Wednesday, February 26, 2014

AYAM MASAK HALIA ~ HALIA JGN BESAR-BESAR YE, IBU. TAK SEDAP!

3 comments:
mlm kedua @ terakhir kursus di sini...
mlm terakhir tido kat hotel sorang diri tanpa mr.asben & anak-anak...

apa la ye anak-anak makan mlm ni?
ari ni rabu, confirm mr.asben belikan mihun goreng atau laksam utk diorang.
tu 2 food pasar mlm yg paling diorang suka!

alhamdulillah, esok tghari kursus abis.
pastu terus balik melaka ~ yahooooooo...

so, mlm ni saje-saje suka nak update gambo makanan hi hi hi hi...


ayam masak halia style saya :-)
berkuah mcm sup gitu...
anak-anak suka makan nasi banjir-banjir skit.
hirup-hirup kuah.
baru diorang berselera makan bertambah-tambah nasi :-)
alhamdulillah!

beza dgn sup ~ tumis dgn halia yg extra byk!
sos tiram skit...
tepung jagung skit nak bagi skit pekat sup nyer :-)

pesan nurin : "halia jgn besar-besar ye, ibu. tak sedap la kalau nuwin tergigit!"
so, saya tak hiris, saya tumbuk lumat.

:-) sekian paparan makanan utk hari ni!

Photobucket

WW : SUNNAH SEBELUM TIDUR ~ WAJIB BACA

8 comments:


Photobucket

Monday, February 24, 2014

BUAT SANDWICH CHEESE SAMBIL DUKUNG IZZAT ~ BERPELUH-PELUH !

9 comments:

ni cerita isnin yg lepas...
di ofis...
dpt satu resepi ~ sandwich cheese di fb.
sgt ringkas dan confirm menarik...

dok fikir-fikir bahan mcm cukup...
  1. roti gardenia
  2. telur
  3. mayonis (resepi asal fresh milk)
  4. cheese keping
  5. planta
tiba je umah ptg tu, terus aim nak buat.
malang nyer nasih roti tinggal 4 keping aje!!!
jadik la... nak test resepi sedap ke tak...

terus pecah telur sebiji, kacau sebati dgn mayonis.
amik periuk ajaib gen2, panaskan...
cheese sekeping kepit antara 2 keping roti and celup dlm telur tu...
lengser kan planta kat atas periuk ajaib tu...
then letak la roti-roti kepit cheese tu :-) rujuk gambo di atas ler ye...

OMG! bau nyer semerbak...
masa tu sedang mendukung izzat!!!
dia buat perangai la plak nak berdukung...

berpeluh-peluh gak la nak siapkan sandwich cheese tu.
sebab mendukung izzat!!!



marveles!!!

makan time panas tau, terangkat!!!
menarik... mr.asben pun suka!!!
anak-anak dara tak sempat rasa sebab da abis hua hua hua...

best!!!

Photobucket

Friday, February 21, 2014

GEMBIRA SUKA HATI PREPARE BEKAL ANAK KE SEKOLAH :-)

3 comments:
dialog ibu & anak-anak dara :-
ibu : kakak... adik... esok nak bekal apa ye?
anak-anak : kakak nak .... adik nak...
ibu : hokey baby baby...


ari ni saya bekalkan diorang roti mentega gula kesukaan diorang :-)
air ~ maintain bekal air suam aje...

yes, most of the time saya akan tanya nurin & syuhada nak bawak bekal apa esok ke skola.
ada time juga saya spontan je sedia kan bekal diorang tanpa tanya diorang....
sometimes, kakak nak lain dari adik.
nak pilih bekal pun diorang boleh bertikam lidah :-) ha ha ha...

yg di bawah ni adalah bekal yg saya dok ulang buat ulang dan ulang dan ulang...
tapi anak-anak tak bosan :-)
yg penting ada roti gardenia...

nugget, hotdog standby juga dlm fridge...

SANDWICH TELUR
telur goreng

roti... sapu sos cili

kepit kan telur ~ sandwich telur :-)

SANDWICH SARDIN
sardin ~ hancur kan

masuk dlm roti ~ salut telur dan goreng...


paling anak-anak suka ialah :

SANDWICH MENTEGA GULA


anak-anak suka mentega tu disapu tebal skit...

tu dulu saya share pagi jumaat ni...
hi hi hi...

sedang juga cari resepi baru ~ mudah dan cepat dlm masa kurang 10 minit siapnya!
maklumla, pagi-pagi masa terhad.
buat yg berat-berat, anak-anak berdua tu sometimes tak makan.

Photobucket

Tuesday, February 18, 2014

SYUHADA SURUH SAYA JOIN MASTERCHEF ASTRO ~ TAK PERLU LA ADIK, IBU JADI CHEF KAT UMAH AJE

12 comments:
dinner semlm...
last week tak masak sebab tak sihat...
minggu ni in shaa Allah dapur kembali on utk mr.asben & anak-anak...

periuk ajaib generation 2

periuk goreng ajaib generation 3

ayam panggang kicap

sayur campur

sambal telur ni adalah lunch anak-anak semalam.
ada lebih, bawak ke dinner la :-)

Photobucket

Saturday, February 15, 2014

BERCERITA PASAL SHOPPING GOES GREEN BAG & KISAH EMOSI IBU DOWN SEBAB ANAK-ANAK DARA BERDUA ITU :-(

5 comments:
rabu & khamis lepas anak-anak dara berdua tu telah buat salah besar!
mr.asben da skola kan both of them...
sgt kecewa dgn mereka berdua!
sgt geram! sgt sedih!
cubaan utk berbohong dgn ibu ayah!!!
tidak boleh diterima!!!
"mula-mula membohong, lama-lama mencuri..."
aduhai anak-anak...

sampai skang ni ha saya tunjukkan yg saya sgt marah dgn diorang.
terkilan...
tau pula diorang tertib aje bila tau saya sedang marah ni...
tau pula diorang tak buat bising dlm umah ni. dok diam dlm bilik baca buku citer.

hmmmmm...
skit masa lagi terubat la hati ibu ni ye...
and nasib baik periuk goreng ajaib, waffle ajaib ibu semua abis terjual...
dpt la jadi pengubat dek kerana perangai korang yg amat mengecewakan itu...



ni la bag shopping saya skang.
beli kat avon :-)
ada 3 bag sebab kalau shopping barang memang byk!
and asing bag letak makanan and bukan makanan :-)


meminimakan penggunaan plastik time shopping.
bukan saje hari sabtu, but setiap hari.

saya ada banyak recycle / woven bag.

before this saya guna woven bag.
but after terjumpa bag guni avon ni terus terpikat...
cantik... besar...
woven bag yg lain tu saya simpan rapi dlm kotak pink tu la.
utk isi apa2 patut ~ baju kotor balik kampung ke, nak gi picnic ke, anak-anak nak bawa barang ke skola ke...

:-)

kepada semua, selamat berhujung minggu.
plan saya ~ nak abiskan masa mengadap anak-anak dara...

Photobucket

Friday, February 14, 2014

SEMUA NI ORANG YANG PUNYA ~ TERIMA KASIH DAUN KELADI

5 comments:
bertemu lagi di hari jumaat...
moga segala nya baik-baik saje.
pagi ni ada makan-makan skit di opis.
ada tazkirah pagi :-)


periuk goreng ajaib yang
ditempah oleh kawan-kawan
online & offline :-)

alhamdulillah, semua yg berbalut da selamat di pos kan.
sekarang ni dlm perjalanan ke destinasi pemiliknya...
manakala yang tak berbalut tu, dlm woven bag bakal bertukar tangan weekend ni.
in shaa Allah :-)

bleh refer post terdahulu :


tamat sudah promosi periuk goreng ajaib di blog aida.
aida berjaya capai target!
bahkan melebihi apa yang aida target...
alhamdulillah...


sape yg nak bertanya ~ email direct ~ adianiez@yahoo.com

p/s : biar takde untung or untung sikit. yg penting kita dpt berkongsi sesuatu dgn orang lain yg memerlukannya. pahala tetap ada in shaa Allah... kerana aida percaya aida telah memudahkan urusan beberapa org ~ beli periuk dgn harga yg sgt murah, mereka boleh memasak utk famili setiap hari dgn gembira :-) mudah-mudahan Allah permudahkan urusan aida juga setiap hari!

Photobucket

Wednesday, February 12, 2014

WW : MEMULAKAN PAGI INI DENGAN SEMANGAT, MOGA DIPERMUDAHKAN SEMUA URUSAN IBU, AYAH & ANAK-ANAK

3 comments:

Photobucket

Monday, February 10, 2014

YAHOOOOO ~ SET CORRELLE PERTAMA KU SUDAH DAPAT !

8 comments:
orang lain da berzaman guna, saya baru nak ada hi hi hi...
pinggan mangkuk kat umah yg biasa-biasa je!




saya beli 2 set sebab mudah if ahli keluarga ramai dtg :-)

ni la set yg saya beli...
box tu saya malas nak bukak lagi!
kemudian la...

saya jatuh cinta kat set correlle sakura ni.
halus aje design nyer. sweet!
aman damai je if makan and tgk bunga sakura kat pinggan tu hi hi hi...

mana saya kenal correlle?
camne saya boleh jatuh cinta dan beli set correlle tu?

kakak saya... rumah dia penuh dgn correlle.
dia borong time kami ke langkawi end of 2010 dulu.
but dia beli loose, bukan set!
pinggan makan, pinggan lauk, piring mangkuk... murah di langkawi.
kakak saya dia pilih design country rose, tgk gambo di bawah :


bila gi umah kakak, amat selesa bila makan, semua pinggan nyer sweet.
ringan...
itulah inspirasi saya... dlm diam pendam rasa nak membeli...
yeszaaaaa :-) da miliki nyer...

Photobucket

Monday, February 03, 2014

TIPS JIMAT : MARI RAJINKAN DIRI KISAR SEMUA YG BOLEH DIKISAR :-)

6 comments:

ni semua ibu-ibu buat kan :-)
tak asing la pun tips jimat ni ha ha ha...
saje je nak citer...
bawang merah & bawang putih tu bertahan 2 minggu tau.
simpan bebaik dlm fridge...
ciliboh je kena ulang-ulang buat 2-3 hari.
umah saya kerap guna ciliboh ~ sambal, asam pedas, memang kerap la...

nak dijadikan cerita, sejak awal januari saya tekad utk masak tiap hari.
utk anak-anak & mr.asben.
tambahan plak harga makanan kat kedai melambung naik!!!
kena saving la skit tahun ni...
kurang beli bungkus...
makan luar sekali seminggu tu ok la...
not everyday :-(

bila da blend 3 bahan di atas, memang byk menyenangkan keje.
sebelum subuh saya da masak.
lunch and dinner :-)
brg basah beli sambil bilang hari ha ha ha...

ada jugak yg saya x sempat masak before subuh, ptg kelam-kabut masak!
nasib ibu bekerja...
terpaksa buat shortcut terhadap semua benda!
nak kopek bawang pun x sempat ha ha ha...

penat hilang bila mr.asben & anak-anak makan sampai licin :-)

ok bye.
da kul 5 ptg... subuh tadi tak masak.
sebab tak kuarkan sotong dari freezer awal-awal :-)
balik karang kena racing di dapur memasak sambal sotong & panggang kambing...
masak nasi...
sayur campur..

in shaa Allah...

bye...
Photobucket