Monday, April 29, 2013

TABUNG DUIT |menabung ker???!|

alhamdullillah, izzat dah pun saya buka kan akaun yippie last 2 weeks.
bank in RM1k and dpt tabung rimau grad ni hah. cute!!!




menjadi keutamaan buka akaun utk izzat, seperti kakak2 nyer. then tiap bulan ibu & ayah menabung ler ke akaun uolls. start 2013 ni, akaun yippie ni saya set guna utk kegunaan diorang naik skola end of the year nanti. sebelum ni, function akaun yippie nurin & syuhada sebagai tabung kecemasan! hi hi hi... bila akaun ibu da out of service, kurang baki, ibu pun cucuk ler few RM dari akaun uolls berdua.

but this year, ibu promise! ibu tak amik lagi duit korang ye, termasuk la duit izzat.

sspn izzat pun da buka same time dgn yippie ni. sspn ni saya join bukan ler sebab nak kan sgt loan ptptn tu. kan ke syarat nak loan ptptn kena ada akaun sspn. saya just buka sebab nak saving ke arah education mereka di hari depan. mana la tau memang perlu ptptn tu, ok la... semua bergantung kpd kewangan ibu ayah masa depan ye anak-anak...

akhir bulan ni juga, masuk 3 kali dah ibu ayah bayarkan duit insuran pendidikan takaful ikhlas izzat. alhamdullillah Allah murah kan rezeki ibu ayah and cukup saving utk uolls bertiga beradik.

kat bawah ni tabung syuhada. time buka akaun yippie syuhada dulu saya bank in RM250, layak dah dpt tabung. nurin tak dpt tabung rimau gini. sebab time tu saya buka akaun nurin dgn RM100 je...



cute sungguh rimau-rimau di atas!!!



tabung-tabung rimau tu semua dlm bilik ibu ayah. dikumpulkan semua tabung yg ada di satu tempat. syiling masukkan je mana-mana tabung. and semua tabung yg ada dlm gambo di atas tu berisi dah tau. 

saya tak suka syiling byk sgt dlm kereta and dlm purse. biasa nyer bila da berat purse, saya amik semua syiling and masuk dlm mana-mana tabung. sekali masuk, segenggam syiling nyer. anak-anak pun saya ajar menabung. diorang memang tau da...

di antara tabung-tabung tu terselit gambo pengantin lama!!! segan nak enterframe hi hi hi...

 photo anigif-ADIANIEZ_zps8f560909.gif


Photobucket

6 comments:

  1. gambo pengantin tu penting tuh...! ;)

    btw, sy terpandang bekas remote kt gmbr first yg sunggoh comel itu...i like...beli mana tu?

    ReplyDelete
  2. byknye tabung..hehe

    p/s: tolong komen entri nie.. http://www.syuhadasalleh.my/2013/04/blogging-contest-by-tumtumshop.html thanks!

    ReplyDelete
  3. nice day :)
    Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
    pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
    Jadilah seperti yang kamu inginkan,
    karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
    dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
    yang ingin kamu lakukan

    http://www.nolimitadventure.com/

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah moga murah rezeki... rajin-rajinlah menabung.. heheh Rayyan saya dah bukak akaun..

    ReplyDelete
  5. bagus..menabung amalan bijak :))

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)