Monday, October 13, 2014

OVEN KEMBALI PANAS SETELAH LAMA 'BERCUTI' ~ MEROTI :-)

lewat ptg baru dpt update blog...
sebab busy dgn beberapa keje... and meeting skit-skit...
last weekend kat cuti panjang, dari jumaat...
public holiday negeri melaka ~ bday tyt :-)

pepagi jumaat tu da start beraksi di dapur ~ uli doh :-)
hingga ke ptg!
tak ingat langsung nak tgk bajet 2015 hi hi hi hi...

roti sosej sos mayonis da kembang setaman...
siap!
alhamdulillah ~ meskipun da lama tak meroti, menjadi jugak :-)

roti sosej tabur cheese pun da kembang setaman...
siap jugak!
nyum nyum :-) lembut alhamdulillah...


kebetulan, beli 6 batang jagung dgn opismet...
mlm tu jugak, rebus 3 batang dulu...

kesemua di atas prepared especially nak bwk ke bayou lagoon resort sabtu pagi tu...
next entry ye ~ bayou lagoon resort, bkt katil, melaka :-)

and sabtu mlm tu, sambung...
sebab ada skit lagi doh.
roti coklat ~ mr.asben's request :-)


roti kosong siap di bakar...
coklat pun da cair kan...
simple ~ senang !

so aida share skit resepi asas doh ye :

  1. 800g tepung roti
  2. 200g tepung gandum
  3. 20g yis segera
  4. 200g gula halus
  5. 2 sudu besar susu tepung (guna susu anak aje !)
  6. 2 biji telur (besar) + air sejuk = 530g
  7. 230g mentega 

campurkan no.1 - 5 hingga mesra.
then sebati kan dgn no. 6.
uli dan uli dan uli and campurkan no. 7 slowly.
uli dan uli dan uli...

biar doh kembang 2x ganda.
then uli bentuk apa kita nak. masuk la inti ke apa ke kan...
biar doh yg da dibentuk tu kembang 2x ganda lagi...
then bakar...
saya biasa bakar guna oven kecik saya 20 minit 170 darjah celcius.
but saya sentiasa pantau.

tu aje :-)
saya masih prektis... masih bermain dgn doh...
in shaa Allah ~ ke arah menjadi pakar :-)

Photobucket

2 comments:

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)