Sunday, August 05, 2012

DETIK ITU ... SAAT IBU MELAHIRKAN MU ...

28 julai 2012 ~ sabtu ~ 8 ramadhan...

saya tgk jam, tepat kul 2:15 pagi. adusss sakit nyer perut ni, nak buang air besar tapi dari tadi tak lawas. sakit nyer perut. rasa-rasa nyer sekitar kul 1 pagi da start sakit perut. ingat kan mimpi, rupa nyer realiti!!! camne ekk? nak kejut mr.ayah tak? nanti dulu la kot...

cuba utk baring melelapkan mata. tak selesa, perut sakit di bahagian ari-ari tu kerap plak. nape ni?! at last, after cubaan utk tido tak berjaya, saya just duduk bersandar kat kepala katil. kaki melunjur. nak tido! nak tido! ngantuk ni... terlelap jua... tapi sebentar cuma... sakit tu berulang datang... adusss... nak bersalin ke? tapi, tang situ tak sakit. ni sakit perut jer...

kul 3:30 pagi tu tiba-tiba mr.ayah terjaga... terperasan yang saya dok menahan sakit. lantas dia bangun. "nak gi spital tak?" mr.ayah bertanya... "ntah le ayah. sakit mcm nak berak ni... i pun tak tau..." jawab saya dgn suara yang keluar tak keluar je.

"jap ekk, i gi toilet..." dgn kesukaran melangkah, saya pun gi toilet. alamak!!! ada darah!!! dgn segera inform mr.ayah, "jom la gi spital, ada darah la ayah..."

DETIK ITU telah tiba... 

nurin and syuhada terpaksa minta tolong jiran tgk-tgk kan. saya dan mr.ayah zoom ke spital melaka. time tu kul 4 pagi. sib baik barang-barang semua da masuk kta. terus pecut...

setiba nyer di pintu spital - unit kecemasan, dgn segera saya ditolak dgn wheelchair ke labour room. suspen nyer saya time tu. ramai!!! ramai ibu lain yg sedang menahan sakit!!! suspen... register, tunggu doktor panggil utk check up pintu rahim...

tungguuuu...

tunggu... sakit semakin bertambah! tgk jam spital, kul 4:45 pagi. nurses sibuk sahur time tu. menahan sakit, mr.ayah ada kat situ. sian mr.ayah... tak dpt nak sahur! aduhai, sakit tak terkata!!! lama plak doktor ni nak panggil. terpaksa minta tolong one of the nurses cek kan dulu sebab sakit da bertambah-tambah ni!!!

"eh! da 5 cm..."

confirm la saya bakal bersalin jap lagi. terkenang sejarah bersalin kan kakak-kakak, pintu rahim saya ni senang buka. berdoa sgt agar kali ni cepat gak pintu rahim buka :)

tungguuuu...

tunggu lagi doktor panggil. tak juga dipanggil!!! da kul 6 lebih ni, sakit da berterusan!!! sgt sakit!!! duduk pun da tak betul, Allahu Akbar... menggigil badan! nak bernafas pun tersekat-sekat... badan terasa sejuk sgt! time tu beristigfar dan selawat nabi je yg ingat.... perut mengeras tahap maksima!!!

tunggu lagi...

lebih kurang kul 7 pagi, terpaksa tangkap doktor yang lalu depan saya, "doktor, bleh tak cek saya? sakit saya da berterusan ni. saya ni nak bersalin anak ketiga, doktor..." "oh ye ke? sape nama?" alamak aii doktor ni, lagi mau tanya????!

terus la saya dipanggil naik ke katil pemeriksaan. saya langsung tak boleh bangun dari kerusi!!! sakit giler!!! terpaksa nurse tolak saya guna wheelchair lagi sekali. diorang cek bukaan pintu rahim. "5 cm... 6 cm..." doktor kata kat nurse tu. then diorang letak alat nak cek jantung baby. aktif! 

DETIK ITU... perut saya mengeras! Allahu Akbar, sakit nyer di tahap maksima. tak tertahan lagi dek diri saya. keluar air mata saya time tu. "misi, saya rasa nak teran je, bleh tak?" "boleh... nanti dulu ye..." nurse / bidan tu pun terus prepare kan troli saya tu utk proses bersalin. ha ha ha tak perlu la saya tunggu labour room kosong, saya bakal bersalin kat area pemeriksaan depan tu je. labour room kat dalam penuh!!!

"ok aida, tarik nafas... start teran..."

dgn lafaz bismillah time tu, saya kumpul segala tenaga yg ada ~ meneran!

tepat 7:38 pagi, tak sampai 1 minit kot saya meneran, lahirla hero saya ~ MUHAMMAD IZZAT... ibu lain busy menahan sakit, cek perut, cek jantung baby, saya da pun bersalin kat situ... alhamdullillah... 

izzat diletakkan kat dada saya for few minutes sementara nurse / bidan tu kemas-kemas. besar mata izzat pandang saya. DETIK ITU saya rasa amat happy sebab :

  1. kesakitan yg saya tanggung tadi sudah berakhir...
  2. saya telah melahirkan sorang baby boy!!!
  3. baby boy saya sihat perfect... 
alhamdullillah...



izzat dear...

sakit tau beranak kat adik. da le memang ibu pregnant kan adik, ibu tak sihat! byk dugaan ibu lalui time pregnant kat adik. ayah masuk spital beberapa hari... kakak pun terpaksa ulang alik spital sebab gigi kapak kakak patah! aduuuuhai sayang ibu, izzat... moga izzat dpt jadi anak ibu & ayah yg soleh. dpt jaga keluarga kita berduet dgn ayah. hidup ibu da sempurna dgn lahirnya izzat. sgt sempurna, sayang.....


Photobucket

10 comments:

  1. salam...
    dah selamat bersalin ye..tahniah..
    mcm sy hari tu..dr 5cm terus full..tak nyempat2 dah nak terkeluar baby tu tp nurse suruh thn dulu sementara ditolak ke labour room..kembang kempis hidung menahan dari terteran..ehehehe..

    ReplyDelete
  2. tahniah for ur new born aida....semoga bertambah seri ahli keluarga

    ReplyDelete
  3. Congratz for newborn!! Salam singgah..

    ReplyDelete
  4. Tahniah Aida. Bestla kakak-kakaknya, dah ada adik laki. :)
    Selamat berpantang dan take care...

    ReplyDelete
  5. alhamdulilah selesai semuanya akhirnya lahirlah seorg putera pula tahniah Aida....

    ReplyDelete
  6. congrates aida..
    bestnya...dah dpt baby boy...
    take care yer..

    ReplyDelete
  7. congrates aida! moga ibu dan anak sihat :)

    ReplyDelete
  8. tahniah dh dpt baby boy, hope pas ni lisa plak dpt baby boy heheh

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)