Friday, February 03, 2012

REMBATAN NURIN DI HARI PERTAMA

refer kpd RM2 yg nurin ada ~ sudi la baca post terdahulu utk tau pe hal ~ boleh la. agak nyer lama dah dia geram nak beli but... akhirnya dapat :) RM2 yg ibu beri ~ beli 2 notebook kecil & 1 air kotak laici... abis! tiada utk tabung ye harap maklum...

bila time nak balik, nurin inform...

nurin : ibu, win beli ni (ditunjukkan 2 notebook kecil). satu ringgit, ibu...
ibu : ni satu ringgit???! buku kecik ni???! kalau dua, dua ringgit la ye? (dlm hati marah, mahal bebeno buku kenit nih!!!)

nurin : a'ah... pastu win beli air kotak laici... (saya confused!!)
ibu : eh? duit ibu bagi tu kakak beli buku kecik ni & air laici?
nurin : a'ah...
ibu : oooooh... ok la tu (baru saya lega... notebook tu satu 50 sen jer la)


nurin : win nak beli pemadam angry bird, tapi.... (nurin tak abiskan kata-kata)
ibu : win tak de duit ekk? (ibu senyum pandang win)

nurin : a'ah...

ibu : takpe. jom gi kedai buku...
nurin : yeh yeh !

setiba nya kami di kedai buku...

nurin : hah tu ibu, byk kan buku kecik...
ibu : yes... win nak beli pe?
nurin : nak beli beg duit tu boleh?
ibu : boleh... pilih la. pemadam nak tak?
nurin : nak.. nak... angry bird hijau...


ni la hasil rembatan nurin di hari pertama dia berduit (meskipun ibu kena top up RM1.80 lagi)... takpe la sayang. untuk nurin sebeno nyer ibu sanggup berhabis. yg penting nurin happy... kawan-kawan membeli, nurin pun boleh membeli... ibu tak nak nurin rasa kurang...

notebook tu dia beli 2 sebab ingatkan adik nyer ~ syuhada ~
tq kakak... adik mesti happy!


bila tiba malam hari, nurin and adik sibuk la nak conteng-conteng buku kecik tu. siap kuar kan gunting lagi, acara menggunting-gunting... aduhai, sampah la jawab nyer yg byk nanti hu hu hu... then, nurin kononnyer nak transfer duit dia dari purse kepala kangaroo ke purse princess baru. ibu hairan....

ibu : eh! kata duit nurin abis beli beli... nape ada baki 80 sen ?
nurin : ye la... (dia tak reti jawab...)
ibu : nurin beli pe kat sekolah ari ni ?
nurin : win beli air kotak dgn buku ni la...
ibu : buku ni brape sen ?
(nurin diam... thinking kot!)
ibu : bebetul la kakak citer kat bu. takkan buku kecik 10 sen satu. camne kakak bayar?
nurin : sama-sama dgn isha...
ibu : camner?
nurin : isha kata share share duit. byr sama-sama. nurin bagi la duit kat dia...
ibu : isha beli brape buku ?
nurin : satu...
(ibu pula terdiam... confused!!!)

ibu kena menjalankan siasatan la nampak nyer nih... hu hu hu!

Photobucket

3 comments:

  1. salam..kak..lama tak singgah sini....

    Zie pun confuse jgk cerita kat atas... nanti dah siasat habaq mai naa.. :)

    ReplyDelete
  2. hi hi hi...
    tu la.
    akak pun keliru camne nurin berbelanja di hari pertama nya berduit...

    ReplyDelete
  3. bebudak..memacam... betullah..kita pun jd confuse....dia xreti nak jwb n cerita....haha

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)