Thursday, April 02, 2015

VIRAL 1 APRIL 2015 ~ BASIC TIPS NAK FAHAM TAX INVOICE DI ERA GST :)

ni guidelines for tax invoice...

basically setelah semlm keluar mcm2 jenis tax invoice, saya share la guidelines tu...
viral tax invoice kan semlm...
wassap saya penuh dgn resit kawan-kawan hu hu hu...

ramai yg keliru dgn tax invoice ni.
cop aje!
bukan printed...

setelah kastam berdiskusi ~ tax invoice di atas VALID!
kerana semua butir-butir yg perlu lengkap.
and tiada keperluan utk printed tax invoice.

ini dipermudahkan bagi peniaga yg ada stok invoice.
tak guna, akan berlaku pembaziran.

enterprise di atas adalah registrant :)


secara illustrasi apa yg wajib ada di tax invoice...


ni plak tax invoice seorang sahabat saya di kedah.
semlm dia wassap saya tax invoice ni.
tak boleh ye!!! sebab tiada id gst...
kena cek la dlm website kastam ~ ada tak dia dlm list registrant gst.

yes... registrant...
so kesalahan dia ialah tidak paparkan id gst.
akan disiasat nanti, sebab da ada org awam buat report.


ini salah!!!
caj gst tapi tiada id gst!!!




ada member saya persoalkan 
da jadi keje plak org awam kena report. 
pastu org awam kena semak harga la, banding harga la... kerajaan buat apa?
penguatkuasaan tak buat keje ke?

yes. kerajaan pantau.
kalau ada report, penguatkuasaan lebih tingkatkan pemantauan.
sebab ada berjuta-juta barang & perkhidmatan tertakluk dgn gst.
barang mana?
perkhidmatan mana?
kedai mana?
especially yg nak menipu tu kan...
lebih baik kalau ada report pengguna, penguatkuasaan boleh la selesaikan segera.
instead of penguatkuasaan merayau dok pantau barang / perkhidmatan yg tidak bermasalah.

pengguna ada kuasa.
guna kan... lapor kan kpd kerajaan.

"bantu kerajaan utk kerajaan bantu anda..."

Photobucket

8 comments:

  1. kena faham betul-betul kan? thanks for sharing great piece of info...

    ReplyDelete
  2. Assalam aida,
    iols sebenornya kopius dengan rege product/service tu
    kan ker kata sebelum gst ni rege product/service tu sebenornya dah dimasukkan dengan caj sst kan3
    so bila impliment gst, sst bubar la kan3
    bila bubar patutnya rege tu kena la jadik kurang dulu kan3
    baru la kemudiannya akan ditambah dengan caj gst pulop kan3
    apa yang iols paham sekarang ni yang dibisinkan ramai orang adalah macam bertingkek2 tax yang dibayor
    sebabnya tax lama (sst) tak ditolak pun a.k.a rege tak turun, tapi ditambah pulop lagi dengan tax baru (gst)
    patutnya 6% (gst) - 10% (sst) = -4%
    a.k.a end user pay less la kan3
    tapi itu tak berlaku
    apa yang dipastikan hanya implimentation of the 6% gst
    tapi tak dipastikan pun pembubaran the 10% sst
    ater cencaner la end user a.k.a rakyat marhaen ni nak tahan kan3
    eran3

    ReplyDelete
  3. Yes btl.. Kita pengguna ada hak.. Jgn sampai kena tipu..ramai peniaga skrg ambik kesempatan ke atas gst nie... So kalau kita rasa tertipu cpt2 la buat report btl x.. ;)

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)