Tuesday, July 14, 2009

NAIK BASIKAL KAKAK ??!

Terkejut sekejap. Sekejap je. Terus tak lupa snap gambo-gambo pertama Syuhada dengan berani nyer naik basikal kakak Nurin. Kejadian ni terjadi ptg jumaat - 9.7.2009 lepas.

Anak-anak saya memang ptg wajib main kat luar rumah. Dengan anak-anak jiran yang lain. Memang meriah depan rumah saya tu. Best. Just kena awas la mereka agar tak jauh sgt pegi nyer dari rumah. Memang nak beri mereka peluang enjoy main-main. Bersosial ler katakan. Baru terbuka minda.

But, sometimes if saya ada keje and tak dpt pantau mereka di luar, saya tak beri mereka main luar. Dok dalam hingga hubby sampai.

Nurin dan Syuhada memang tahu date line - "Bila surau azan je, terus balik & masuk rumah, faham ?" Tu la nasihat saya & hubby setiap kali mereka keluar bermain. Azan tu bukanlah bila azan da berkumandang baru masuk, bila start mengaji je, normally mereka da start tolak basikal masuk laman rumah.

Orang byk selipar, before naik basikal, tukar selipar dulu la...

Ready to kayuh ... and ...

... go !
Yang warna biru la tu basikal Syuhada. Ex-basikal Nurin jugak.
Tayar kecik nyer sebelah kanan tu terkepot sikit.
Maka, susah Syuhada nak balance.
Cara senang - berani kan diri naik basikal kakak.
Sukses !!

"Ibu, amacam... macho tak Adah ?"

Moral of the story :
BIARKAN ANAK ANDA DENGAN DUNIA MEREKA ... dengan pengawasan !

7 comments:

  1. Sungguh cute & sangat agree ngan kata2 akhir itu.

    ReplyDelete
  2. bestnya dapat jiran mcm ni..
    anak2 kita leh main2 kat depan...
    main basikal sama2...mesti anak2 happy
    kalau kat umah mamaD ni..kureng sikit jiran2nya..
    ada pun...danish taknak main ngn diaorg..sbb diaorg ganazzz btol2..wakakaaa

    ReplyDelete
  3. suka main beskal ek..best pulak dpt rumah bwh ni..anak2 main kita kawasan besar dan tak terhad..mmg betul..bior la mereka idup dgn dunia mereka kan..aida tak ambik award ke....ambik yekk

    ReplyDelete
  4. memang aida nak anak-anak bersosial.
    but, ada batasan...
    tiap kali mereka nak kluar main, aida sure akan beri nasihat @ amaran yg berjela-jela panjang nyer hi hi hi...

    jiran2 memang best! sometimes emak2 or bapa2 ada berkumpul depan rumah borak. mereka akan tolong tengok2 kan semua anak-anak.

    maka, aida tak rasa risau.
    but, sentiasa aida jengah. hati tak tenang if tak jengah. kadang-kadang nurin & syuhada langgar rules & regulations juga!

    ReplyDelete
  5. cute jer dia dgn beskal kakak.. dah pandai naik beskal yer... fikri dah 3 tahun lebih, masih tak beli beskal.. sian kat dia, tp nak buat camner, bila ibu x koje.. ini lah antara yg terpaksa dikorbankan...

    anak2 memang dgn aktivit main jer..

    la ni fikri & anis pun dah bz nak main luor.. tp kakyong bg main dlm pagar jer..
    luor pagar tu, budak besor2 belaka (dah sekolah)..
    tu la skrg ni, pantang jer ptg, dah start goncang pintu grill.. sabor jer lah...

    ReplyDelete
  6. KAK YONG --> kebetulan jiran-jiran aida semuanya ibu bapa baru. anak-anak semua sekitar umur nurin & syuhada. ada yg besar pun setakat darjah 1. maka, mereka memang sekepala la.

    basikal biru kecik - hadiah b'day nurin ke-2.
    basikal pink besar - hadiah b'day nurin ke-4 yg baru lepas.

    sebabnyer, semua anak jiran ada basikal. so, aida rasa bersalah tak belikan basikal...

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)