Thursday, February 12, 2015

MEROTI ~ SEBUKU ROTI DI TGH MLM :)

semlm...
selepas maghrib, terus buat mix doh.
da lama x meroti.
mood merudum. time takde :) hu hu hu...

semlm guna mixer :-
~ 500g tepung roti
~ 100 g gula kastor
~ 10 g yis instant
~ 1 scoop susu tepung anak
~ 265 g air sejuk + 1 1 biji telur
~ 80 g mentega

maaf. saya ni budak baru belajar.
lom layak tayang cara membuatnya.
lagipun guna mixer :) hi hi hi...

ada citer lagi pasal meroti di SINI :)
so semlm sgt nak try test buat roti buku.

ni la hasil yg x seberapa.

total 800g doh.
memang terlebih byk!
next time nak test buat 600g aje.
ikut loyang saya tu la kan :)

bahagian atas tu mencanak-canak naik :) i like!

da potong...
tak brape cantik potongan, pakai pisau biasa.
lom beli pisau bergerigi utk potong roti tu.



hasil nyer seperti di atas, selepas di trim sana sini ha ha ha ha :)
alhamdulillah... menjadi la jugak.
just manis skit la dari roti gardenia.
resepi roti manis kan ha ha ha :)

bekal anak ke skola pagi tadi...
roti telur...

alhamdulillah menjadi :)
mlm ni tak menguli ~ mau lipat baju.
roti ada lagi lebih utk esok pagi.

happy! happy!

klik sini utk tau lanjut pasal qaseh gold :)
sesuai utk semua ~ ibu, ayah & anak-anak...

Photobucket

3 comments:

  1. suka tgk roti aida mcm kat kedai:)

    ReplyDelete
  2. boleh buat sandwich banyak2..nih..nak makan kosong gitu takut cemuih lak hari2..kan??benda banyak tu buat sandwich la yang cepat habis pun..

    ReplyDelete
  3. sejak buat roti tak jadi hari tu, malas nak buat lagi. putus asa sudah!hahaha

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)