Monday, February 18, 2013

CATATAN UTK DIRIKU

5 comments:


... "mulai berbuat baik"...
maka, dgn rasmi nya saya sebarkan pesanan di atas...
in shaa Allah :-)

kupasan utk diri sendiri :
1 - sejak ada izzat, saya berjaya bangun sebelum subuh. susu anak-anak, prepare keperluan skola & taska, kadang-kadang gosok baju, ... moga saya dpt teruskan!
2 - AWAL WAKTU!!! selalu terbabas ke hujung waktu... moga saya dpt berubah segera!
3 - mengaku ~ akibat leka dgn urusan dunia, saya tak dpt membaca Al-Quran hu hu hu... asben saya alhamdullillah setiap hari selepas maghrib membaca Al-Quran. mesti berubah!
4 - yes, sentiasa...
5 - yes, sentiasa... dan akan teruskan!
6 - yes, sentiasa...
7 - memang menjadi azam tahun 2013. moga berterusan dan jgn kedekut ye pn aida oii!!!
8 - yes. setuju...
9 - sedang...

sape yg nak join saya sebarkan ari ni, sila komen hi hi hi... dan sebarkan beramai-ramai ari ni juga!

Photobucket

Friday, February 15, 2013

KOMEN FOLLOWER ~ i like !!!

1 comment:
saya sgt setuju dgn komen ni...
kalau takde permintaan & pembelian dari org awam, takkan la perniagaan gini maju!
cuba kita boikot mana2 peniaga yg cuba nak porak peranda kan syariat islam.
In Shaa Allah...
dpt pahala :-)

komen di atas dari post saya yg kat bawah ni ~ klik klik ler...



Photobucket

Thursday, February 14, 2013

PRODUK TAK HALAL - JAKIM

7 comments:
saya terbaca satu post di FB. saya tempek sini utk share dgn semua...
search kat sini ~ PORTAL RASMI HALAL MALAYSIA, tapi x dpt maklumat nyerrr...

KESEMUA YG DI DALAM GAMBAR MENGANDUNGI LEMAK KHINZIR.

JAKIM telah menghantar surat pada semua retailer supaya tutup tanda halal pada produk tersebut. 

"Narcissus" is an established and well known brand associated with high quality China canned food and seasoning such as whole mushrooms, asparagus spears, lychees, spiced pork cubes, stewed pork chops etc. The range of "Narcissus" food products, which is very well demanded in many parts of the world, include : 

Canned Meat 
Canned Seafood 
Canned Fruits 
Canned Vegetables 
Seasonings 

di atas adalah barang2 keluaran narcissus. 

dulu pernah saya beli laici tin dan cendawan butang tu.
but skang saya beralih kpd produk maggi sejak saya jadi syak dgn tulisan cina kat tin tu...
and tanda halal nyer agak pelik hi hi hi...

kat post FB tu beratus komen.
mcm2 komen!!! hingga masuk isu politik hah hah hah...
pe pun, saya suka amik tahu hal halal haram gini... kita boleh kaji sendiri semula.
bak kata orang melayu, tepuk dada tanya selera...
tak gitu?

Photobucket

HARAM! LAKNATULLAH...

2 comments:


Photobucket

Saturday, February 09, 2013

NAK? PAKAI... TAK NAK? JGN HINA!!!

9 comments:
sure korang da tgk pic ni kan?
da tersebar di fb...


kalau nak bertudung, pakai la dgn sempurna.
kena la dgn gaya nyer... cara nyer...
tak nak bertudung, jgn la hina!
hina dgn mempelbagaikan pattern tudung hingga menyerupai rambut!
Allahu Akbar!

da le zaman skang ni tudung pendek.
tak menutupi dada, tak memenuhi syariat.
lagi mahal, lagi pendek...
dgn pattern serban la, turban la, selendang sangkut kat sanggul la...

nak bergaya, boleh...
biar kena dgn cara dan syariat nyer...

ustaz azhar idrus beri nasihat... dgr!

marah nyer i dgn pereka tudung di atas!!!

Photobucket

Friday, February 08, 2013

ADAM SYUKRI |rehat ye sayang...|

4 comments:
al-fatihah...
main-main la adam dgn gembira di dalam syurga...

belaian terakhir... usapan terakhir seorang ibu...

ciuman terakhir dari ibu...

perjalanan terakhir adam syukri di pangkuan ibu...
hari mulia, penghulu segala hari...
ptg jumaat...
- MHI, TV3 -

saya tgk MHI, TV3 waktu dlm pantang dulu tentang adik adam syukri...
masa tu pagi-pagi sure hadap tv jer la sambil susu kan izzat.
dlm pantang bersalin ler katakan :-)

sebak... sedih... menderu-deru air mata ni keluar bila tgk MHI.
tentang adik adam syukri...



tabah nyer la ibu adam...
Allahu Akbar!
ni la antara gambo yg MHI paparkan pagi tu...

setiap hari... setiap malam... dok gomol izzat... dok gelak-gelak dgn izzat...
tak lupa nak cakap ~ "anak boy ibu sihat ye... jgn demam ye... jgn tak sihat ye... susah ati ibu kalau hensem boy ibu tak sihat..."
Allah je Maha Tahu berat nyer la hati ibu & ayah kalau anak sakit...

kak nurin & kak syuhada yg aktif, nakal, degil tu pun ibu selalu risau if dgr unnecessary batuk la, selsema la... i dun like!!!
kena marah dgn ibu... kena cubit dgn ibu...
dlm hati, ibu tak terdetik apa-apa yg mudarat utk anak-anak ibu...

walaupun ibu bebel, marah, cubit... sebab kasih sayang ibu kat korang, wahai kakak-kakak tak berbelah bagi.
segala nya dlm idup ibu ni, ibu sanggup serah demi korang!
korang jer la harta ibu nak bawa ke syurga...



moga ibu adik adam syukri tabah hadapi hakikat ni...
gembira la kerana kesakitan adik adam syukri sudah berakhir!
rela kan pemergian nya...
al-fatihah...

p/s: kat melaka pagi ni ujan. org yg taip entry ni pun sedang dihujani air mata!!! abis make-up :-)

Photobucket

Wednesday, February 06, 2013

MATEMATIK... ibu like !

5 comments:
subjek paling saya minat ~ matematik.
memang bleh dikatakan scorer la utk subjek ni zaman skola dulu kala :-)

workbook utk 1 bulan...
awal januari ari tu da start :-)


tebal!!! lom beli ring file yg sesuai...
simpan utk ibu apply pada syuhada...

extra for nurin.
class nyer pun skali pegi tak lama, tak sampai 1 jam.
kalau student tak ramai time tu, tak sampai 30 minit pun.

and everyday memang ada khas 1 workbook ~ buat kat situ depan teacher.
gi isnin, akan diberi 2 workbook for selasa and rabu ~ homework.
then gi class on khamis, akan diberi bawak balik lagi 3 workbook for jumaat - ahad.
gitu la. 1 day 1 workbook...
and 1 workbook kena buat dlm masa 10 minit.
if lebih masa, kurang la baik. try buat within 10 minit...

ibu kena guide... kena beri tunjuk ajar extra kat umah :-)

kumon tak ikut silibus skola ye.
ia lebih kepada latih tubi matematik dari peringkat mengenal nombor.
very basic... very good...
then addition pun for few days buat +1... then, +2...
ulang... ulang.... hingga masuk dlm minda student...
very good pada saya...
asah minda... melekat dlm minda :-)

hanya matematik, english kumon saya lom nak anta nurin.
satu-satu dulu, biar nurin biasa kan diri dulu...
relek relek dulu with matematik :-)

Photobucket

Tuesday, February 05, 2013

TULISAN CACING KERAWIT !!!

1 comment:
kena belajar tulisan sambung la pulak aiii...
tulisan yg tak sambung tu pun kekadang tak betul lagi... aduuuuuhai anak ku sayang!

struggle anak ibu nak tulis satu ayat tu...

ayat kedua ni nurin da penat!!!
baru 2 ayat tuh!!!

homework nurin malam tadi ~ tulisan berangkai (bahasa malaysia)...

sib baik la ibu ni pandai tulis sambung tau.
bleh ajar nurin teknik.
if tiru dari buku, tak faham!

bak kata nurin ~ "cantik tulisan berangkai ibu. ibu tak payah tgk buku, tulis saje."
reply saya ~ "ibu kan da tua, ibu tahu la. ibu dulu belajar sendiri tau. kat skola tak ajar pun! so, nurin kena lebih pandai dari ibu... tulisan nurin mesti lebih cantik dari ibu ye..."
"susah la ibu... penat. tulisan berangkai ni pusing-pusing... penat nuwin..."

saya pun setia hujung nyawa la tunggu dia buat, abis kan homework tu.
dan dalam hati dok ckp sendiri ~ semua ni tambah keje ibu!!!
buat silibus payah sgt... advanced sgt... bikin keje ibu bertambah!!!
sebab nak kena hadap anak... bagi semangat kat anak...
kelakar juga, tulisan nurin mcm cacing kerawit hi hi hi...

Photobucket

Monday, February 04, 2013

IBUUUU OH IBUUUU !!! TENGOK IZZAT !!!

11 comments:
bagai nak gugur jantung saya bila kakak-kakak jerit kuat!
berlari dari dapur ke depan mcm kilat!!!


rupa nyer, tengahari semalam, izzat pertama kali dari telentang, tiarap sendiri.
terkepit tgn kiri nya kat bawah dada.
fuuhhh!!!
ibu ingat kan apa la tadi wahai kakak-kakak oii...
nak gugur jantung ibu...

alhamdullillah, izzat da tak malas :-)

bulat ibu...
rindu nyer ibu kat kamu wahai bulat ibu...
derita kerinduan kat kamu bila ibu kat ofis!!!

kakak yg sangat rajin jaga adik!!!

kakak teringin plak nak pegang adik nyer...
izzat nak mandi, letak le kejap kat pangku kak nurin.

and, pagi tadi... kul 5.30 pagi lepas izzat susu, tiarap kan dia.
agar lena, tak kacau ibu nak uruskan kakak-kakak ke sekolah.
kul 6.00 pagi gitu-gitu, jengah izzat... ehh??! da telentang??!
tanya asben, dia ke telentang kan izzat? tak kata asben...
yeszaaaaaaaaa... izzat telentang sendiri pulak.... i like!!!

ibu sayang kamu bertiga!!!

Photobucket

BERJANJI SETIA KE HUJUNG NYAWA...

10 comments:
nikah dek kerana aturan keluarga...
setuju tanpa rela!

pasrah...
namun, pilihan keluarga itu la bawa bahagia ke hujung nyawa.

episod-episod kemuncak minggu ni.
minggu terakhir.
moga happy ending hendaknya.
terjebak dgn akasia ni few weeks ago.
7-8 mlm sanggup tak kuar rumah dek krn akasia ni ~ setia hujung nyawa tv3.

sesungguhnya setiap org yg tersilap... terkhilaf... ada ruang utk dia baiki segalanya.



Photobucket

Sunday, February 03, 2013

AL-KISAH FAMILY DAY LAGI

9 comments:
da citer ari tu family day opis asben ke desaru...
baru teringat yg family day opis sendiri tak tempek kat blog lagi!

program kami tak amik masa panjang...
jumaat lepas keje cek in.
ada game bola tampar pantai antara bahagian.
after maghrib, dinner...

kami tak amik bilik memandangkan resort tu just 15 minit dari umah mak saya.
and saya ada baby, malas skit nak lepak tepi pantai malam-malam...
acara mlm tu pun open tepi pool, tak brape sesuai utk izzat.

2 anak dara ni follow...
memandangkan mlm tu hujan, izzat ditinggalkan dgn atuk & wan kat kg.


syuhada bw balik crown!!!
tak sangka syuhada yg menang.
walaupun pakaian dia ala-ala baju tido gitu, but sebab dia memang tak dok diam, dpt la anugerah tu...
sayang anak ibu...

ready utk senamrobik the next morning...

peace !

layan buaian di taman permainan...

acara wajib ~ swimming!

ofis saya memang tak dpt nak organize family day jauh-jauh dek kerana kekangan masa semua pegawai.
so, buat kat tanjung bidara jer...

apa pun, yg penting sambut meriah bergumbira bersama :-)

Photobucket

Friday, February 01, 2013

IZZAT DA OK ~ SYUHADA PLAK :-(

5 comments:
selasa petang yg lepas, syuhada start tak sihat.
panas badan nyer...mlm tu selera makan nyer langsung takde!
susu pun tak nak...
alahai anak ibu...

rabu pagi tu, memandangkan saya x boleh nak cuti, kuat kan ati anta dia ke taska.
rehat...
dalam kul 2 ptg, saya amik dia & izzat bwk ke klinik.
actually izzat gi cucuk 6 bulan.
dpt la ubat demam, batuk, selsema & antibiotik.
sian syuhada, demam...

semalam alhamdullillah tahap panas nyer da kurang.
but batuk plak sudah mari...
kakak nurin pun da batuk and selsema skit skit...
buat hati ibu susah la bila korang tak sihat!!!

and pagi ni... syuhada tak nak ke taska!
dlm kta menangis tak nak turun masuk taska...
"cikgu marah... cikgu pukul..."
rupanya cikgu marah sebab dia tak nak makan...
"takpe la dik, cikgu suruh makan adik tak nak makan, tu yg cikgu marah..."
always saya nasihatkan diorang pe yg cikgu buat adalah utk ajar diorang.
tak mau diorang ada negative thinking kat cikgu.
but, sebeno nyer dari satu sudut hati, marah juga cikgu pukul & marah anak hi hi hi...
selagi tak mencederakan anak2 saya mental & fizikal, ok...
saya selalu pantau diorang...

terpaksa tinggalkan izzat je kat taska and syuhada follow ke ofis.
sib baik bos EL, ada la ruang utk syuhada bergumbira di ofis ibu yg sibuk gotong-royong buat 5S.

anak bertuah utk hari ini...
bersama ibu di ofis :-)
masih maintain ubat demam & antibiotik...
bekal air sirap...

as for izzat, alhamdullillah sihat walafiat.
teacher kata dia makan pun ok puri heinz tu.
injection 6 bulan rabu lepas tu ~ berat izzat naik jadi 7.25kg !
good boy ibu :-)



Photobucket

JPO JOHOR |ada duit, memang berbaloi!|

6 comments:
nampak tu langit hitam??!
sebab tu tak dpt shopping hu hu hu...

saya sekeluarga da gi jpo ~ johor premium outlets, ahad lepas...
kitorang kat ke desaru 3 hari 2 mlm ~ sini citer nyer...
ok ok jer la. jenama yg mahal-mahal...
tak le seperti yg saya expect...

bawak baby, agak terhad perjalanan sebab ramai org!
asben stay kat bench depan carlo rino je.
anak2 dara berdua tu saya beli kan sorang semangkuk aiskrem bskin robbin..
saya jalan sorang-sorang...

masuk carlo rino, levi's, vincci, padini, bonia, guess, nike, MK, burberry...
nak masuk coach, terlalu panjang org beratur nak masuk!
tak jadik...

carlo rino & bonia ~ rasa nyer butik diorang kat mahkota parade lebih byk pilihan.
tunggu la diorang buat offer kat butik, sure bleh sambar beberapa :-)

then, izzat berak pulak...
then, da start gerimis... langit mendung hitam!
terpaksa cepat-cepat balik ke kereta.
hujan pun turun...
salin pampers izzat and terus balik melaka...

akan ulang datang ~ da ada target!
sedia kan duit nyer je hi hi hi...



Photobucket