Thursday, September 26, 2013

HATYAI ~ HARI KEDUA ~ SEPARUH HARI YANG PERTAMA

hai... more about holiday ke hatyai :-)
klik ye link di atas, baru best baca baca...

alhamdulillah, pagi 15 sept tu saya bangun dan rasa sihat skit.
mlm sebelum dpt tido yg berkualiti di hotel daicchi yg selesa. skit gambo di hotel daicchi yg saya snap :-)

semalam amik gambo gajah aje, pagi ni amik dgn gajah sekali :-)

entrance nyer yg mcm ulat gonggok berkumpul ramai-ramai :-)

8.15 pagi da kuar gi breakfast...
kul 9 pagi nanti bas da nak amik kami nak memulakan ekspedisi jalan-jalan di hatyai :-) i like!!!
layan gambo ye...



kedai k sah ni byk pilihan makanan. roti canai, roti bakar, aneka mee dan nasi berlauk. sedap!



kedai k sah ni sebelum kedai buat swimming pool!!!
sib baik nurin & syuhada takde, if not, sure diorang da excited nampak pool tepi jalan ni hi hi hi...

on the way tu, dari dlm bas sempat la saya snap few things di hatyai.
things yg takde di negara kita la :-)



ni kat depan prince of songkhla university.
mcm peta of hatyai kot. tak brape jelas sebab jauh kan...
yg best nyer, gajah emas kat atas skali tu, gajah pakai motabot :-) unik sgt di mata saya...

destinasi pertama ~ TANG KUAN HILL, SONGKHLA



jual mangga nak kunci cinta di atas bukit!

mana-mana mesti ada deco yg cute gini di hatyai & songkhla...

nuuuuun jauh di bawah... sedang lift naik atas...

dlm lift...

lift dari luar...

kuar je dari lift terus dihidangkang dgn pemandangan yg cantik sgt-sgt...
Allah Maha Pencipta...
nampak tak 2 pulau nun jauh kat tgh laut tu?
tu la dia pulau kucing dan pulau tikus :-)

ok... tourist guide ada citer lagenda pulau tikus dan pulau kucing tu.
panjang citer nyer!
yg penting, 2 pulau tu la yg kita nampak dari atas bukit ni...
konon-konon kucing sedang kejar tikus...
just kucing tu menyelam lebih sgt, nampak skit aje kepala nyer.
tikus tu yg nampak jelas!
lagenda...

kita naik atas dulu tgk city view of songkhla :-)
pastu baru turun tgk sea view...



city view of songkhla...

love bell ting tong ting tong...





suami ku :-)

another city view... tepi laut!


turun... tgk view laut dan pantai nyer...

cantik!!!
kat sini jelas pulau tikus & pulau kucing, kan?

jom turun lift... tak ramai orang. alhamdulillah...

gerai kat bawah...

coconut ice cream :-)

selain dari merasa coconut ice cream tu, wajib la beli souvenir kan kat bukit ni.
before naik lift tu, jurugambar dia ada snap gambar kami berdua.
and dijadikan frame yg ada jam di bawah ni ~ 200 baht. kami beli jer la, kenang-kenangan...
then beli 6 fm ~  210 baht. agak mahal fm kat sini!
conver duit kita, 1 fm = RM3.50!!!
total kami berbelanja di sini lebih kurang 420 baht.

frame gambar yg dibeli = 200 THB

destinasi kedua ~ SAMILA BEACH, SONGKHLA

duyung...

amboi, ramai nyer kerumun duyung emas!!!

lagi view of pulau tikus & pulau kucing...

ramai orang!!!

yeszaaaa...

byk gerai dan kedai jual souvenir...
akak jual buah tu sungguh peramah...
buah nyer sebiji = 20 thb.




saya abiskan shopping souvenir kat sini. duit je tak cukup untuk terus berbelanja...

utk anak-anak & anak buah tersayang...

untuk anak-anak & anak buah tersayang...

bye bye... 

settle 2 tempat ni, kami terus balik ke hatyai, lunch da disediakan...
kami lunch kat kak sah muslim kitchen ler!

... to be continued kisah hatyai lagi next post ye frens :-)
tq for reading :-)

Photobucket

1 comment:

  1. seronoknye... ralik tgk gambar2. Tikus besar dr kucing pulak yer..hehehe. Shopping sourvenir tu mmg part paling best.

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)