Saturday, February 04, 2012

BILA DA MULA PEGANG DUIT ...

2 mlm yg lepas tgk movie dgn husben before tido. apa ntah tajuk nyer. yg pasti citer tu pasal kehidupan manusia berdasarkan waktu. kat tgn kiri kita ada satu digital watch. dipaparkan kat situ brape masa yg kita ada untuk hidup... sejam... dua jam... seminit... sesaat! kita kena keje untuk dpt kan masa. nak beli barang guna masa. nak naik bas guna masa.

contohnya, naik bas balik rumah, kena byr dgn 2 jam. kalau la kita ada 2 jam. kalau takde, jalan kaki la. kalau la rumah kita tu boleh sampai dlm masa 2 jam. kalau tak, lari la.... ha ha ha..... ngarut kan... citer omputeh la kata kan... hingga ada satu bank buat servis pinjaman masa!!! sape yg byk masa, dia kaya!!!

tak guna duit. guna masa... huh! tak senang juga.

skang ni nurin da pegang duit sendiri. permulaan ~ RM2 je... start da ilmu baru nak kena terap kat diri nurin :
  • jgn membazir...
  • beli yg perlu saje...
  • jgn abis kan duit, masuk tabung...
  • guna duit sendiri, jgn amik duit org (termasuk la jgn dok bagi org duit hi hi)...
  • jgn letak purse merata-rata...

tak sangka... saat ini bermula sudah. bila nurin da pegang duit sendiri... satu lagi fasa baru dlm idup anak sulung ibu & ayah... adushh! satu lagi tekanan buat ibu tau.

weekend ni plan nyer nak bwk anak-anak tgk wayang. tak tau lagi citer pe. da lama tak bwk diorang gi layan panggung :) family from KL pun most probably nak datang, pepagi ni nak kena misi kemas rumah secara bersepadu... habuk da tebal!!! then, akan announce pemenang bertuah utk giveaway saya yg simple itu :)

Photobucket

3 comments:

  1. bab duit ni kan..
    ada 1 petua pengasuh anak2 aku ajar kat aku. kita biasakan letak duit agak open kat rmh. atas esbok ke, console table ke, meja solek ke.. yg mudah anak2 nampak. so, diorang tak heran sgt dgn duit. bila g rmh org, takde la panjang tgn bila nampak duit....

    ReplyDelete
  2. pi lah tgk movie journey 2 the mysterious island..hehehe..saya bwk adriana ahad lps

    ReplyDelete
  3. ok ke nurin pegang duit.. ila xleh byg tahun depan syfiqah pun stat sekolah n pegang duit..pandai ke dia berbalanja n simpan nnt ye

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)