Tuesday, July 02, 2013

JONKER STREET DI TUTUP ~ berbaloi kah?

uolls da pernah gi jonker street?
jonker street nama lama satu jalan kat melaka, nama baru nyer ialah jalan hang jebat.
so, kat jalan hang jebat ni diwujudkan satu pejalan kaki yg panjang dinamakan jonker walk.
so kat jalan ni la setiap jumaat, sabtu dan ahad start kul 6 ptg hingga tgh mlm ada pasar mlm.
pasar mlm tu la dipanggil as jonker street...
amik balik nama asal jalan tu...



jonker walk ni memang byk la kedai-kedai antik, galeri-galeri brg antik pun ada, jual terompah lama dan yg da dimodenkan, jual bakul sia mcm-mcm rupa dan harga, kedai kasut manik, kedai baba nyonya, ... gitu-gitu la. memang best!!!



tau tak kat mana jonker walk nih !?

Stadthuys (dutch square / red square)
uolls org luar melaka kalau ke melaka sure mesti da pergi stadthuys kan?
so jonker walk di seberang sungai, kat depan stadthuys.

memang jonker street ni happening bila mlm, i like...
because saya da pergi ~ 1 kali jer hi hi...

ni belum malam pun da start ramai :-)

memang mcm ni ramai nyer...
saya da pergi...


bwk friends yg dtg kursus ke melaka awal tahun 2010 dulu...
saya dpt tahu yg jonker street ni diarahkan tutup pada 25 jun lepas (selasa).
tu pun baca kat fb member. byk juga la perbahasan kat fb tu. 
ada yg suka, ada yg tak suka jonker street tu ditutup....

alkisah nya bila beberapa hari lepas saya dok baca ~ masa meeting exco melaka, 12 jun lepas, ada keputusan utk tutup pasar malam kat jonker walk tu demi nak dengar komplen rakyat melaka...
jonker walk tu panjang!

ditutup utk diorang bisnes pasar mlm. standard la kan ~ byk jln ditutup if ada pasar mlm.
kalau kat KL, ada downtown kat mines, jalan reko, ... melaka kami ada jonker street.
gitu la konon... but mostly niaga situ chinese...
saya baca balik alasan CM arahkan jonker walk tu dibuka semula kepada laluan adalah sebab ada org komplen ~ dari tol ayer keroh nak ke jonker walk tu amik masa 4 jam bila weekend...
saya sebagai org melaka rasa pelik sgt! sape la tukang komplen tu ekk???
brape byk kali dlm sebulan dia dtg melaka semata-mata nak ke jonker walk???
sebab saya pernah pergi la saya rasa pelik...
takde mana nyer jem hingga 4 jam...

dari tol ayer keroh tu nak ke jonker walk byk jalan bleh guna.
kena la tanya org kan...
takkan sekali sekali terperangkap dlm jem kat melaka ni jadi isu.
bukan setiap hari mcm kat kl tu hah...

apa pun, kita kena hormat la keputusan CM.
tu pun CM arahkan dia ditutup selama sebulan aje.
nak tgk camne trafik masuk melaka ni hah...
then, ntah tutup terus, ntah kan buka semula... terpulang kpd CM :-)

p/s: kat sebelah mahkota parade setiap jumaat-ahad ada pasar mlm gak (UPTOWN PAHLAWAN WALK) start kul 7 hingga tgh mlm. tutup jalan gak. trafik jem teruk gak meskipun jln situ 4 lorong... hmmmmm!!!

Photobucket

8 comments:

  1. i pernah gi sekali jer ke Jonker Walk tu...
    barang-barangan dia ada yg i suka...
    tapi yg tak syioknya sbb majoriti peniaga adalah rakyat cina...
    rasanya tak nampak pun org melayu kita niaga...
    wallahualam....

    tapi kan sis, CM u tu my ex boss tau hehehehehhe...

    ReplyDelete
  2. haaa tarikan pengunjung kan....cmne melaka nk maju huhu ;p

    ReplyDelete
  3. tak pernah pergi pun sebab banyak kali pi melaka urusan kerja. balik2 diorang bwk pi makan ikan bakar jer.hehehe

    ReplyDelete
  4. pernah gi skali tapi lama sudah..masa bujang..hehe...5 tahun lepas gitu..huhu...

    ReplyDelete
  5. sy pnh meniaga kat sini..hihi

    ReplyDelete
  6. InsyaAllah balik Melaka nti bole ajak hubby bawa ke sini..baru plak tau kewujudan Jonker Street ni:)

    ReplyDelete
  7. sy xprnh jejakkan kaki ke sana lgi..huhuhu >.<

    ReplyDelete
  8. Ha ah...Melaka memang best...tp msa study kt sana dulu tak boleh pi jln2 pun...berkunjung utk bercuti ke Melaka daa 2 kali..tapi tak de masa nak jalan2 kt jonker street malam2..bw anak kecil..mcm tak sesuai...sorg aktif..sorg kecik lg msa tu...

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)