik, please type komen ye kat sini pendapat masing-masing... Insya'Allah... Langkah pertama juga kita ajar anak-anak familiar dengan komputer...

Tu je untuk dikongsi... Selamat mencuba...

3 comments:

  1. Aida,

    tq so much for sharing dear ..akan ku bukak semua yg ada dalam ni ..ehhehe...

    yg starfall tuh, memang watie siap tunjuk kat anak buah lagi ..seronok dia main game dalam tuh..alwak plak rasanya, kat Q tak tunjuk plak, maybe sebab pikir dia lum leh pegang mouse kot time tuh..but actually boleh jer kita bukakk dan bg dia tgk ..hahaha..apa raaa aku nih .. after this nak bg dia main plak lah ..

    tq dear ...

    ReplyDelete
  2. salam aida,

    kakyong memang guna starfall utk salah satu sch homeschool fikri & anis... memang bagus.
    selain anak2 enjoy, dpt gak depa belajar cara nak handle mouse... ;)

    so far belum lah nampak hasil yg mberansangkan.. tp as long anak2 seronok & hepi learning.. tu dah cukup bagus utk ibu yg tak memang tgn cam kakyong ni...

    ReplyDelete
  3. memang bagus...
    colourful... memang ada juga yg kelakar...

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)