Friday, April 03, 2015

TIPS GST : DI MANA & BAGAIMANA NAK SEMAK SYARIKAT / PERNIAGAAN BERDAFTAR ATAU TIDAK ?

semlm saya citer pasal tax invoice di SINI.
boleh la klik and baca dulu.
sebab ini berkaitan...

camne org awam nak cek samada syarikat / perniagaan tu berdaftar ke tak?
pertama, klik ke website GST.



akan ke page seperti kat bawah ni.
boleh jugak kalau nak direct ke page TAP ni.




rasa nya mudah kan nak follow gambar-gambar di atas ?
alhamdulillah...

seperti yg saya share kan di SINI semlm, ada guidelines utk tax invoice, kan.
mesti ikut la kan...
bagi syarikat / perniagaan yg clear ada nama syarikat, no syarikat dan id gst ~ tiada masalah.
tapi jgn dilupa, masih ada perniagaan yg letak trade name.
contoh di bawah...

ada clear tunjuk 'tax invoice'...
clear ada juga buti-butir brg dan harga & gst.
tapi tiada no gst...
bila pelanggan cek dlm TAP, takde pun tersenarai burgerbyte sri permaisuri!

terus la pelanggan tu komen dlm fb burgerbyte sri permaisuri.
and, dpt la reply yg positif :) seperti di bawah...

di atas ni adalah gambaran utk registrant ye.
rupa-rupanya burgerbyte tu trade name saje.
register atas nama lain ~ nama perniagaan ~ najwan legacy...


so dinasihatkan burgerbyte perbetulkan tax invoice bagi tidak kelirukan pelanggan.
boleh la refer kastam utk khidmat nasihat :)

atau buat mcm tax invoice di bawah...
ni sementara nak perbaiki sistem printed tu la kan...


ok....
itu aje saya nak share ari  ni...
in shaa Allah, kalau ada apa-apa boleh tanya di ruang komen :)

Photobucket

8 comments:

  1. good info sis! lepas ni apa-apa resit kita kena simpan dan check samada diaorg berdaftar atau tak :)

    ReplyDelete
  2. Assalam aida,
    haaaaaa
    tadi hat yang iols kena semua ada he3

    ReplyDelete
  3. memang penting kita alert pasal ni sis..

    ReplyDelete
  4. Nice info...thanks 4 sharing dear...;)

    ReplyDelete
  5. Nice info.hihi,silent reader ni xtau nak komen.takde komen tak bererti x baca blog aida tau...

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)