Monday, March 26, 2012

SUKA SHOPPING ONLINE |KORANG SUKA?|

topik kat sinarfm pagi ni yg dicelotehkan oleh krill, SY dan KE. mcm2 pandangan, mcm2 pendapat :) saya tak brape suka shopping online...

most of the time saya just window shopping online ~ survey harga, tempat... unless, benda itu memang susah tahap maksima utk cari offline, go for online. and if kedai online tu buat diskaun besar2an yg menjimatkan duit, baru saya pilih beli online... tu pun saya cuba sedaya upaya utk c.o.d.

ada beberapa benda yg saya shopping online dan ia amat mengecewakan. contoh 1 ~ tudung. mahal! tapi tak sesuai meskipun da confirm oleh penjual online ia seperti deskripsi yg saya nak, labuh nyer, awning nyer, size muka nyer... but, tak pun! saya gantung je and tak pakai langsung :(

contoh 2 ~ saya tempah handphone casing. da bagi size yg betul, tapi bila dpt tak muat!!! saya pun bagi anak-anak jer la. dpt la diorang manfaatkan letak brg diorang. takkan nak return back... but si ibu frust la! beli lain kat kedai.

bagi saya beli offline lebih byk bagus nyer ~ size yg tepat, warna yg sesuai, rasa yg menepati citarasa ~ semua dpt confirm before buat pembayaran. takde lagi kerunsingan di dalam hati :) happy. beli online pada saya ~ jimatkan masa utk survey, just tekan keyboard and klik klik klik hingga proses pembayaran... jimatkan kos petrol jalan-jalan ke sana ke mari, brg terus sampai depan pintu, bertukar ke kos poslaju jer la.

bagi peniaga online pulak, meskipun nampak mudah ~ diorang tak perlu buka kedai, just dok umah ~ tapi susah sebeno nyer. melayan kerenah pembeli. da order, stock da sampai, tak jadi pula. takkan nak paksa pembeli! join kutu ~ last minit pembeli cancel la pulak... susah utk peniaga buat replacement. nak return duit la apa la... ni libatkan untung rugi. dpt pula pembeli yg kurang a*ar camtu kan, melepas!!!

meh saya share, kat mana saya shopping online and apa yg saya shopping kan. tak byk pun :)


ni tempat saya beli buku utk anak-anak.
join & dpt harga VIP.
murah dari pasaran!
sentiasa update dgn buku-buku terbaru...



Photobucket


sini plak blog-blog saya beli brg jahitan utk hobi.
felt craft, cross stitch, etc...
buat utk diri sendiri, tak le jual-jual ~ time takde :)
most of the material tak dpt beli offline!
imported gitu.

itu saje

Photobucket

7 comments:

  1. fyzz pun tk berapa suka beli online..cam sbb2 yg aida mentioned kan tuh la..lebih suka beli offline..

    ReplyDelete
  2. penah shopping online, tengok bekas makan tu punye beso, so cam berbaloi beli utk anak, sekali dapat... alahaiiii... kecit beno so lepas tu tak pecaya da online2 ni.. hiihhi

    ReplyDelete
  3. fizz & lierose ~ tu la kan. walaupun kekadang offline tu lambat, ikut free kita bila nak gi beli, tapi berbaloi :)

    ReplyDelete
  4. samela..sy pun x trust online sgt ...bole bilang dgn jari beli cara online ni hehee...=p

    ReplyDelete
  5. Mmg suke shopping online setakat ni beli blouse and beg, so far ok lagi x mengecewakan

    ReplyDelete
  6. mummy danisha ~ yes. bila tak trust, memang tak senang ler nak membeli kan?

    ReplyDelete
  7. ajumohit ~ memang ada benda yg boleh kita beli online. but, kekadang aida ni satu hal nyer, takut!!! pastu karang if tak pakai, husben bebel plaks hi hi hi...

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)