Sep 30, 2012

KU PETIK DOSA |hu hu hu kejam!|

10 comments:
sabtu... kami sekeluarga gi mydin. beli brg utk graduation syuhada nanti. beli awal, prepare awal, senang hati ibu. syukur alhamdullillah, dpt apa yg dicari. pe dia? bila tiba masa baru citer, baru best :)

tadi... baru jap tgk drama kat TV3 ~ ku petik dosa lakonan fasha sanda. sedih! anak perempuan dia mati kerana didera dan dirogol oleh suami jiran. hu hu hu kejam giler!!! menakutkan!!! Allah je Maha Mengetahui betapa hancur nyer hati ibu kepada anak perempuan usia 5-6 tahun yg diperlakukan begitu. rasa mcm nak sula-sula je lelaki jahanam tu!

ibu kepada anak perempuan yg sangat-sangat comel, cantik, cerdik dan pintar, terusik hati saya tgk citer tu. sebab, betapa la kita ni mencari harta dunia. balik keje lambat, biar anak org yg jaga. takde masa nak check anak tu sihat ke, sakit ke, lapar ke,... bila da jadi gitu, baru la nak menyesal ~ tak guna!

2 dara saya ni memang la tak tahu dok diam. kalau gi berjalan-jalan tu diorang berdua ni so excited! terlompat sana, terlompat sini... berlari hingga tak cukup ruang dah nak lari... hmmmmm...

ni la buah hati pengarang jantung saya. sanggup lakukan apa je utk mereka... 

"kami anak-anak yg cantik!"

maka, pengajaran nya mlm ni ~ jagalah amanah Allah ni dgn 100%. jgn aniaya mereka. jgn ambil tak peduli. bertanya! sentiasa bertanya dgn mereka apa yg diorang lalui tiap hari. tgk diorang sihat ke tak. kalu ada luka or lebam kat mana-mana, siasat!!! jgn ambil sambil lewa!

tata titi tutu :)

Photobucket

Sep 28, 2012

YAHOOOOO ~ 1.5 BULAN |tapi harga gula naik, berjuta brg2 kat malaysia ni AKAN naik harga|

8 comments:
tiada ucapan lain yg dpt saya ungkap kan, selain dari...
alhamdullillah... alhamdullillah... alhamdullillah!

0.5 bulan bonus dpt disember...
0.5 bulan bonus dpt januari...

ok la tu daripada dpt 0.5 je kan mcm few years back. i like like like! rezeki anak-anak la ni. maklum ler 2-3 bulan kebelakang dan 2-3 bulan akan dtg ni saya akan menggunakan BANYAK cash money. memacam program yg dirancang dan tak terancang berlaku dan bakal berlaku... persiapan hari raya, bersalin kan izzat, beraya aidilfitri @ tukar duit angpow, majlis akikah & potong jambul izzat next weekend, road tax & insurance livina, nurin naik sekolah darjah 2, ... aduuuuuuuuuuuuhai...  

alhamdullillah... sesungguhnya Allah itu Maha Mendengar!

tapi, harga gula NAIK lagi. rasanya dari tahun 2010 da lebih 3 kali naik! hmmmmm... 

Photobucket

BAJET OH BAJET

1 comment:
jap lagi, jgn lupa...
kul 3 petang...

hopefully best la hasil nyer nanti. byk kebaikan kpd rakyat mcm i ni hah. jgn byk kelebihan diberi kpd mereka yg da kaya.. ehem ehem! kita rakyat ni yg dok tanggung kenaikan harga barang! tukang jual naik kan harga barang tak kira la kalau duit petrol turun. diorang nampak yg NAIK je... bila turun, diorang maintain, kekadang NAIK kan lagi harga tu ada ler... teruk la i yg makan gaji ni, takde bisnes... hu hu hu...!


bonus tok Najib? bagi sebulan ekk... yg ari tu setengah gaji tu anggap la duit raya hi hi hi...

kita nantikan hasil BAJET 2013 ptg ni... selamat menonton!

Photobucket

Sep 27, 2012

SEGMEN MARI BELAJAR BERSAMA IBU

5 comments:
Rabu lepas da start :-)
Alhamdulillah

Saya ni gagahkan juga, kakak nurin. Mengenangkan x lama lg da exam akhir tahun, terpaksa saya ketepikan rasa penat & malas hi hi hi... every night after dinner, terus kakak nurin kena masuk bilik. Start study dgn saya, tu pun if xde homework ler. Saya concentrate ulangkaji ikut text books kakak. Bcoz after tgk mid year exams' papers byk soalan refer text books, have to ikut text books la. Dlm pada tu, saya selit-selit gaks le pe yg saya rasa patut. Saya ni bukan nyer cikgu, sometimes x tau tang mana nk mula. Sebab tu bu jadi kan text books sekolah as guidance :-)




Subjek BM, BI & Sains saya da mula few days ago. Tak brape susah bcoz kakak nurin ok. Awal2 nak start tu kakak agak slow skit, takut ekk dgn bu?! hi hi hi... Then, bila saya jadi kan suasana study tu gurau2, br le kakak enjoy and mulut bukak lebar skit... Bila abis cover 3 subjek tu, saya nak start dgn subjek lain ~ subjek pe jadi pilihan? Nanti citer lain :-)

As for syuhada, tak byk saya kena usik. BM syuhada da abis buku bacaan di rumah & di sekolah. Syuhada pun boring da baca benda yg sama! Maka, saya start menulis dgn syuhada... Then, membaca majalah sayang muslim page by page. Ok la tu... karang kakak nurin jeles plak syuhada tak belajar dgn ibu hi hi hi... Nanti bila start ulangkaji matematik dgn kakak, syuhada bleh join sebab dia pun da byk belajar matematik kat tadika...

sukar nak tackle anak-anak masuk bilik belajar. diorang nak tgk tv la, nak main cikgu-cikgu la, main masak-masak la... so cara saya ialah ~ lepas mandi diorang akan terus solat dgn ayah and ngaji Iqra'. then diorang dinner. time dinner tu sedang saya serve, saya slowly cakap, "pas ni kakak-kakak masuk bilik ekk belajar & ulangkaji... pastu, bleh tgk tv. kena makan abis. cepat makan, cepat belajar, cepat bleh rehat tgk tv... ok?" kena ada ayat rasuah kat akhir tu juga... baru ler diorang ada motivasi :-) bukan setakat tu ~ coklat, gula-gula, nutrigen, vitagen, ice cream pun kena standby ~ motivasi punyer pasal!!!

Photobucket

Sep 25, 2012

60 HARI YG CEMERLANG :-)

8 comments:
alhamdullillah...
abis da tempoh berpantang saya :-)

and izzat da pun 2 bulan. dia pun da kurang perangai. mlm tak lagi meragam melampau, skit-skit ada la. nak manja kot hi hi... ibu & ayah bleh tido lena la skit berbanding dulu.

and today izzat gi check up 2 bulan kat KK ayer keroh. cemerlang! 

berat izzat : 4.81 kg (naik 1 kg lagi dari bulan lepas !!!)
panjang : 56 cm (tambah 2 cm lagi...)

saya pun da start driving semula. today gi klinik berdua jer dgn izzat, mr.husben kurang la skit beban dia. saya da kembali on track :-) dpt bahagi dua la kerja duniawi ni dgn mr.husben... ada lagi 30 hari bercuti. and masa utk saya meneruskan usaha diet... sauna... poco-poco dgn izzat :-) ha ha...

izzat sedang membesar dgn sihat ...

Photobucket

Sep 20, 2012

RAYA SUDAH ABIS |waktu nyer utk beli hadiah|

3 comments:
asyik citer pasal izzat jer. kali ni ibu nak citer pasal kakak-kakak. kakak-kakak tak pernah terpinggir pun dlm idup ibu sejak izzat ada. just korang punyer homeschool jer agak terbantuts skit hi hi hi... korang tetap keutamaan dlm idup ibu seharian...

terbantuts !? tu la dia. ibu pun da lama tak menjalankan operasi mengemas satu ruang penting dlm bilik kakak-kakak..

satu ruang di antara banyak-banyak ruang di dalam bilik kakak-kakak.
rasa-rasanya da lebih 4 bulan ibu tak mengemas ruang di atas...



ibu ni sejak nurin umur 3 tahun da start beli buku utk anak-anak ibu, meskipun time tu nurin lom lagi tau pe dia 'buku'... kat almari 3 tingkat ni la ibu susun satu-persatu. kan ke ibu da pesan, "2 tingkat atas korang jgn di usik, tu ibu punya. kalau nak buku dari 2 tingkat tu, inform ibu..." but, hmmm... meskipun ruang bawah sekali tu both of kakak bleh letak pe buku sesuka ati, still tingkat atas diusik... hmmmm...
dan... apabila post ni di publish, ibu telah berjaya mengemas almari 3 tingkat tu. yahoooooooo... amaran keras telah diberikan ~ harap maintain la tersusun buku-buku yg dari semasa ke semasa bertambah....

*

ok... kembali kpd tajuk RAYA SUDAH ABIS |waktu nyer utk beli hadiah| hi hi hi...

sebagai hadiah kerana berpuasa. and hasil daripada duit raya, kakak-kakak telah pergi shopping and pilih hadiah masing-masing.



di antara barang feveret kakak-kakak...
set pencil box dengan alatulis.
kakak nurin dpt gunting ! keperluan sekolah.
nurin kata, "kat sekolah asyik pinjam gunting orang je..."
ok la... skang awak da ada gunting sendiri :)

first round shopping tuh :)
sememangnya ibu da tak galakkan beli brg mainan or pepun yg ibu rasa tak berfaedah. bazir duit. memang ibu da ajar kakak-kakak agar hormat duit :)

then, ibu guna duit raya kakak-kaka utk benda di bawah...

borang langganan yg telah diisi & diposkan :)

adik muslim for nurin...
sayang muslim for syuhada...
ikut umur :)

da lama beli adik muslim & sayang muslim. but, tak secara tetap. bila keluar jalan-jalan, ternampak terus beli. maka, rasa nyer da sampai masa utk melanggan. byk pengisian yg bagus dlm kedua majalah di atas. moga ia berbaloi utk pembangunan minda anak-anak ibu :)
ada bacaan dlm bahasa melayu & english. ada workbook utk uji minda. pengisian agama memang byk ~ bahasa arab, jawi, doa-doa lazim, sunnah nabi & cerita teladan...
nak ambil perhatian diorang utk membaca & belajar bukan nya mudah! huh... kena la mempelbagaikan bahan bacaan :)
selebihnya duit raya kakak2 telah selamat ibu transfer dln bank kakak2. takkanla nak belanjakan semua, kan? :-)

Photobucket

Sep 19, 2012

BANYAK WORDS TODAY

2 comments:

isu pagi ni kat MHI TV3 (chewah, surirumah 3 bulan le kata kan) ialah 'KUALITI ATAU KUANTITI'... pasal shopping time jualan murah. because most of the time MENIPU!!! harga tu actually harga tu harga biasa, bukan harga diskaun. tag before diskaun tu diorang double kan !!! pembeli tertipu. 

memang le jualan murah ni kena dpt kebenaran from kementerian perdagangan dlm negeri, but sejauh mana ministry nak kawal?! harga brg kat pasar pun ministry tak bleh kawal, ni kan plak kat shopping mall besar...


macam saya, saya akan layan jualan murah kat tempat tertentu & brg tertentu. brg yg saya tahu harga nyer memang di diskaun kan... because brg yg berKUALITI ni mahal, beli time jualan murah memang berbaloi! tempat - parkson, jusco...

but most of the time saya tak ikut pun time, shopping anytime, walaupun tak sales :-)

yg paling best, now saya da guna debit card bila shopping. so, beli ketika byk duit dlm bank! tak kira la sales ke, apa ke... no money, no swipe heh heh heh... credit card jadi backup je, dok diam dlm purse.

*****

price dana PUBLIC MUTUAL saya nampak ok. da nak masuk tahun ke6 invest, baru la nampak akan untung. before this memang harga tu tak naik!!! dari segi unit memang untung every year. but nak jual le tak untung, sedih! memeng long term investment.

moga harga terus naik. baru senang hati & berbaloi. pastu br la nak invest emas plak :-D

*****

cerita akhir nak citer ialah... IZZAT - muka makin bulat! now sedang prepare utk majlis cukur jambul on 7 oktober nanti. buat kat umah mak mertua di seremban, insya'Allah...


agenda ari ni - lipat baju yg byk. weekend lepas balik kg 3 hari, byk le baju utk dicuci... especially baju anak-anak 3 org tu :-) kebetulan, da niat dr last week nak sisihka baju yg tak nak lagi. Sambil cuci & lipat, terus pilih utk sisih or simpan (5S la gamak nyer!)



Photobucket

Sep 15, 2012

WAYAR TERLEBIH BANYAK!!!

2 comments:
2 hari lepas sempat mengemas. hmmmm kisah mengemas x abis2 kan org pompuan ni...  hi hi hi... maklum ler, jd surirumah 3 bulan :-)

mengemas wayar dlm rumah! mcm2 wayar wujud dlm umah kami ---> charger phone lama2, adapter la, usb cable la, earphone je 3-4 jenis, wayar telefon telekom la... sejak kawin dulu da byk le jenis phone kami guna - nokia, samsung, motorola, sony ericson... gajet tu dtg complete set, kan? bila phone kong, kami x buang phone & accessories... simpan! perap! 

few days ago, telah terjebak beli few gajet baru. tu yg saya terus bongkar laci yg simpan segala wayar... pilih2... lebih separuh kami sisihkan. syukur sebab sukses kemas. wayar yg tinggal saya da label & letak dlm proper box & bags. senang identify. accessories baru pun ada box masing2, mudah nak dibawa travel :-D

tu la citer nyer kisah wayar :-)

lepas ni misi saya ialah kemas & sisihkan baju2 lama. lama? baju2 kurung yg da 3-4 tahun. nak sedekah. masih bleh pakai, saya je da boring memakai nya :-D... antara lain, maksud nyer nak beli baju baruuu...! yahooo, mr.husben pun da beri green light.


nota kaki : susah ekk update blog guna tab!!! lambat! nak letak gambo? hmmmm guna komputer lebih selesa... lebih efisen :-) if post ni kelam-kabut skit, maaf ye readers (mcm ramai readers le kunun hi hi hi)...


Photobucket

Sep 14, 2012

ADIKKU SAYANG

No comments:
nurin tido kan adik nyer.
konon...!
dia yg lena dulu, adik masih jaga!
sesungguhnya kakak-kakak amat la syg kat izzat. everyday balik dr sekolah sure izzat kena serang dgn kakak-kakak hi hi hi... di gomol nyer adik tu hampir lunyai!

sayang kakak... sayang adik :-)  

Photobucket

CUTE CUTE BELAKA SEMUANYA |mesti beli|

2 comments:

cute !
ada mesej yg bagus !
berdakwah melalui sund shades...
insya'Allah.

klik pada mana-mana gambar utk beli online :)







ceriakan kenderaan anda dengan sun shades yang comel dan bermesej nasihat ini. kenderaan anda pasti menjadi perhatian ramai. yang paling utama anda dapat menyampaikan mesej nasihat ke mana sahaja anda pergi.
rekabentuk islamik, ceria dan berwarna-warni...bermesej nasihat yang berguna...
tahan lama dan dapat melindungi kenderaan dari terik matahari.
sukar diperolehi di kedai-kedai.
setiap set mengandungi:
2 keping sun shades (corak sama)4 biji pelekap tingkap (suction cups)


Photobucket

Sep 9, 2012

WISHLIST : 10.1

3 comments:
baru je berhajat nak sambar galaxy tab 10.1. tetiba kuar note 10.1 plak... aduuuuuuuhai! memang da lama berkenan dgn galaxy note. but, ada few reasons decided utk beli galaxy tab 10.1. sib baik lom beli! nak gi survey note 10.1 dulu. nampak lebih best note 10.1 ni... harga note 10.1 ni lebih mahal RM700 drpd tab 10.1. sure lebih best, kan? teruja nyer utk survey... this 10.1 pun nak beli utk diri sendiri & anak-anak. tak mau ler anak-anak ketinggalan zaman!

RM2,199.00

saiz nyer...

adobe photoshop touch

multiscreen & multitasking ...

planner ...



Photobucket

Sep 7, 2012

BERAYA DI SEKOLAH :)

No comments:


ari ni tadika syuhada buat majlis hari raya.
saya bekalkan 2 tupperware kuih raya & 2 bungkus bahulu gulung.
untuk memeriahkan majlis :)

esok plak, nurin sekolah ganti.
kata nyer, ada gak majlis hari raya masa rehat sok.
mlm ni, proses membungkus kuih raya ke dalam tupperware utk nurin pula hi hi hi...

elok la tu.
stok kuih raya ibu pun still lom abis.
org ramai dtg, tapi x makan kuih hmmmm...
nanti bazir plak!
kek lapis tak dpt la ibu bekalkan sebab kita 4 beranak yg da abiskan ha ha ha...
langsung tak sempat jamu tetamu.

weekend ni final weekend ibu berpantang.
next weekend da gi KL, umah adik-beradik :)
best!
tapi, makan-makan masih jaga la.
diet... jgn tak diet...


Photobucket

IZZAT BUCUK !

1 comment:

5.9.2012
izzat ~ 40 hari
sihat & kuat


Photobucket

Sep 5, 2012

MACAM KENA PUKUL !

No comments:
Allahu Akbar!
Allahu Akbar!

badan ni rasa sakit-sakit! macam kena pukul! nak kena gi urut semula ni, kena buat apoinmen dgn bidan milah. jamu still makan. cuma lom sempat start sauna!!! bilik belakang lom sempat kemas, penuh dgn ntah apa-apa... hmmmm...

ye la... tido tak tentu masa. tido tak tentu tempat... ikut mana yg izzat selesa, time tu la, tempat tu la ibu landing tido juga. then, bila da tido, tak lena! terkejut-kejut dek bunyi-bunyian yg izzat buat ~ menggeliat pun kuar bunyi... hmmm...

ari ni da 40 hari umur izzat :) alhamdullillah...

boy tembam ibu !!!


ibu dgn sabar nyer menanti lagi 4 hari ~ abis ari berpantang. nak maintan kesihatan... kekuatan... kesabaran!

ibu sedang berusaha semula concentrate ngajar kakak-kakak. kakak syuhada da ok membaca BM, sedang nak start english. lama terbantut! lari target ibu hu hu hu... as for kakak nurin, latihtubi maths sentiasa... and nak buka-buka text books nyer semula, ulangkaji... da dekat end of the year ni. kena tumpu kan kpd exam akhir tahun dah :)

Photobucket

Sep 2, 2012

NANGIS NANGIS AJE :-(

3 comments:
memang pening-pening lalat kepala dibuat izzat! siang hari ~ tido dgn lena... start tgh mlm, izzat start buat 'lagu'. aduuuuhai... susu cukup. pampers tip top. perut ok. air-cond ibu on... nangis jugak! bila ibu dukung, lekat rapat dgn ibu ~ lena. aduuuhai sayang, takkan sepanjang mlm bu nak dakap izzat hu hu hu...

tapi tu la hakikat nya ~ izzat berjaga mlm. mr.husben hanya bertugas jaga izzat if the next day tak keje. if keje, aku le sorang berjaga bersengkang mata teman jaga izzat. siang, bila izzat lena, ibu pun join izzat's club ~ tido hingga lebam!

buah hati ibu :)
tidur tiarap memang buat izzat tido lena...


ntah hingga bila izzat nak gini. hopefully dlm masa terdekat berubah le ye sayang. ibu nak keje nanti :-)

kat bwh ni ada tips ~


kalau anak anda menangis, ada beberapa makna. antaranya ialah:

1 - Sebab basah
2 - Sebab lapar
3 - Perlukan perhatian
4 - Rimas akibat terlalu banyak perhatian
5 - Sakit
6 - Penat
7 - Sudah terjaga daripada tidur
8 - Rasa tidak selesa

apakah yang perlu anda buat?
Bertindak segeraAnda perlulah cepat memberikan tindak balas terhadap tangisan anak. Jika anda dapati anak mula hendak menangis, angkat dia dan dukunglah dengan penuh kasih sayang. Bercakaplah padanya dengan suara yang lembut. Sebaiknya, jangan biarkan dia mula menangis kerana bimbang lambat berhenti.
RapatJika anak sudah menangis, bawa bayi rapat ke muka anda sebab jika dia buka matanya, dia akan nampak anda. Hasilnya, dia akan rasa tenang dan seterusnya berhenti menangis kerana tahu anda berada dekat dengannya.
Periksa sekeliling anakPeriksa sama ada anda perlu salinkan lampinnya atau pun tidak? Semasa menukar lampin tersebut, periksa juga kulit bayi anda untuk melihat adakah kulitnya ada ruam lampin ataupun tidak? Ruam lampin lazimnya membuatkan anak rasa tidak selesa terutamanya ketika basah lebih-lebih apabila terkena air kencingnya.
HausLihat jam, sekiranya sudah tiba masa untuk anak minum, berikan dia susu kerana dia mungkin haus.
Periksa suhu badan anakSekiranya anak sejuk, selimutkanlah dia dan jika dia panas, tukarkan pakaiannya kepada yang lebih nipis agar anak lebih selesa.
Bawa anak berjalan-jalanRamai bayi akan berhenti menangis jika dibawa berjalan-jalan atau paling tidak pun mendodoikannya. Cubalah lakukan cara ini. Mudah-mudahan anak anda akan rasa lebih tenang dan berhenti menangis.
Gunakan bunyi-bunyianAnda tentu tahu bahawa pada trimester ketiga kehamilan, bayi boleh sudah boleh mendengar apa-apa sahaja yang berlaku di luar kandungan ibunya. Oleh yang demikian, cubalah memainkan bunyi-bunyian yang anda rasa boleh memenangkan bayi seperti bunyi kipas angin, bunyi mencari frekuensi radio atau sebagainya.
Jangan goncang bayi andaTidak dinafikan bahawa ada di kalangan ibu bapa rasa tertekan setiap kali anak mereka menangis. Akibatnya mereka akan menggoncang-goncang bayi tersebut dengan harapan dia akan berhenti menangis. Ketahuilah bahawa tindakan tersebut sangat bahaya kerana boleh mencederakan. Goncangan yang kuat boleh menyebabkan kerosakan pada otak bayi, kecederaan tulang belakang dan kematian.
Bawa anak ke tempat lainAnda tentu tidak terfikir yang anak anda menangis ialah kerana bosan. Bosan dengan persekitarannya. Oleh itu, bawalah anda bersiar-siar melihat kawasan sekitar yang lebih berwarna-warni dan menyegarkan.
Periksa keadaannyaJika anak anda menangis seperti berada dalam kesakitan, perhatikan pada tubuhnya, mungkin dia digigit semut atau serangga lain. Mungkin juga anak anda menangis kerana kolik. Bayi yang mengalami kolik lazimnya akan menangis dengan kuat untuk satu jangka masa yang panjang, mukanya akan berubah menjadi kemerah-merahan, perutnya kelihatan tegang, menangis sambil menarik-narik kaki, dan mengepalkan tangannya. Jika berhadapan dengan masalah ini, anda perlulah membantu meringankan kesakitan anak dengan mendukung dan mendodoinya secara perlahan-lahan. Pada masa yang sama, usaplah punggung dan perutnya secara lembut. Sekiranya tangisan berterusan, bawalah anak berjumpa doktor kerana mungkin ada masalah lain.
sumber : PA&MA

hmmmm good tips. but sometimes, kalau da sampai mood baby nak nangis, nangis gaks! hi hi...


Photobucket