Saturday, August 08, 2015

NI LA SALAH SATU MASALAH IBU RAMAI ANAK PEREMPUAN DI PTG RAYA

al kisah sehari sebelum raya ari tu...
kisah anak-anak & anak-anak buah :)
thn ni saya & adik perempuan beraya shift melaka, umah mak abah.
total kanak-kanak yg meriuh-rendahkan umah atok = 6 org...
5 perempuan (termasuk ain yg baru 1 thn) dan 1 lelaki ~ ijat la tu :)

so 1 day before raya ~ tghari saya melayan 4 perempuan inai tgn.
sebagai ibu yg prihatin, melayan la diorang ni.
mcm2 kerenah time nak buh inai kat tgn.
nak gitu la... nak gini la... nak tebal la... hadoi !
byk mulut betul :( hu hu hu...


memang dah beli inai mekah kat jakel ari tu.
memang hajat di hati nak menginaikan tgn anak-anak sempena raya...

hadoi... baru 30 minit berinai, da byk komplen.
sampai 45 minit da ada yg terlanggar tgn dgn almari la, dgn meja la...
ada jugak yg terkena kusyen baru uwan !!! hu hu hu si ibu la yg jadi m.a.i.d membersihkan...

saya suruh diorang bertahan selama 120 minit = 2 jam ... hua hua hua (ketawa jahat mulut lebar-lebar!)...
bcos utk tempoh masa tu la diorang x bising.
stay depan tv sambil tgn lurus menjaga inai masing-masing :)

e'eh... ada satu tgn boy la :)
sib baik bu tak inaikan sekali tgn boy yg kecik molek tu !

cantik...
merah...
hingga sekarang masih berbaki skit lagi inai diorang.
exactly cukup 1 bulan beraya berinai...

p/s : si ibu ni pun berinai tau ! ha ha ha :) mengimbau kenangan mlm nak nikah dulu.

Photobucket

10 comments:

  1. Wahhh rajin ibu layan anak2 dara tu berinai yer...hehee...comel jer tgk tgn2 kecik tu pakai inai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terpaksa merajinkan diri hu hu hu...
      nak bagi diorang gembira.

      Delete
  2. Bukan main memasing nak berinai yerp ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah fiza.
      heboh satu umah berinai :) ha ha

      Delete
  3. tula nampak merah btl cantikk nie
    hehehe mase kecik2 dulu pon cmni jugajk
    tapi dulu mana ada instant cmni
    guna inai pokok
    kene giling
    pastu tidur degan berinai
    sok pagi berterabur semua

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la kita ayu.
      umah nenek akak dulu ada pokok inai.
      puas kami menumbuk nyer.
      now da mati da pokok inai tu :(

      Delete
  4. budak2 memang suka berinai kan kak..anak2 buah ms jijah kawen pun sibuk nk pakai

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes.
      masa tu la yg terbaik nak nyibuk berinai.
      hi hi hi...

      Delete
  5. hehe...budak perempuan kan
    tak sah kalau tak berinai
    saya dulu pun sampai dah remaja pakai lagi
    dah jadi mak orang aje tak pakai dah...rasa rimas plak =)

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)