Sunday, July 26, 2009

BUAT GABRA SUNGGUH !!!

Tadi dlm kul 8:00 mlm, kakak saya call dari Cheras.

"Abah ada? K Na nak cakap jap."
"Abah takde. Ptg semalam abah da balik kampung la."
"Abah tak sampai lagi nih! Call h/phone abah tak dpt. Voicemail dari tadik."

E'eh ?!! Alamak.
Abah saya matanya tak brape nampak, terutama malam. So, biasa nyer before hari gelap, abah & mak mesti da sampai ke destinasi. Saya try beberapa kali call abah. Tak dapat!
Saya terus call mak cik di kampung. Kata nyer abah & mak dtg malam semalam lepak rumah. Pagi ni kat umah kenduri kawin tak nampak pulak. Now ni mak cik confirm abah & mak takde jugak.

Call lagi h/phone abah... Tak dapat!!!

Then, kakak saya call lagi.
Abah tak sampai lagi.
"K Na nak report polis la."

Memang suspen!

Then, adik saya call pulak. Tanya perkara yang sama. "Abah & mak mana?"
Arrgh... saya da risau!
Semua risau.

Saya terus call jiran rumah abah kat kampung.
"K Ida, cuba akak tengok umah abah, ada orang tak?"
"Jap akak jengah..... Takde orang. Gelap la."
"Ye ke? Akak perasan tak kul brape abah mak kuar tadi."
"Rasa akak dlm kul 5 lebih la. Mak ada dtg umah akak tadi."

Kul 5 ptg bertolak dari kampung. Kul 8:30 malam tak sampai Cheras. Mustahil!

But, hubby kata relax, tunggu dulu.
Saya pun relax. Suap anak-anak makan malam. Tgk HBO...

Ya Allah. Tolong la beri clue mana abah & mak.

Sedang cuci pinggan & kemas dapur... My h/phone ringing... Yes, from abah...

Trafik kat highway naik ke KL, teruk giler, beberapa kilometer kenderaan tak gerak.
H/phone abah pula tak tau camner boleh ter off. Tu h/phone baru, so abah or mak saya tak tahu mana butang nak on.
Aduhai...

Alhamdullillah.
Terus kakak saya suruh abah tukar ke h/phone lama.
Bagi yang baru, abah & mak tak faham.
Susah hati kami dibuat nyer...

Buat gabra sungguh !!!

8 comments:

  1. moral of da story:
    1. brg lama jgn dibuang...de value lg...
    2. jgn tukar hp canggih sgt kt parents...tkt dorg xphm...jd kes camni la...

    HEHEHE...

    ReplyDelete
  2. adoiyaiii..bedebar kan kalo jd camni..sy penah rase..rase takot btol...

    ReplyDelete
  3. memangggggggg .. risau tau ..

    mak ayah nieza pun suka jalan2 ..
    kadang2 risau kita dibuatnya ...

    ReplyDelete
  4. ish..mau xriso..klu qis pn riso tahap cipanzi nye la...mujur la selamat..

    ReplyDelete
  5. MMG GABRA LA KALAU BAB2 MCM NI...
    NASIB BAIK TAK DE APA2 KAN...
    AIDA...MAMADANISH BYK BENDA NAK TERANGKAN KAT AIDA NI..
    AIDA LEH BG PHONE NUMBER TAK??
    ATAU YM LEBIH OK KOT..
    PLEASEEE...REPLY..

    ReplyDelete
  6. mmg gabra...cuak semua ada..
    skrg mcm bole berlaku..sure kita terpikir bukan2..
    jgnla ada perkara buruk berlaku pada org yg kita sayangkan aida..

    ReplyDelete
  7. adus... kami adik-beradik memang risau. abah mata nyer tak nampak dek glaukoma. memang tak jalan jauh bila hari gelap. hari siang pun driving abah boleh tersasar...

    pas ni memang abah kena bertolak dari kampung lebih awal. elak kejadian cam gini.

    tq kawan-kawan ...

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)