Thursday, January 02, 2014

PANGGANG AYAM SIMPLE DIMPLE ~ PERAP AYAM DGN APA YG ADA !

sessi persekolahan anak-anak da bermula :-)
saya cuti ari ni sebab nak anta amik syuhada...
maklum la, first day skola ~ darjah 1..

takde citer pasal azam today...
nak citer pasal makanan... yes! a very good start today :-)
tak mau citer pasal sambal telur la ha ha ha ha...

panggang cara saya ~ memang simple!
kukus pun saya guna bahan perap yg sama.
biasa nyer saya akan panggang / kukus peha ayam.
sebab mcm sesuai je :-)

~ hiris halia
~ hiris bwg putih
~ ketuk serai
~ renjis minyak bijan skit skit
~ curah kicap manis secukup rasa
~ curah sos tiram sesedap rasa
gaul gaul gaul gaul gaul gaul biar ayam tu complete berlumuran dgn semua di atas.

dulu saya biasa balut ayam perap tu dgn aluminium foil.
but started last week, saya perap guna ini...



yes. tupperware... saya beli dari kawan.
letak ayam dlm tu after da gaul skit lebih kurang, goncang-goncang kan.
ala-ala periuk ajaib gitu.
terus letak dlm fridge...

after at least 2 hours, kuarkan and panggang!
guna periuk ajaib generation 2 jer... letak and tutup... siap!

5 ketul aje utk kami sekeluarga.
ayah ibu sorang 1...
anak dara berdua tu share 3 peha berdua :-)


siap utk dimakan :-)
anak-anak dara berdua tu panggil ni ayam kicap ibu :-)
abis 5 ketul peha ayam tu, alhamdulillah...

and yg di bawah ni, saya buat lebih byk sebab famili saya singgah sepanjang weekend.
10 ketul ayam peha campur ayam kepak.
hmmmm... licin anak-anak buah semua makan.
alhamdulillah...


serai
halia
bwg putih
kicap manis
sos tiram
minyak bijan
sgt teruja nak masak dgn periuk ajaib & periuk goreng ajaib skang ni...
mudah... tiap hari da kena masak!
maklum la, tahun ni byk benda NAIK HARGA kan?
so, kena jimat...

nak beli periuk ajaib / periuk goreng ajaib ~ roger aida ye.
aida tak jual secara besar2an, but sape nak beli, boleh roger aida.
aida bagi diskaun 15% :-) in shaa Allah...

p/s : lepas ni nak try buat ayam stim hainan. baru dpt idea...

Photobucket

7 comments:

  1. Jom sertai Handphone Giveaway by Syuhada1981.com

    Syarat amat mudah.

    Handphone Giveaway by Syuhada1981.com

    ReplyDelete
  2. saya pun teruja dengan periuk ajaib.. siap masak cup cake dalam periuk pepagi buta..haha

    ReplyDelete
  3. perghhhh!!!tengok je pun dh tau sedap :))nk kena cuba jgk ni :)

    ReplyDelete
  4. erm...simple je kan...mmg sodap ni..

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)