Monday, June 22, 2009

SABTU YANG TERCATIT DALAM SEJARAH

Plan asal saya & hubby nak ronda jelajah Banda Hilir, Melaka Sabtu lepas tak menjadi. Pepagi Sabtu tu da pun dpt call from my mom-in-law informing us that mak sedara hubby di JB buat kenduri kawin anakanda nyer.

Timbul idea bernas dari hubby : "Jom tengok wayang, nak ?"
Saya yang confused : "Bawak anak ker ?"

Setelah ada sedikit diskusi ringkas, lepas b'fast pagi tu, terus la kami gi beli tiket wayang kat MBO, Melaka Mall - Night at the Museum 2... he he he... excited nyer! Saya & hubby memang 'kaki wayang'. Dari berkawan, bercinta ke la saya pregnant kat Nurin. Lepas tu, takde dah tgk wayang bersama. Ni first time kami nak bawa anak-anak... Camner yek ? Ok ke anak-anak kami dalam panggung yg gelap tu nanti ?

Maka, pagi Sabtu tu, kami start la dgn proses kemas-mengemas. Hubby concentrate dgn kereta-kereta di laman depan. Dan saya dok memasak & mendobi baju... Serta sempat juga menanam pokok cili padi & daun kunyit. Da lama abah saya beri. Tiada masa nak alih ke pasu... Akhir nyer...





Pokok cili padi & daun kunyit...
Moga menjadik la ye...






Kaktus kesayangan...
Pemberian emak & abah sewaktu mereka ke Cameron Highlands pada tahun 2007 lepas.
Dah hampir 2 thn, but, kenit gak lagi...




Kul 9.00 malam kami pun bertolak ke MBO. 5 minit jek dari rumah. Nurin amat excited nak tgk wayang. Meskipun dia sebenarnya tak tau apa ke benda nyer tu. Syuhada ? Dia ikut jek tanpa sebarang bantahan...



Nurin memang best, dia enjoy betul dlm panggung tu dan abis kan popcorn. Busy cakap : Tak nampak ibu ayah la... Gelap la... Itu la... Ini la... Sehingga kami terpaksa suruh dia senyap. Takut lak org marah!

Syuhada ? Agak kelam-kabut saya pegang dia. Popcorn nyer terjatuh, abis bersepah kat bawah seat. Kaki nyer tersepak, gelap kan dlm tu. Then, rasa-rasa nyer, after 20 minit, Syuhada tidur... zzzzzzz...

Tercatit lagi satu sejarah dlm diari saya. Tgk wayang bersama. Ini permulaan kepada aktiviti baru kami - TENGOK WAYANG. Baru la bermakna sikit panggung wayang kat depan rumah tu he he he...

6 comments:

  1. aida, wah, syoknya dah jumpa aktivi baru yg blh enjoy bersama2.....nurin n syuhada plak, tak meragam....:)

    ReplyDelete
  2. hahaha!!! sama la kite. skrg tiap2 bln layan wayang. ank2 dh pandai rqst. tggl nk kontrol yg kenit tu jek. kalu tahap keganazan melampau, terpksa dihentikan dulu xtvt tgk wayang ni hinng dimaklumkn kelak...

    ReplyDelete
  3. Seronoknya Aida, dapat tengok wayang with the kids. :)

    ReplyDelete
  4. memang syukur sgt anak2 tak meragam, terutama syuhada. dpt la ibu & ayah gi tgk wayang selalu. heaven!!! best!!!

    ReplyDelete
  5. amboi, cantik jer tersusun kaktus2 nyer..

    kakyong ade tnm pokok cili api.. tp kena serang dek semut merah.. ada yg berbunga, tp habis juga dikerja kan sang semut..

    ReplyDelete
  6. aida harap moga pokok cili padi tu menjadik. pemberian abah.

    kaktus tu ada 2-3 da mati. kencing & berak dek kucing!!!

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)