Friday, July 25, 2014

KISAH BERBUKA PUASA : IKUT SUNNAH NABI :-) & TANPA AYAH :-(

ari ni 27 ramadhan = jumaat 23 julai...
in shaa Allah kita akan berhari raya pada isnin depan :-)
nurin & syuhada da excited dah nak beraya. dok mengira hari hi hi hi...

al kisah berbuka di ILP, opis mr.asben pada rabu lepas = 25 ramadhan...
ada majlis khatam al-quran dan kebetulan mr.asben salah sorang yg khatam al-quran.
alhamdulillah :-)

yg best nya, berbuka puasa ikut sunnah nabi ~ makan secara berjemaah dlm satu dulang.
satu dulang 5 orang, and kebetulan kami memang datang berlima.
nasi ambeng :-)
alhamdulillah ~ sedap!


perasan tak ~ cara duduk makan mr.asben pun ikut sunnah nabi...
duduk seperti duduk antara dua sujud tapi kaki kanan dinaikkan dan duduk di atas kaki kiri...

and semalam ~ 26 ramadhan, kami berempat berbuka tanpa mr.asben.
mr.asben ke putrajaya and balik lambat. dia berbuka luar la...

hidup terus diteruskan...
tghari semlm lagi saya dah perap 3 peha ayam.
resepi nyer klik sini ye...



berbuka la kami tanpa mr.asben...
sgt tak best!
izzat pun good boy sgt, sit down properly.



aksesori nasi ayam :-)
lupa plak nak snap gambo nasi nyer ha ha ha

resepi nasi ayam simple :-

1. tumbuk lumat bwg merah, bwg putih & halia.
2. ketuk serai.
3. cairkan marjerin (dlm 3 sudu) dan goreng bersama bwg merah, bwg putih, halia dan serai hingga naik bau.
4. masukkan beras (yg da dicuci bersih) dan goreng hingga puas hati :-) ...
5. curah dlm periuk nasi & masukkan air rebusan ayam atau stok ayam.
6. ratakan... tunggu hingga masak :-)

alhamdulillah... baki berbuka di bawa ke sahur...

:-)
mlm ni nak berkemas beg balik kampung.
sok nak balik umah emak abah dulu.
and pepagi ahad terus balik umah mak mertua kat seremban, beraya sana dulu tahun ni.
:-)

Photobucket

5 comments:

  1. hye..syira jalan-jalan pagi terbang melayang ke blog anda sebelum pulang ke kampung :D
    maaf zahir batin !

    ReplyDelete
  2. Seronok pulak tgk gmbr no 1 & 2 tu...

    ReplyDelete
  3. Kegemaran akak tu nasi ambeng

    ReplyDelete
  4. Seronok makan sedulang kan... maaf zahir batin selamat hari raya...

    ReplyDelete
  5. Hi Aida. Selamat hari raya, maap zahir batin.
    Sedapnya tengok nasi ayam Aida masak. :)

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)