Friday, October 10, 2014

MAIN MASAK-MASAK DI HARI RAYA ~ CUBAAN BEBERAPA MAKANAN BARU :-)

ari ni melaka cuti ~ bday tyt :-)
dok umah aje. layan kakak-kakak ulangkaji sebab 27hb ni nanti exam akhir tahun.
esok kot mungkin nak jalan-jalan :-) in shaa Allah...

sempena aidil adha lepas yg jatuh hari ahad kan, jumaat tgh mlm saya da tiba umah emak da pun.
umah mak dekat aje :-)
kali ni balik kg ~ 4 beradik aje ~ saya, kakak sulung, adik-adik...

sabtu tu relax kat umah and ofcoz masak-masak :-)

pertama, kami try pes rendang tupperware ni.
adik beli dari member :-) RM10 1 pek.

kami buat rendang kerang.
rendang cuci bersih...
gaul mesra kerang dan pes rendang tu.
perap few minit la...
then terus masuk dlm periuk.
tak perlu tumis apa-apa...
tak perlu letak minyak...
tak perlu letak air...
nanti bila dia mendidih, akan jadi mcm gambo atas tu :-)
then letak santan...
kacau rata, api sederhana...
siap sudah !
sedap!

kedua, kami cuba kebab sate akmal :-)
adik saya jugak yg beli dari member dia hi hi hi...
RM15 satu pek.

wajib la guna periuk ajaib generation 2 kan :-)

yang paling special, petang sabtu tu mak saya masak ~ masak lemak nenas dan ketam !!!
sgt best! terbaik dari ladang...


after dinner sabtu tu, mlm raya aidiladha ~ kami ramai-ramai makan pisang goreng !

pisang goreng cheese in the house...
best!
goreng panas-panas... terus tabur cheese dan susu pekat manis...
ngap!!! marveles!!!
terbaik dari ladang !!!
kakak sulung saya punya creation...
pisang goreng... dgn cooking coklat & susu pekat manis...
mr.asben's feveret :-)

di atas di antara masak-masak yg kami 3 beradik pompuan dgn mak selama 2 hari kat kg.
ada lain... tapi sebab byk sgt tak sempat snap gambo :-)

best sesekali balik kg jumpa adik-beradik and buat kecoh kat dapur mak...
best moment forever...

Photobucket

5 comments:

  1. aida..ila selalu msk guna pes mskan dr tupperware tu..serius sedap...n paling penting senang msak....masukkan pes dgn ayam,or udang or wat so ever, bukak api n renihkan..kalau kena mskkan snatan or air or sayur..mskkan je....senang...

    waktu raya waktu paling seronok berkumpul dgn adik beradi kn masak2 kan... bila dah berkahwin terasa rindu nak kumpul dgn keluarga balik...

    ReplyDelete
  2. aida..ila selalu msk guna pes mskan dr tupperware tu..serius sedap...n paling penting senang msak....masukkan pes dgn ayam,or udang or wat so ever, bukak api n renihkan..kalau kena mskkan snatan or air or sayur..mskkan je....senang...

    waktu raya waktu paling seronok berkumpul dgn adik beradi kn masak2 kan... bila dah berkahwin terasa rindu nak kumpul dgn keluarga balik...

    ReplyDelete
  3. syoknya bl rmai adik bradik pmpuan.sy pmpuan tunggal.dh la x pndai msk trus blurr nk msk apa :p

    ReplyDelete
  4. dah 3x datang baca pisang goreng cheese kat blog aida ni,yummy :D
    sedap guna cheese apa ye?

    ReplyDelete
  5. menu diatas semuanya kesukaan..nak2 ketam..goreng pisang cheese. yummy!

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)