Sunday, January 11, 2015

PREGNANT, MELAHIRKAN... SEMUA KENANGAN PALING INDAH... PALING TIDAK TERNILAI :)

ari ni keje lembur lagi.
form x byk :) ahad kan hi hi...
so, blogwalking sepanjang pagi...
singgah di blog fara fadzil ni ~ info best!
menggamit kenangan manis :)

ini la tajuk yg buat aida berangan ~ kembali teringat 3 pregnancy yg lepas :)



semua di atas aida printscreen yg dari blog fara fadzil :)
boleh klik ye link di atas nun tu utk baca details...


nurin ~ 23.2.2005 ~ tahun ni in shaa Allah 10 tahun...
syuhada ~ 17.1.2007 ~ tahun ni in shaa Allah 8 tahun...
izzat ~ 28.7.2012 ~ tahun ni in shaa Allah 3 tahun...

setiap pregnancy, setiap proses kelahiran, setiap proses berpantang... berbeza!
dengan keunikan masing-masing :)
dengan pe'el masing-masing :)

~ nurin
pregnancy tiada masalah. ibu sihat bertenaga. bekerja spt biasa-biasa...
hari nak melahirkan, da overdue 10 hari, seharian juga kesakitan di rumah...
tgh mlm rasa nak buang air besar!
sakit perut memulas-mulas, dok dlm tandas lama... tapi x buang air.
semalaman tak tido mlm tu...
rasa 1001 ketidakselesaan... 
esok nyer x keje...
makan pun tak lalu! tapi saya x nak gi spital ha ha ha :)
masa tu mak mertua ada umah, bising dia saya x nak gi spital... hi hi hi...
duduk... baring... duduk... baring... berdiri... baring... serba tak kena!
di saat-saat terakhir, baru teringat tgk jam utk tahu jarak contraction...
alamak! setiap 5 minit da sakit ni!!! kelam-kabut ajak mr.asben ke spital.
kelam-kabut jugak mr.asben solat maghrib :)
dlm kereta, saya menahan sakit ~ terpaksa tumbuk pintu utk lepaskan sakit!
rasa sgt jauh spital tu, sebenarnya dekat aje hu hu hu...
dipermudahkan... sampai spital, laluan da buka ~ terus melahirkan secara normal :)
dlm pantang nurin byk nangis. ibu pun nangis skali hu hu hu :(
ibu first experience, byk yg kekok hu hu hu...
membesar dgn begitu baik...
now da jadi anak dara yg cantik :)


~ syuhada ~
pregnancy tiada masalah. ibu sihat bertenaga. bekerja spt biasa-biasa...
time ni pindah ofis... pindah ke rumah baru yg skang ni...
hari syuhada lahir ~ ibu awal-awal pagi terasa menyampah nak gi kerja.
terus nak gi poliklinik nak amik mc la konon...
jumpa doktor, "saya da 3 ari x buang air besar, doc..."
doktor rasa perut = keras!!!
"awak ni kena gi spital ni, cek kat sana ye, da nak bersalin ni..."
dlm ati, "alamak! aku x sakit lagi, due lagi 2 minggu..."
cuak masa tu nak gi spital ~ naik ambulans tau dari poliklinik !
sib baik dtg dgn mak. terpaksa mak bwk balik kereta ke umah...
sampai spital, terus la cek laluan ~ cuak nyer la saya time tu!!!
tak sakit pun lagi!!!
dgn izin Allah, masa tu laluan da buka 5cm... hu hu hu :)
saya pun tak sangka la laluan da buka, kan :)
misi suruh duduk tepi, tgk camne, boleh balik ke tak :)
masa tu ramai ibu mengandung dok skali.
semua sedang menahan sakit ~ saya aje yg lom rasa sakit...
dlm hati masih simpan hasrat ~ "boleh balik kot jap lagi ..."
hmmmmmmm... tak sampai 1 jam duduk, da terasa sakit!
mula la tak selesa duduk... sakit da dtg...
sehinggalah misi perasan yg muka saya da berubah ~ semcm...
"sakit da ke?" misi tanya. saya angguk...
cek laluan sekali lagi ~ da buka 7cm...
terus doktor suruh masuk labour room ~ bersalin !!!
alamak! mr.asben tak tahu saya kat spital ni.
brg2 nak bersalin tak bwk ni!!!
masuk aje labour room ~ doktor minta izin pecahkan ketuban, permudahkan bersalin.
orait... adus! sakit nya time ketuban dipecahkan!!!
doktor suruh baring mengiring ke kiri ~ and inform saya dlm 1-2 jam akan bersalin la...
1-2 jam ???!!!!
selang 1-2 minit dari doktor ckp tu, saya da dpt rasa sakit nak push...
doktor kelam-kabut !!! misi terkejut !!!
alhamdulillah 3-4 minit lepas tu, syuhada dilahirkan secara normal :)
dlm pantang syuhada terbaik ~ tido mlm, siang jaga...
now, da besar... cerdik cantik and talkative...
tak boleh dok diam!
mesti nak buat something... kalau dia diam, sure dia tido hi hi hi...

~ izzat ~
bertahun-tahun menunggu pregnant kali ni.
excited bila dpt tau pregnant... alhamdulillah!
but, pregnancy izzat time saya umur 34 tahun ~ saya kurang sihat!
awal pregnancy ~ mabuk agak teruk bulan ke3...
kat opis tak boleh buat keje, pening... mabuk... rasa nak baring aje!
then bulan ke4 pendarahan skit... tapi ok aje pastu.
start kandungan 6-7 bulan, kesihatan jatuh merudum.
letih...
penat...
sukar utk jalan, sakit hu hu hu... izzat engage awal, bak kata misi.
1 bulan before bersalin, perut mengeras terlalu kerap.
pergerakan izzat sgt aktif!
perut ni mcm berombak-ombak, Allahu Akbar ~ happy dlm sakit ha ha ha!
sakit badan di tahap maksima, spt mau menangis.
masa tu plak keje byk out-station, tak lekat di opis :(
sehingga beberapa hari before bersalin, masih lagi driving sendiri ke mahkamah alor gajah.
masa tu da terasa da kesakitan di laluan.
sehingga la awal pagi 8 ramadhan, berlaku sedikit pendarahan dan kesakitan luar biasa.
ke spital sebelum subuh...
proses kelahiran dipermudahkan, secara normal...
namun, kali ni sakitnya amat terasa ~ sgt sakit utk melahirkan, mengalir air mata masa tu.
masa ni saya x brape ingat laluan da buka brape, yg pasti belum buka sepenuhnya :(
tu yg sgt sakit !
tapi saya tetap bersyukur, proses mudah la juga...
baby lelaki, hilang segala sakit bila misi letakkan izzat di dada...
cukup sifat... sihat... sempurna... alhamdulillah :)


itu la anugerah Allah yg paling bernilai buat saya...
pregnant, melahirkan... segala kesakitan tu saya simpan dlm sudut memori yg paling istimewa.
bersyukur kerana terpilih merasai kesakitan semua itu...
bersyukur kerana mr.asben sgt membantu melalui semua-semua itu... alhamdulillah :)



Photobucket

5 comments:

  1. Banyak dan pelbagai pengalaman ya..dh bila nk tambah lg 1..buat kawan izzat? Haha..

    Saya setakat yg dua ni memang tak banyak alahan.. setakat letih tak larat gitu je.. muntah2 sikit masa sblm 3 bln.. tapi bersalin dua2 operate.. tahun ni dh 34, bila la nak tambah lg sorang, kot ada rezeki baby girl pulak..

    ReplyDelete
  2. Hihi..syok kan bersalin. Sakit2 tp bestt!! Hihi..
    Bolehla nk try lg get a boy buat kwn izzat :)

    ReplyDelete
  3. sudah ada 3 pengalaman ye.. saya baru satu..
    pengalaman semua berbeza kan..

    ReplyDelete
  4. cabaran buat ibu ibu luar sana dengan ganjaran pahala yang tidak terhingga menanti.. CT calon nak buat hasben pun tak jumpa lagi hehehe..

    ReplyDelete
  5. baca pasal akak jadi ibu... terpikir2 ekin leh kah ekin jadi ibu mengandung... semoga dipermudahkan la buat nanti nak gak rasai pengalaman macam ni...

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)