Thursday, May 01, 2014

BULAN REJAB & KISAH TEMPAT SHOPPING BAHAN MEROTI & ROTI KU YANG TAK JADI :-(

alhamdulillah ~ bertemu kita lagi di pagi 1 Rejab...
moga hari ini kita mulakan dgn penuh hikmah... in shaa Allah...

dan selamat hari pekerja semua blogger yg bekerja :-)
ari ni saya bekerja ~ overtime skit.
but half day aje...
nak citer pasal aktiviti terbaru saya ~ minat terpendam sekian lama...
buat roti :-)

pernah dulu time bercinta, saya inform mr.asben hasrat saya nak buka kedai bun.
then letak komputer, agar customer boleh layan internet.
lepak... chit chat... sambil makan roti dan minum kopi :-)
ada skit lasagna... spageti carbonara... tempat paling sesuai nak lepak!

tapi tu la, modal takde, kemahiran takde, masa takde...
ntah camne, few weeks ago ada terbaca di internet kelas meroti...
berminat! yeszaaaa.... terus apply... baca sini tau tau citer kelas meroti saya dgn k liza othman dari jb!

kedai jual bahan buat kek / roti yg glamer di melaka...

kinghin ~ semabok perdana, melaka...
depan kedai borong sakan...
blok kedai belakang jakel & ariani :-)

bila saya tanya member, kedai ni la diorang rekomen.
ni branch, main kedai di bukit china...
nak gi bukit china, jauh! trafik heavy plak tu...
saya singgah sini la...

takde mixer ~ uli tangan :-)


saya beli bahan asas saje.
nak buat roti gula biasa aje... 
nak test power... nak uli tangan...
mixer ? takde lagi hi hi hi...

mr.asben da nak sponsor mixer. saya yg jual mahal.
seboleh-boleh nak uli tangan...
nak dijadikan cerita... menguli saya 500g tepung & bahan-bahan lain.
komen saya ~ letih!!! lenguh tangan!!!

hasilnya... tak jadi...

sebelum bakar...
kembang yg tak brape kembang...

dlm oven...
baru nak memulakan proses pembakaran...

sgt tak jadi....
saya set 25 minit... agak terlebih bakar!
tapi tak le rasa hangus hi hi hi... rasa nyer ok :-)


mr.asben kata sedap...
anak-anak dara kata sedap...
saya kata ~ tak sedap. tak jadi. kecewa!

lawak mr.asben yg tak boleh lupa ~ "you ni memang la tak bersyukur. kalau anta roti you ni kat africa, abis tau..."
saya reply ~ "africa???!"
mr.asben gelak and gelak and gelak... dia nak tarikh balik kata-kata dia.
tau la org africa tu kelaparan, sedap ke tak, abis je apa yg diorang dpt :-(
sedih...
sungguh pedas lawak mr.asben.
but ok ok aje. sedih sekejap. frust sekejap...

2-3 hari ni akan cari mixer heavy duty.
nak meroti... sgt minat... just tak larat dah nak uli tangan!

mr.asben selalu puji apa je saya masak...
walaupun kurang rasa... kurang rupa...
termasuk la roti saya kat atas tu!
dia amat supportive :-)
yg penting saya nak masak, nak buat...
tq ayah!

Photobucket

4 comments:

  1. Baru bukak ke kedai ni kak,sblm ni takde pun. belakang mutiara jati yer. lama dah tak gi area semabok tu. Thank you for sharing :)

    ReplyDelete
  2. Tak per. Practice make perfect kan.

    ReplyDelete
  3. Tapi nampak jadi jugak kan Aida. sedap je tgk.. lama2 nti perfect lah meroti tu...:)

    ReplyDelete
  4. Best kalau suami puji masakan kita kan.. taklah rasa letih je memaasak.. lega kalau suami sokong minat..

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)