Friday, July 25, 2014

KISAH BERBUKA PUASA : IKUT SUNNAH NABI :-) & TANPA AYAH :-(

ari ni 27 ramadhan = jumaat 23 julai...
in shaa Allah kita akan berhari raya pada isnin depan :-)
nurin & syuhada da excited dah nak beraya. dok mengira hari hi hi hi...

al kisah berbuka di ILP, opis mr.asben pada rabu lepas = 25 ramadhan...
ada majlis khatam al-quran dan kebetulan mr.asben salah sorang yg khatam al-quran.
alhamdulillah :-)

yg best nya, berbuka puasa ikut sunnah nabi ~ makan secara berjemaah dlm satu dulang.
satu dulang 5 orang, and kebetulan kami memang datang berlima.
nasi ambeng :-)
alhamdulillah ~ sedap!


perasan tak ~ cara duduk makan mr.asben pun ikut sunnah nabi...
duduk seperti duduk antara dua sujud tapi kaki kanan dinaikkan dan duduk di atas kaki kiri...

and semalam ~ 26 ramadhan, kami berempat berbuka tanpa mr.asben.
mr.asben ke putrajaya and balik lambat. dia berbuka luar la...

hidup terus diteruskan...
tghari semlm lagi saya dah perap 3 peha ayam.
resepi nyer klik sini ye...



berbuka la kami tanpa mr.asben...
sgt tak best!
izzat pun good boy sgt, sit down properly.



aksesori nasi ayam :-)
lupa plak nak snap gambo nasi nyer ha ha ha

resepi nasi ayam simple :-

1. tumbuk lumat bwg merah, bwg putih & halia.
2. ketuk serai.
3. cairkan marjerin (dlm 3 sudu) dan goreng bersama bwg merah, bwg putih, halia dan serai hingga naik bau.
4. masukkan beras (yg da dicuci bersih) dan goreng hingga puas hati :-) ...
5. curah dlm periuk nasi & masukkan air rebusan ayam atau stok ayam.
6. ratakan... tunggu hingga masak :-)

alhamdulillah... baki berbuka di bawa ke sahur...

:-)
mlm ni nak berkemas beg balik kampung.
sok nak balik umah emak abah dulu.
and pepagi ahad terus balik umah mak mertua kat seremban, beraya sana dulu tahun ni.
:-)

Photobucket

5 comments:

  1. hye..syira jalan-jalan pagi terbang melayang ke blog anda sebelum pulang ke kampung :D
    maaf zahir batin !

    ReplyDelete
  2. Seronok pulak tgk gmbr no 1 & 2 tu...

    ReplyDelete
  3. Seronok makan sedulang kan... maaf zahir batin selamat hari raya...

    ReplyDelete
  4. Hi Aida. Selamat hari raya, maap zahir batin.
    Sedapnya tengok nasi ayam Aida masak. :)

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)