Friday, June 27, 2014

MAKANAN MEMBANGKITKAN MOOD MAKAN ~ BERSAHUR DI BULAN RAMADHAN :-)

stok da ada...
persediaan utk berbuka & bersahur...
al-maklum, ari ni ari bekerja terakhir tidak berpuasa :-)

ikan pekasam :-)

hiris bwg besar, cili padi & cili merah.
goreng ikan pekasam dulu 3-4 minit... ikut citarasa la nak camne tahap masaknya.
ketepikan ikan pekasam...
goreng pulak hirisan bwg besar,cili padi & cili merah...
naik bau... layu sikit...
then hiaskan atas ikan pekasam tadi.
perahkan asam limau :-)

ikan pekasam fresh from lenggong perak :-)

ikan pekasam ni mak mertua adik yg buat.
ikan sungai fresh...
order 10 peket utk buat stok sendiri...

petai jeruk

petai jeruk ni pun mak mertua adik yg buat :-)
order 5 botol terus, buat stok sendiri kat umah...

bila bersahur, kalau tak kena lauk, takde mood.
and saya dan mr.asben mesti nak pekena nasi.
tinggal lagi nak fikirkan lauk bersahur utk anak-anak dara berdua tu :-)

best!

Photobucket

5 comments:

  1. Pembuka selera ikan pekasam tu Aida..

    Selamat berpuasa dan salam ramadan al mubarak. Dikesempatan ni akak memohon kemaafan sekiranya ada komen akak yg menyinggung perasaan ye..

    ReplyDelete
  2. memang bangkit selera dengan ikan pekasam.. bestnyaaa...

    ReplyDelete
  3. aida, saya tak dapat pun lagi ikan pekasam tu...:-(

    ReplyDelete
  4. Betul tu kalau sahur bukan fikir makanan kita tapi apa yg anak2 berselera nak makan kan..kalau ikut akak goreng ikan bilis garing2 letak bwng n cili pun dah selera..hehe

    ReplyDelete
  5. ikan pekasam sedap!!!

    selalunya nak bangkit selera waktu bersahur nih husna suka makan sambal..tak kisah lah smbal masak apa pon..heheheh..

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)