Friday, June 19, 2015

TAK BATAL PUASA ! REFER SINI... UTK KESIHATAN :-)


puasa ni x susah kan kita.
uji keimanan dari aspek yg logik.
tu saya share sebab ia melintas di fb saya.
agak berguna utk share :-)

ubat yg tidak membatalkan puasa :-
  1. injection
  2. ubat yg letak bwh lidah, jgn telan
  3. plaster, obvious la kan. xde kena-mengena dgn proses telan kan?
  4. ubat sembur hidung, jgn disedut!
  5. ubat bius
  6. ubat kumur
  7. ubat titis hidung, mulut, telinga...
  8. ubat sapu
bila baca yg ubat kumur dibenarkan, teringat...
and siang td pun saya ada baca pasal berus gigi.
x ingat la kat mana.
yg saya ingat :-
  • bleh berus gigi time puasa, jgn tertelan!!!
  • if can jgn guna ubat gigi
  • sebab Nabi Muhammad s.a.w bersugi masa berpuasa
  • jgn berlebihan la berkumur!
ok tu aje....

... tata!


Photobucket

9 comments:

  1. selalu ingt inject batal puasa

    ReplyDelete
  2. bulan posa soalan2 ni memang popular =)

    ReplyDelete
  3. bagus info ni....selalu risau bila puasa mulut berbau so boleh kumur2...:)

    ReplyDelete
  4. Soalan2 macam ni la yang keyboard warrior suka kan?

    ReplyDelete
  5. Haha.. dkena ingatkan juga benda2 mcm ni kan..

    ReplyDelete
  6. Bagus perkongsian ni. Ada yang tak pasti kan boleh ke tidak...

    ReplyDelete
  7. tula tahun lepas pin pikir cmtu gak
    sbb kene injet mase bulan pose
    dok pikir tak batal ke pose

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)