Saturday, November 29, 2014

LASAGNA ROTI ~ MINUM PETANG YANG GOJES !

salam sabtu...
ke mana ari ni?
holiday ke mana kah agak nyer tu?

kami tidak ke mana-mana yg special.
cuti kali ni byk di rumah aje :)
bila di rumah... try try resepi baru la kan...

1 tin tomato puri
2 tin prego sos
200ml susu full cream

bawang holland da siap dadu dadu kan...

daging burger ~ nak abis kan stok dlm freezer...


tomato 3 biji da didadukan...

carrot pun siap dah didadukan...

da lama nak buat.
tapi tergendala... ni pun tgk ada lebih-lebih roti gardenia.
daripada terbazir ke tong sampah aje, timbul la idea nak buat lasagna ni...

saya share skit-skit resepi ekk.
tak refer mana-mana pun, just suka-suka ikut perasaan sendiri :)

  1. bahan-bahan semua di atas tu kan...
  2. mentega sesudu utk tumiskan bwg holland hingga naik bau harum.
  3. then goreng daging burger (daging hancur lagi sedap) hingga masak lebih kurang la kan.
  4. then masukkan la tomato puri, prego sos, susu full cream dan 1 tin air (guna tin prego sos).
  5. masakkan selama 1 jam lebih kurang.
  6. then masukkan tomato, cendawan butang, carrot & garam gula sesedap rasa.
  7. masakkan selama 1-2 jam lagi hingga agak-agak kering la kuah tu.
resepi kuah ni saya guna standard ~ utk spageti bolognese dan utk macaroni bakar.
takde dah mcm2 resepi.
aksesori nyer aje kadang tukar-tukar la kan. ikut what is available dlm freezer :)

utk menjadikan lasagna roti tu real :)
  • saya guna 6 keping roti gardenia.
  • lengserkan mangkuk tu dgn mentega.
  • saya godek kejap telur 2 biji campur sikit mayonis and celup roti gardenia 3 keping kat telur tu.
  • terus susun kat lantai mangkuk.
  • then ratakan adunan kuah daging tu tadi.
  • then sos cheese ~ sesudu mentega, sesudu tepung gandum, 2 keping cheese & 200ml susu full cream (masak atas dapur hingga likat dan sedap!).
  • then roti celup telur lagi susun...
  • then ratakan lagi adunan kuah daging dan seterusnya sos cheese...

last sekali ~ saya lapiskan aturkan 5 keping cheese penuhkan ruang atas.

lagi cantik kalau ada cheese tabur.
memang mengancam rupa paras nyer :)




alhamdulillah.
habis licin!
anak-anak suka sgt...
order nak lagi ~ in shaa Allah nanti bu buat lagi ekk :)


p/s : kalau ada resepi yg berbeza skit dgn saya yg lebih menarik, share ye kat sini.
       izinkan saya cilok nanti :)

Photobucket

8 comments:

  1. nampak sedap.. thanks for resepi. Nak try juga nanti :D

    ReplyDelete
  2. Wah menarik tuh.. boleh try nanti.. kakak pernah buat, lupa nak ambik resepi dia.. huhuhu..

    ReplyDelete
  3. Tak pernah buat..macam senang je ...

    ReplyDelete
  4. sedap ni.
    makan panas panas.
    hujan ni..

    ReplyDelete
  5. Masa utk bakar xdicatakan cmna nak tahu huhu

    ReplyDelete
  6. Masa dibaraka tak pon kne catat hihi bole tahu brpe lama nk bakar lasagna nih

    ReplyDelete
  7. Thanks for the resepi..dah try buat dah alhamdulillah menjadi jugak..

    ReplyDelete
  8. thanks untuk resepi..dah try buat dah alhamdulillah menjadi..

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)