Wednesday, September 02, 2015

BUANG SAMPAI IKUT KATEGORI ~ MELAKA MASUK DLM SENARAI :)

dgn kata lain ~ asingkan sisa pepejal kita di rumah.
kuatkuasa pada 1 september 2015.
pada yg ingkar, notis peringatan akan diberikan, tiada la denda or kompaun.
but penguatkuasaan undang-undang bermula 1 januari 2016, denda maksima RM1,000-00 akan dikenakan kalau ada yg ingkar lagi.

ni la yg lalu lalang kat timeline fb saya semlm...
wajib la terus amik tahu kan.

negeri terlibat :-
putrajaya
selangor
pahang
melaka
negeri sembilan
perlis
kedah
johor

terus la wassap mr.asben ~ "mlm ni i nak ajar anak-anak..."

yes, before semlm saya x asingkan sampah @ sisa pepejal saya 100%.
campur segala kertas, tin, plastik, dll...
kecuali utk sisa yg besar-besar la, confirm akan diasingkan.
maka, mlm tadi saya da gantung 3 beg plastik khas utk sisa plastik, sisa kertas & sisa tin.
anak-anak dara pun da sedia maklum.
diorang memang da tahu dah pasal pengasingan sisa pepejal ni :)
just tu la, si ibu ni hah yg tak peka...

bila undang-undang da dikuatkuasakan nanti baru nak mula, susah la.
mula dari sekarang ~ 1.9.2015.
ke arah dunia yg lebih sihat in shaa Allah :)

jom uolls asingkan sisa pepejal ?
walaupun negeri uolls mungkin x terlibat, jom support :)

Photobucket

11 comments:

  1. kat selangor belum lagi
    tapi rasanya tak lama lagi
    bagus juga benda camni...cuma perlu banyak pendedahan
    orang keliru

    ReplyDelete
  2. kena konsisten dan perlu ada persediaan

    ReplyDelete
  3. USAHA YANG BAIK TP KENA ADA KOMITMEN DR SEMUA PIHAK :)

    ReplyDelete
  4. bagus jugak dah berkuatkuasa.

    akak memang dah lama praktikkan cara-cara dekat atas tu sebab dekat sini memang ada kaunter khas buang barang kaca dan plastik berasingan. Biasanya utk kaca kumpul dan buang dekat tempat yg disediakan, utk plastik akak bg bangla yg kutip sampah tu, dia akan jual so dapatlah dia duit poket. utk sisa makanan satu plastik....

    ReplyDelete
  5. Nasib baik baca kat sini..tak tau pun..huhuhuhuhu ..nampak sgt tak tau isu semasa

    ReplyDelete
  6. tengah fikir nak sediakan tong sampah kecil2 utk diasing2kan

    ReplyDelete
  7. dgrnya kalau x asingkan di denda eh

    ReplyDelete
  8. Kat selangor rasanya belum.. kami xdapat apa2 notis lg.. kalau tak, rasanya kat sekolah pun akan dpt surat arahan asingkan sampah.. saya sokong ni.. kalau ke negara luar yang amalkan macam ni, kita boleh je ikut, kenapa kat negara sendiri kita tak boleh buat? Untuk alam sekitar dan diri kita juga akhirnya..

    ReplyDelete

Blogging...
Blogwalking...
Thank You For Coming :)