Wednesday, December 03, 2014

KESAN NEGATIF PENGGUNAAN GAJET !!!





tu la muhammad izzat...
kalau nak suruh izzat diam... jadi good boy...
rasuah dia dgn upin ipin di phone / tab / laptop...

baru la kita ni aman nak uruskan rumahtangga...

sejak 2-3 bulan kebelakang, saya memang had kan penggunaan gajet ni...
masih berusaha!
untuk menjauhkan anak-anak bertiga dari gajet semua ni.

jadi tradisional...
jadi kolot skit!
agar anak-anak bermain secara fizikal... bukan maya...
mendekatkan kakak-kakak dgn buku cerita... membaca...

saya google ~~~ dipendekkan citer ni antara kesan negatif nyer :

  1. interaksi antara ibu ayah & anak-anak menjadi kurang...
  2. anak-anak mahir swipe / sentuh (touch screen kan). ini tak bantu kemahiran fizikal (skill motor) mereka! kita tahu yg anak-anak ni dok di satu tempat dan main gajet mereka. fizikal mereka berfungsi sgt minima kan?
  3. ada gak kajian kata ~ guna gajet berlebihan boleh sebabkan kesukaran perkembangan dan masalah autisme!!! Allahu Akbar!!! minta dijauhkan la kan kat anak-anak kita...
  4. yg paling nyata, anak-anak tu kurang bercakap! mereka confirm akan berada dlm dunia dia sendiri... dunia maya!!!
  5. bila tak byk cakap = perkembangan bahasa anak-anak lemah la kan...
  6. ada jugak saya baca ~ anak-anak yg addicted to gajet ni, mereka menguasai visual (pandang) tapi tak auditori (dengar). so dikatakan bahawa mereka mudah hilang tumpuan time belajar. mereka mudah terganggu oleh pergerakan luar tingkap, brg jatuh, kipas berpusing, lampu menyala,...



ni la buah hati saya yg sgt tekun dok tgk upin ipin kat laptop.
saya puas la panggil dia nak snap gambo, dia buat tak tau aje...

hu hu hu hu...


sgt betul la usaha saya ni utk jauhkan izzat dari gajet...
main bola... main lego... main kat laman dgn jiran-jiran...
sikit masa lagi = main basikal in shaa Allah...

jom frens, jauhkan anak-anak dari gajet!

Photobucket

8 comments:

  1. sue pon kurang2 kan anak2 tgk gadjet ni...

    ReplyDelete
  2. Sejak faris masuk sekolah mmg saya dah kawal waktu main tab.. saya hanya beri mereka tab pada hari sabtu dan ahad... itu pun sebelah pg dan ptg saja...

    ReplyDelete
  3. haha .. jangan main tab dalam gelap adik comel.. effect mata nanti..

    ReplyDelete
  4. nowdays gadget dah jadi keperluan di dalam sesuatu keluarga tu plak. nak suruh anak diam, bagi gadget ermm hasilnya anak-anak malas nak kuar lagi dah bercampur dengan kanak-kanak lain kan

    ReplyDelete
  5. banyak betul kesan negatifnya yer aida.. ish risau jugak..Emir skrg pun asyik nak melekat dengan gajet jugak.. dia pun dok layan citer upin ipin n games.. kena pantau jugak nie.. thanks 4 sharing this info na.. =D

    ReplyDelete
  6. betul tu aida...by negatif dr postifnye kan

    ReplyDelete
  7. walaupun saya belum ada anak ..tapi saya setuju ngan Aida tu ...tak elok rasenya kanak-kanak habiskan masa dengan gajet ...rugi masa membesar tu ..huhu

    ReplyDelete
  8. anak-anak saya dah kurang main tab ni. Saya biarkan jer la diaorang sepahkan rumah daripada duk arak tab ke sana sini.
    Kadang-kadang kita sebagai ibu bapa pun kena tunjuk yang baik. Ada setengah ibubap pun tak lekang tangan dengan phone, camna la anak tak ikut.

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)