Tuesday, June 18, 2013

UMUR 37 TAHUN DA MENOPAUS !!!

tgk WHI kat TV3.
gerun!!! ye la, tahun ni saya da 35 tahun tau!
meskipun sakit pregnant kan izzat ari tu masih terasa.
dlm hati ni di satu sudut masih ada keinginan utk beranak lagi hi hi hi...

so, pakar kat WHI tu kata, kalau dtg period awal, tak semestinya menopaus awal.
if awal, kebetulan...



faktor genetik amat penting.
apa pun faktor genetik tu akan jadi faktor utama.
tak dpt elak...
ni berkaitan dgn bank telur kita.
kita tau yg telur ni penting ~ kuarkan hormon kan.
hormon estrogen & progesterone.
so, masa kita lahir lagi bank telur tu da ada.
so bila kita meningkat dewasa and dtg period.
bila kita period, bank telur kita kurang la.
and kurang... kurang... bila da abis ~ menopaus la.

bila tiada hormon atau menopaus ni uolls tau la...
~kulit jadi kendur... berkedut!!! kulit gatal, berjeragat !!!
~fikiran kita pun jadi kurang sharp dan ingatan tak kuat...
~mata tambah kabur...
~tulang rapuh @ osteoprosis
~rambut gugur...
~vagina kering...
~paling obvious, tekanan emosi la bila semua tu da dtg kan...

proses menopaus boleh dilambatkan !!!
cara lambatkan proses menopaus :

  1. bertenang ~ jauhi aktiviti malam, jauhi hisap rokok, jauhi minum arak, ada masalah hadapi dgn positif.
  2. makan cara & makanan ikut sunnah rasulullah s.a.w.
  3. bersenam selalu...
  4. berurut ~ ada saraf yg kena dikejutkan...
  5. buah2an yg bagus diamalkan ~ buah delima, buah plum, anggur, ceri...
  6. tidur yg cukup...
nasihat doktor pakar tu ~ buat medical check up from time to time. dpt detect apa-apa masalah dan cegah sebelum parah. jgn takut if kita didapati ada masalah setelah check dgn doktor, ada ubatnya if ia dikesan di peringkat awal...


hmmmmm risau kan?
so uolls wanita hari ini, bertindak ari ni ye...

Photobucket

5 comments:

  1. mmg mengikiut faktor genetik,..kalau mak kita monopos awal kita mungkin yaaa atau sebaliknya...huhu,..apapun kena bertindk sekarang..samalah kita dah 35,,,risau laa hhuu

    ReplyDelete
  2. yes betul tu. bertindak sekarang !!!

    ReplyDelete
  3. saya sudah 30!!kita beza 5 thn ye..takut bila melangkah alam 30an..hihihi

    ReplyDelete
  4. Takut nya dengar.. muda lagi tu 37 tahun dah menapous...
    kena extra jaga kesihatan kita:)

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)