Monday, December 03, 2012

i-City, SHAH ALAM |snowalk & outdoor fun park|

kesinambungan dari part 1 and part 2...
holiday on deepavali :-) 13.11.2012...

da lama simpan impian nak gi sini. akhirnya ! dgn satu perkataan saya boleh menggambarkan I-City ni ialah fun :-) tak brape marbeles. sebab ia more to anak-anak punyer things... but, ok la. bila anak-anak happy giler, kita pun senang hati...

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park
ticket price :
adult : RM25 children : RM20 (before 6pm)
adult : RM35 children : RM30 (after 6 pm)

  • SnoWalk: 50,000 sq ft. arctic environment for family fun.
  • Temperature of -5 degree Celsius with ground covered by 0.1m of snow. 

kami amat bertuah! sebab kami beli tiket dlm kul 5:15pm. kami masuk ruang legar snowalk tu dlm kul 5:25pm kot. if lambat skit je, harga tiket semua da up RM10!!! da la kami 10 orang... alhamdullillah :-) kami dpt kan satu locker utk simpan handbags. masing-masing dpt baju sejuk. and baju sejuk dia ok, tak berbau or kotor. i like... anak-anak pun amat excited bila dipakaikan dgn baju sejuk tu.

bila nak jejak kaki ke dlm snowalk tu, buka je pintu nyer aura sejuk tu da terasa! memang sejuk!!! maklum la, kami tak pernah gi oversea salji-salji gitu. asben saya da le, belajar 2-3 tahun kat UK, da ada experience la tahap kesejukan salji...

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park
peace... 

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park
sgt cantik...

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park
weolls...


i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park
diskusi keluarga sedang berlangsung...

merujuk kepada gambo di atas, weolls sedang diskus ~ kaki sejuk!!! anak-anak ber4 tu tak bleh tahan. saya pun tak tahan, pakai sandal le katakan...

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park
keputusan nya, kami semua keluar dari snowalk untuk sewa kasut. agar lebih selesa dan legaaaaaaaa...

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park


i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park
dlm proses memakai kasut. kami sewa 8 kasut. kena bayar RM160 ~ sepasang kasut sewa RM10 dan deposit RM10. pulang kasut, deposit refund ler kan. 

time kami masuk dan keluar balik from snowalk tu, dlm proses nak pilih kasut, alhamdullillah orang lom ramai. so, agak santai la kan. but bila kami nak pulangkan kasut selepas abis bersnowalk, aduuuuuuhai... ramai giler orang kat kaunter kasut tu. 

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park
baru la selesa anak-anak ni lepak dlm snowalk berkasut sesuai...

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park
small igloo :-)

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park
posing lagi untuk ibu...

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park
ni dlm igloo yg panjang skit... berjalan dlm tu je rasa mcm satu badan kebas kesejukan!!!

then, nak dijadikan cerita sedih ~ kami tak dapat nak lama dlm snowalk tu. separuh jalan saje. memang tak dapat tgk snowalk tu sampai ke belakang. kerana??? 

adalah satu slider kecil. saya da pesan dgn anak-anak ni, jgn naik tangga tu, nanti turun ada gelongsor. diorang tak dgr, diorang berlari naik and turun ikut slider tu. at first ok la. tiba-tiba anak buah saya, ayuni,  nangis... kami tenang kan. then, syuhada pula nangis, kami tenang kan lagi. but that time muka diorang bertiga da lain. menggigil semacam!!! saya suruh la diorang masukkan tangan dlm poket... 

but... but.. at last, kakak saya terpaksa bawak ayuni keluar... sampai je kat luar, kami buka kasut diorang. rupa-rupanya, ais da masuk dlm kasut!!! sejuk beku kaki diorang sebab terlalu byk ais da cair... aduuuuuuuuuhai anak-anak. nasib baik cepat, if not takut kena snow bite! bahaya kata kakak saya...

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park
anak-anak yg kesejukan tadi diberi makan sandwich & air panas...

selepas semua da ok... waktu maghrib pun da masuk.... solat dulu. then bergambar-gambar dulu before gi beli tiket ke outdoor fun park, i-city tu plak... tak sabarrrrrrrrr!!!

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park
sitemap... jadi rujukan saya time di sana :-)

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park
kakak saya terus jadi i-city member. dpt la i-city membership card ni :-)

if tak nak jadi member, nak naik anything kena bayar and kena beli tiket dgn cara card juga.
satu card bleh guna 1 family, swipe bila nak naik ikut brape bilangan ahli keluarga.
setiap card (bukan member) dikenakan refundable deposit RM5.
and korang bajet la agak-agak brape mainan korang & ahli keluarga nak naik kan.
tak cukup, bleh top-up kat kaunter tiket.
sekali top-up RM10 saje :-)
kalau card korang tu tak abis guna, ada baki duit ~ burn!!!
korang hanya dpt refund RM5 saje...
so kena bajet bebetul la.
and musim cuti sekolah, nak beratur top-up card tu amat la panjang barisannya ~buang masa!!!

sebab tu kami decide jadi member.
tiada deposit RM5 tu.
but sekali top-up RM100.
kami beli credit sebanyak RM350 mlm tu.
as member dpt lagi extra credit 20%.
so, credit card kami menjadi RM420 :-)
cukup la untuk kami 10 orang nak naik segala-gala kat i-city tu... yahooooooo...!

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park
posing dulu... suka background nyer!

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park
binatang berlampu...

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park
yes... here we go...
on the way nak gi ke city of digital lights...
cantik kan the welcoming building :-)

entrance fee nak masuk, lepak and enjoy lampu-lampu kat city of digital lights, i-city tu takde ~ free. just jalan-jalan, amik gambo, beli-beli pe patut... but, bila nak main tu yg kena bayar... kebanyakan nyer RM5 sorang. kecuali Spacewalk - RM20 utk sebuah dan Giant Ferris Wheel - RM10 sorang. korang bleh tgk details daripada sitemap i-city kat bawah ni.

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park
area pertama korang kena explore.
start dgn pirate ship (11)... then, ferris wheel (10)... circus travel (9)...
dessert trail (8) ~ ni kami tak naik, anak-anak je naik.
sebab kereta nyer comel sgt, tak muat ha ha ha...

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park
area kedua ni memang marbeles - cantik giler!!!
korang wajib naik spacewalk (6). korang akan lalu kat pokok lampu-lampu tu. awesome!!!
then, santai-santai naik two-tier carousel (4) tu. ha ha kuda naik turun naik turun :-)
superswing (2) tu saya tak naik ~ seram! saya kan gayat dgn ketinggian...
kakak saya naik, she said its fun!!!


i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park
giant ferris wheel @ i-city

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park
pandangan dari atas ferris wheel... kereta sedang beratur nak masuk.
time tu rasa saya dlm kul 8 mlm :-)

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park
dari pirate ship nak ke ferris wheel tu byk kedai souvenir...

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park
pirate ship sedang berayun!

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park
pirate ship berhenti amik penumpang :-)

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park
sangat cantik pemandangan dari atas.
byk kedai souvenir jual jual.
kami beli lastik lampu je utk anak-anak :-)

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park
dessert trail...
nice picture kan ?

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park
tu yg saya kata tadi, dessert trail ni muat utk anak-anak je :-)

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park
dessert trail sedang gerak dgn laju nyer truut truut truut....

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park
the best ! spacewalk...

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park
1 spacewalk ni 2 orang bleh naik ~ RM20 each spacewalk :-)

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park
gambo snap dari spacewalk...

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park
kami snap gambo spacewalk syuhada & pak uda.
spacewalk ni bleh pusing kiri kanan depan belakang... fun!!!
kiri kanan pokok lampu lip lap...

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park
time ni saya pusingkan spacewalk kami ke belakang :-)

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park
ni gambo snap dari bawah ke atas ye. da turun spacewalk dah...

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park
sgt cantik bunga matahari kat belakang tu!!!

i-City, SHAH ALAM snowalk & outdoor fun park
bunga matahari dlm sitemap :-)






memang cantik la lampu-lampu nyer. tak puas! next time nak pergi lagi just nak lepak sekeluarga kat bawah lampu :-) lagipun ada satu lagi area kat outdoor fun park, i-city ni saya and famili tak gi ~


bahagian atas, belakang snowalk...
time ni da nak lewat malam. anak-anak da letih...
next time we all akan gi sini :-)

best.. best... best... punya la banyak benda kitorang explore. enjoy. credit i-city card kami ada baki lagi RM84. hmmmm takpe. card ni valid for 2 years. next time guna semula.

kos memang agak tinggi la if nak gi outdoor fun park, i-city ni and snowalk. kami spend ari tu semua berjumlah RM580 (termasuk baki card RM84 tu la)...

facilities pun sgt ok kat sini ~ bank, makan minum,7-eleven, polis... bleh rujuk kat sitemap besar dulu...







tu saje la citer pasal holiday @ i-city, shah alam... korang kena gi. da ada waterworld, lagi la wajib saya & anak-anak ulang datang. next year ~ chinese new year holiday kot on 10-11 february 2013... insyaƁllah...

waterworld i-city shah alam
pasti best...!
waterworld i-city shah alam
waterworld i-city shah alam
waterworld i-city shah alam

9 comments:

  1. wow..dah macam-macam ada dekat icity ni kan...

    ReplyDelete
  2. bestkan masuk snow walk tue aida.kita org baru pi bln lps.sejuk giler.masuk pakai sandal.hihihi..

    http://apen-idariana.blogspot.com/2012/10/dari-perak-ke-snow-walk-i-city.html

    ReplyDelete
  3. nur anis ~ yes! da semakin besar i-city ni :-)


    fida ~ oic ... jap aida skodeng post fida :-)

    ReplyDelete
  4. wow bestnyer....ok set boleh g celebrate besday aiman dkt cnie...hehehe

    ReplyDelete
  5. betnya... nanti anak besar sikit leh wak mai sini...

    ReplyDelete
  6. wahh..best..nanti nk ajak en somi gi sana r..bawak hannani jenjalan =)

    ReplyDelete
  7. thanks for all the information and the beautifull pictures. I could find all that i was looking for at your blog. Keep up the good work!

    ReplyDelete
  8. Good review!! Thanks for sharing :-)

    ReplyDelete
  9. Good review!! Thanks for sharing :-)

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)